ID : 19046334
یادداشت/ امید مهرجردی

انتخابات هفتم اسفند؛ شبکه‌های اجتماعی و کانال‌های ماهواره‌ای


سبک زندگی‌ جمعیتی قابل توجه از تهران‌نشینان به دلیل تاثیرپذیری از ابزارهای ارتباطی، آرام‌آرام از سبک‌ متعارف فاصله گرفته است و بخش‌هایی نه‌چندان‌ کم‌شمار خواسته یا ناخواسته تحت تاثیر موج‌سازی‌ رسانه‌های بیرونی...

یزدرسا؛ دوران تبلیغات انتخاباتی و انتخابات هفتم اسفند با همه فراز و نشیب‌هایی که داشت به پایان رسید و اکثر حوزه‌های انتخابیه، منتخبان خود را شناختند. این انتخابات و نتایج آن از ویژگی‌هایی خاص برخوردار بود، که از آن جمله است شکل‌گیری مجلسی غیرهمسو با دولت مستقر برای نخستین بار در تاریخ جمهوری اسلامی، رای متفاوت رای‌دهندگان تهران با برآیند کلی آرا در کشور، و ... .

درباره رای متفاوت و یکدست رای‌دهندگان تهران تحلیل‌های گوناگونی ارائه شده است و برخی گروه‌های سیاسی کوشیده‌اند آرای تهران را به نفع خود مصادره کنند؛ اما آیا واقعا چنین است؟! آیا می‌توان آرای ریخته‌شده در صندوق‌های تهران را حاوی پیام روشن سیاسی دانست و آن را به نفع گرایش خاص سیاسی مصادره کرد؟

ارزیابی منصفانه اوضاع اجتماعی و لایه‌های زندگی در تهران نشان می‌دهد که سبک زندگی‌ جمعیتی قابل توجه از تهران‌نشینان به دلیل تاثیرپذیری از ابزارهای ارتباطی، آرام‌آرام از سبک‌ متعارف فاصله گرفته است و بخش‌هایی نه‌چندان‌ کم‌شمار خواسته یا ناخواسته تحت تاثیر موج‌سازی‌ رسانه‌های بیرونی از جمله کانال‌های ماهواره‌ای قرار دارند.

بنابراین هنگامی که تبلیغات تریبون‌های خارجی به سمت رای‌آوری لیستی خاص در تهران شدت می‌یابد، دور از انتظار نیست که قشرهایی متمایز از جامعه به‌ویژه کسانی که از لحاظ اقتصادی و معیشتی در وضع مطلوبی به سر می‌برند، به واسطه همذات‌پنداری ایجادشده و احساس روشنفکری به سمت لیست خاص گرایش یابند و به آن رای دهند.

این در حالی است که در انتخابات اخیر، مناطق کم‌تر مرفه تهران شاهد حضور کم‌رنگ‌تر واجدان شرایط بودند؛ واقعیتی که ریشه آن را باید در مشکلات معیشتی و نومیدی نسبی آنان از کاهش مشکلات در فضای موجود دانست؛ فضایی که سیاست‌بازی‌ها عرصه را بر پذیرش واقع‌بینانه مشکلات اقتصادی و تلاش دلسوزانه برای رفع آن تنگ کرده است.

در یکی از لیست‌های موجود در تهران، تعداد اقتصاددان متعهد و متخصص بسیار برجسته بود؛ اما فضای غالب سیاسی و نیز تبلیغات سنگین ماهواره‌ها و دیگر ابزارهای ارتباطی مانع از دیده‌شدن این نقطه امید شده بود و نتیجه این شد که قشرهای مرفه متاثر از تبلیغات خیره‌کننده برای رای به لیستی خاص به صحنه آمدند و در مقابل، درصد مشارکت قشرهای متوسط و کم‌تر بهره‌مند کاهش یافت و به‌تبع، لیست دربردارنده شعارهای سیاسی توانست اکثریت نسبی آرا را به دست آورد.

به‌هر روی ضمن احترام به همه نامزدهای برگزیده، باید به این نکته اذعان کرد که دلسوزان اسلامیت و جمهوریت نظام، باید اهمیت ابزارهای ارتباطی را بیش از پیش دریابند و مصمم‌تر از گذشته برای استفاده از این گونه ابزار درجهت ارتقاء سطح آگاهی و قدرت تحلیل قشرهای گوناگون برنامه‌ریزی کنند.

 طبیعی است هرگونه تجاهل و تساهل درباره تاثیر شبکه‌های اجتماعی و کانال‌های ماهواره‌ای در تغییر سبک‌ زندگی و بینش شهروندان که مصداقی از جنگ نرم و نفوذ ویرانگر شناخته می‌شود، می‌تواند پیامدهایی سنگین و گاه جبران‌ناپذیر را به دنبال داشته باشد.

نویسنده : امید مهرجردی




summary-address :
Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.