آقای رئیسجمهور! به ما حق بدهید نگران باشیم
پایگاه خبری تحلیلی طنین ایران- سخنان صریح و قاطع رهبر معظم انقلاب در دانشگاه افسری امام حسین(ع) درباره درخواست زیادهخواهانه بازدید از مراکز نظامی و گفتگو با دانشمندان و محققان ایرانی، بار دیگر اذهان دوستداران انقلاب و نظام را به سمت باجخواهیهای دشمنان معطوف ساخت و عملکرد تیم مذاکرهکننده ایرانی را بیش از پیش زیر ذرهبین قرار داد.
در این میان، اگرچه تیم مذاکرهکننده و به تعبیر رهبری، فرزندان ملت، در 18 ماه گذشته برای مقابله با تحریمهای ظالمانه و دفاع از حقوق هستهای ملت ایران در مصافی نابرابر به مبارزه با دشمنان برخاسته و تلاشهای فراوانی انجام دادهاند، اما عهدشکنی و باجخواهیهای طرف مقابل از یکسو و خوشبینی و سهلگیریهای تیم ایرانی از سوی دیگر نگرانیهای فراوانی را برانگیخته است؛ بهگونهای که هرچه به موعد ضربالاجل تعیینشده(دهم تیرماه سالجاری) نزدیکتر میشویم، نگرانیهای دلسوزان افزایش مییابد.
بازدید از مراکز نظامی و بازجویی از دانشمندان هستهای، نمونههایی از درخواستهای غیرمنطقی طرف مقابل به ویژه آمریکاست که پاسخی درخور را از سوی مسئولان مربوطه میطلبید؛ اما... .
ممنوعیت هرگونه بازرسی به صورت مطلق
در حالی که طرف مقابل روز به روز بر گستره درخواستهای باجخواهانه خود میافزاید، فرمانده کل قوا در تاریخ 20 فروردین سال جاری با هشدار درباره نفوذ دشمن به بهانه نظارت تاکید کردند که:
«بههیچوجه اجازه داده نشود که به بهانه نظارت، اینها به حریم امنیّتی و دفاعی کشور نفوذ کنند؛ مطلقاً. مسئولین نظامی کشور بههیچوجه مأذون نیستند که به بهانه نظارت و به بهانه بازرسی و مانند این حرفها، بیگانگان را به حریم و حصار امنیّتی و دفاعی کشور راه بدهند، یا توسعه دفاعی کشور را متوقّف کنند؛ توسعه دفاعی کشور، توانایی دفاعی کشور، مشت محکم ملّت در عرصه نظامی، این بایستی همچنان محکم بماند و محکمتر بشود؛ یا حمایت ما از برادران مقاوممان در نقاط مختلف؛ اینها مطلقاً نبایستی در مذاکرات مورد خدشه قرار بگیرد.(بیانات در دیدار جمعی از مداحان، 20فروردین1394)
«سرب داغ»؛ بهترین گزینه در مقابل زیادهخواهیها
پس از این بیانات صریح، فرماندهان عالی نیروهای مسلح نیز با قاطعیت در برابر زیادهخواهیها موضع گرفتند؛ از جمله سردار سلامی جانشین فرمانده کل سپاه پاسداران در برنامه زنده تلویزیونی تاکید کرد:
«نه تنها اجازه بازدید خارجی ها از مراکز نظامی ایران را نخواهیم داد، بلکه اجازه تفکر پیرامون این موضوع را هم نمیدهیم. حتی در رویاهایشان این اجازه را نخواهند داشت که از عادی ترین مکان نظامی ما بازدید کنند.»
وی افزود: «حریم پایگاههای نظامی باید حفظ شود. اینکه یک بازرس خارجی به پادگان نظامی سر بزند، به معنی اشغال سرزمین است چون همه اسرار و رازهای دفاع ما در اینجاست. این به معنی تحقیر ملی است. حتی گفتگو در این موضوع.»
سردار سلامی البته هشدار داد که «هرکس از این حرفها (بازدید از مراکز نظامی ایران) بزند، جواب آن را با «سرب داغ» خواهیم داد.»
