افزایش 30 درصدی تولید خرماي یزد
یزدرسا؛ "محمدرضا ابراهیمی" در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به سطح دو هزار و 570 هكتاري نخيلات استان كه دو هزار و 200 هکتار آن بارور هستند، اظهار كرد: بيشترين سطح زیر کشت نخيلات استان در بافق و اردكان قرار دارند به نحوي كه دو هزار و 100 هکتار از نخيلات استان در بافق و حدود 400 هکتار نيز در اردکان قرار دارند.
وي بيان كرد: طي چهار سال گذشته با کمک اعتبارات دولتی، نخيلات ارقام نامرغوب خرما در استان حذف و به جاي آنها ارقام مناسب به ويژه كبكاب، جایگزین شده است.
وی در ادامه هزينهي حذف و جایگزینی نخیلات خرما را بسيار زياد عنوان كرد و با بيان اين كه تقریباً براي هر هکتار حدود 12میلیون تومان هزینه نياز است، گفت: متاسفانه کشاورزان استان از بنیهي مالی مناسبي در اين رابطه برخوردار نيستند و نيازمند کمکهاي دولتی به ويژه اعتبارات ملي هستند چرا كه اعتبارات استانی نيز در اين رابطه خیلی جوابگو نیست.
مدير باغباني جهادكشاورزي استان در ادامه با اشاره به رشد 30 درصدي توليد خرماي استان در سال جاري به دنبال اقدامات صورت گرفته در مورد اصلاح نخيلات استان، خاطرنشان كرد: ميزان توليد سال گذشته خرما در استان حدود 8 هزار و 900 تن بوده است ولي توليد امسال استان به حدود 13 هزار تن خواهد رسيد.
به گفتهي وي، حدود 12 هزار تن از خرماي توليدي استان مربوط به شهرستان بافق و از اردكان قريب يكهزار و 500 تن برداشت خرما در سال جاري را شاهد خواهيم بود.
ابراهيمي در ادامه در مورد اقلام خرمای یزد نيز گفت: علاوه بر خرمای بومی منطقه که خرمای مرغوبی نیست و عمدتاً به مصرف خوراك دام ميرسد، کبکاب، پیارم و خرماي زاهدي از عمده اقلام هستند.
وي با ابراز اميدواري براي تامين اعتبار جهت توسعه خرمای پیارم در استان، افزود: البته با توجه به حذف اعتبارات ملي طرح جايگزيني نخيلات خرما طي چند سال گذشته، در اين رابطه با ارائه پاجوش یارانهای به کشاورزان كه در سال گذشته به قيمت حدود 9 هزار تومان و امسال قطعاً تا 12هزار تومان خواهد بود و بخشي از هزينههاي آن را دولت پرداخت ميكنند، براي اصلاح نخيلات استان تلاش كنيم.
مدير باغباني جهادكشاورزي استان از وجود دو سردخانه براي نگهداري خرما در شهرستان بافق خبر داد و گفت: در شهرستان اردکان به دليل نبود سردخانه، خرماي توليدي براي مصرف تازهخوري، پس از بستهبندي به بازار عرضه ميشود.
وي با اشاره به كمبود سردخانه در استان، اظهار كرد: ظرفیت مجموع سردخانههای استان بین 20 تا 25 هزار تن است که عمدتاً نيز با توجه به نزديك شدن به ايام نوروز، فاقد ظرفيت خالي هستند و از اين لحاظ نیاز به سردخانههاي بيشتر در استان احساس میشود.
ابراهیمی در پايان نيز با بيان اين كه خرماي يزد عمدتاً مصرف داخلي دارد و به صورت جزئي تنها به استانهاي تهران، اصفهان و غيره صادر ميشود، گفت: البته به دنبال اصلاح نخيلات، موضوع توليد محصولات جانبی از خرما نيز براي سودآوري بيشتر در استان در دستور كار قرار گرفته است.
"علیرضا طاقهباف" رئیس صنایع تبدیلی جهادکشاورزی استان نيز در گفتوگو با خبرنگار ايسنا – منطقه يزد، تصريح كرد: تاكنون 11 واحد صنايع تبديلي در زمينهي خرما با تولید اسمی شش هزار و 650 تن محصول و اشتغالزايي اسمي 105 نفر، جواز تأسیس گرفتهاند كه از اين تعداد براي سه واحد، پروانه بهرهبرداری نيز صادر شده و يك واحد ديگر نيز در شرف بهرهبرداری است.
وي همچنين اعلام كرد: در مجموع تعداد 10 سردخانه دو مداره با ظرفیت 26 هزار و 830 تن در استان وجود دارد كه این سردخانهها براي ذخیره محصولات کشاورزی اعم از باغی، زراعی، شیلاتی، دامی و طیور استفاده ميشوند.
وي ادامه داد: البته دو واحد سردخانه مربوط به خرما در استان فعاليت دارند كه یک واحد با ظرفیت اسمی 400 تن براي محصولات فراوري شدهي خرما و ديگري سردخانه ذخیره خرما با ظرفیت اسمی 800 تن است.
طاقهباف با بيان اين كه واحدهاي ذخیره و فرآوری خرما اکثراً در شهرستان بافق مستقر هستند، گفت: البته قبل از تفكيك شهرستان طبس از يزد، استان یک واحد بسيار مجهز نيز در زمينه فرآوری خرما و توليد مشتقاتي مانند شیره، سرکه و غیره در اين شهرستان داشت.
وی با اشاره به اعطاي جوازهاي تاسيس صنايع درجهبندی خرما، توليد پودر و شیره خرما و غيره، گفت: البته عملاً در شرایط فعلی، واحدهاي صنعتي فعال اين بخش در حوزه بستهبندی خرما مشغول به كار هستند.
طاقهباف یکی از اولویتهای سرمایهگذاری صنایع تبدیلی و تکمیلی استان در سال جاري را ايجاد واحدهاي بستهبندی و فرآوری خرما براي توليد مشتقاتي نظير شیره، سرکه، قند مایع، مربا، کنسانتره، پودر،خمیر، شکلات و رب خرما ذكر كرد.
رئیس صنایع تبدیلی جهادکشاورزی استان همچنين از تعريف فرصتهای سرمایهگذاری خارجی در صنایع تبدیلی و تکمیلی جهادكشاورزي استان نيز خبر داد و گفت: بستهبندی و فرآوری خرما نيز یکی از اولویتهای سرمایهگذاری خارجي در اين بخش خواهد بود و جهادكشاورزي از سرمايهگذاران در اين بخش حمايت خواهد كرد.
Related Assets:
- جنین خوش اخلاق من؛خرما را فراموش نکن!(قسمت چهارم)
- اقتصاد مقاومتی را با خودکفا شدن یاری کنید/زکاتی که بافق را از رحمت الهی سرشار می کند
- حل معضل بیآبیبا ایدههایفناورانه/بیآبیقامت نخلهای استان را خم کرد
- جریمه ها گران می شود ولی نه الان/ اعتراض دبیران یزدی به تلفیق دروس عربی، قرآن و دینی/ به بعضی ها میدان داده شود سپاه قدس را هم تعطیل می کنند
- کاهش 30 درصدی تصادفات در استان یزد/مصوبه افزایش جریمه ها لغو نشده است/ علت حضور پلیس راهور در سطح شهر
- دستی راهگشا از آستین متولیان استان برای مقابله با گسترش میل به خودکشی درخواهد آمد؟!