ادعاهای آمانو، توجیهات عراقچی و واکنش نمایندگان
علیرغم تصریح مقام معظم رهبری مبنی بر ممنوعیت مطلق هرگونه بازدید از مراکز نظامی، مقامات غربی و مسئولان برخی نهادها ادعاهایی درباره موافقت ایران با بازدید از مراکز نظامی و به تعبیری غیرهستهای مطرح کردند. از جمله آمانو مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی در گفتگو با با خبرگزاری آسوشیتدپرس مدعی شده بود که ایران با اجرای «پروتکل الحاقی» موافقت کرده است؛ پروتکلی که امکان بازرسیهای وسیع و سرزده از تمامی مناطق مورد نظر اعم از تاسیسات اعلامشده و نشده را برای بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی فراهم میکند.
توضیحات مبهم عباس عراقچی عضو ارشد تیم مذاکرهکننده درباره ادعاهای آمانو مبنی بر مدیریتشده بودن دسترسی بازرسان به مراکز هستهای هم بر نگرانیها افزود و واکنش صاحبنظران و نمایندگان مجلس را در پی داشت.
از جمله محمدحسن آصفری عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی گفت: نه تیم مذاکرهکننده هستهای و نه دولت اختیاری برای اجازه بازدید از تاسیسات نظامی را ندارند و مجلس نیز نمیتواند به کسی چنین اختیاری بدهد که در امور داخلی نیروهای مسلح دخالت کند چراکه طبق قانون اساسی، نیروهای مسلح زیر نظر مقام معظم رهبری است .
ابراهیم آقامحمدی عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس هم تاکید کرد: مطرح کردن این گونه مباحث عبور از خط قرمزها است و مورد قبول ملت و نظام نخواهد بود.(+)
تاکید مجدد فرمانده کل قوا بر نفی بازرسی
علیرغم تصریح مقام معظم رهبری و فرماندهان عالی نیروهای مسلح، رسانههای خارجی همچنان ادعاهای خود درباره موافقت تیم ایرانی با بازرسی یا ضرورت بازدید از مراکز نظامی کشورمان را تکرار کردند. این گزافهگوییها ادامه داشت، تا اینکه فرمانده کل قوا این بار اما در جمع مقامات بلندپایه نظامی کشور در دانشگاه افسری امام حسین(ع) تاکید کردند:
«همانگونه که قبلا هم گفته شد، اجازه «هیچ گونه» بازرسی از «هيچ يک» از مراکز نظامي و همچنين گفتگو با دانشمندان هسته اي و ساير رشته هاي حساس و اهانت به حريم آنها، داده نخواهد شد.»
اظهارات دکتر روحانی و تداوم نگرانیها
تعبیر قاطع و صریح مقام معظم رهبری درباره اجازه ندادن «هیچگونه» بازرسی از «هیچیک» از مراکز نظامی، شفاف و بی نیاز از توضیح و تاویل بود و همگان در انتظار پاسخهای قاطعی از این جنس از سوی تیم مذاکرهکننده ایران به طرف مقابل هستند. اما مواضع بعدی دولتمردان محترم موجب باقیماندن برخی نگرانیها درباره بازرسی از مراکز غیرهستهای شد.
از جمله این مواضع میتوان به سخنان رئیس جمهور محترم در سفر استانی به آذربایجان شرقی اشاره کرد که در جلسه شورای اداری این استان با تاکید بر این که « آنچه رهبر معظم انقلاب روز چهارشنبه فرمودند برای دولت و همه مطاع است» گفت: «دسترسی بازرسان آژانس براساس پروتکل باید مدیریتشده باشد.»
این در حالی است که مستفاد از فرمایشات چندباره رهبر معظم انقلاب، ممنوعیت مطلق هرگونه بازدید از مراکز نظامی است و بعید است تعابیری همچون دسترسی یا بازرسی مدیریتشده بتواند خارج از چارچوب ممنوعیت مطلق مد نظررهبری قرار گیرد.
این نگرانیها هنگامی دوچندان میشود که بدانیم در برخی موارد دیگر نیز متاسفانه ادعاهای آمریکاییها در واقعیت بیرونی بر ادعای طرف ایرانی چیره شده و جامه عمل پوشیده است.
از این روست که حتی علیرغم تلاشهای طرف ایرانی برای کمرنگ نشان دادن اهمیت حساسیت بازرسی از مراکز نظامی و فروکاستن آن به دسترسیهای مدیریت شده- با وجود اطلاق نهی مورد نظر رهبری- صاحبنظران همچنان به تداوم ادعاهای گستاخانه طرف مقابل مبنی بر بازرسیهای سرزده از مراکز نظامی و ضرورت موافقت ایران با آن چشم دوختهاند.