اولین مستند از پارک ملی سیاهکوه شهرستان اردکان ساخته می شود/ سیاهکوه، پناهگاه زیباییها
به گزارش یزد رسا، اردکان خبر به نقل از همشهری نوشت: یک مستندساز اردکانی با همکاری شبکه تابان اقدام به تصویر برداری و تولید فیلمی از مناطق حفاظت شده استان برای نمایش حیات وحش در قاب تلویزیون کرده است و اولین مستند وی از پارک ملی سیاهکوه در شهرستان اردکان در حال تصویر برداری است.
«اسماعیل ثقفی» گفت: استان دارای طبیعت و حیات وحش بکر و استثنایی است و گونههای مختلف حیات وحش را در خود جای داده و شاهد تنوع زیستی استان در شهرستانهای بافق، مهریز، تفت، ابرکوه، اردکان و میبد هستیم.
وی یکی از بکرترین پناهگاههای حیات وحش استان را پارک ملی سیاهکوه معرفی کرد و افزود: از گونههای حیات وحش این پارک میتوان به یوز آسیایی، کاراکال، گربه شنی، گربه پالاس، کل و بز، قوچ و میش و انواع خزندگان اشاره کرد. این هنرمند یزدی ادامه داد: ۶ زیستگاه اصلی حیات وحش در استان تحت مدیریت سازمان حفاظت محیطزیست است و قرار است مستندی از این زیستگاهها تهیه و تولید شود که برای شروع کار به سراغ پارک ملی سیاهکوه رفتیم.
به گفته وی یک تیم ۶ نفره کار تصویربرداری را با دوربینهای حرفهای دنبال میکنند و بهترین تجهیزات و امکانات برای تولید مستند با کیفیت در اختیار گروه قرار گرفته است تا تصاویر بکر و زیبایی از حیات وحش استان با همکاری سازمان محیطزیست استان و محیط بانان عزیز ضبط شود.
ثقفی مراحل تهیه این مستندها را شناسایی، تحقیق و معرفی گونههای حیات وحش استان عنوان کرد و افزود: فیلمبرداری از حیات وحش با توجه به فصل و شرایط منطقه، زمانبر است، بنابراین از روشهای مختلف از جمله کومه نشینی و کارگذاری دوربینهای تلهای برای فیلمبرداری استفاده میشود.
وی با بیان اینکه گاهی ۱۱ ساعت کومهنشینی برای ضبط تصویر از حیات وحش در طول تصویربرداری این مستند انجام شده است، گفت: شرایط جوی و سخت طبیعت، مدیریت کار را از دست ما خارج کرده است و ما تابعی از طبیعت شدهایم و با طبیعا پیش میرویم.
ثقفی با بیان اینکه تاکنون خطری از ناحیه حیات وحش، اعضای گروه مستندساز را تهدید نکرده است، افزود: نزدیک شدن به حیات وحش با رفتارشناسی گونههای مختلف با کمک کارشناسان محیطزیست استان انجام شده و میشود.
پیشرفت ۷۰درصدی مستند حیات وحش سیاهکوه
این مستندساز اردکانی با اشاره به پیشرفت ۷۰درصدی مستند سیاهکوه اردکان، اعلام کرد: این مستند به زودی آماده پخش از شبکه مستند و شبکه تابان خواهد بود.
وی کمبود اعتبار و مشکل مالی را با توجه به هزینه بر شدن مراحل تصویربرداری از مشکلات تولید مستند از حیات وحش استان عنوان کرد و افزود: صدا و سیمای مرکز استان به تنهایی قادر به تامین هزینههای این مستندها نیست و لازم است که بنگاههای اقتصادی استان به عنوان پشتیبان وارد عرصه شوند.
ثقفی با بیان اینکه تاکنون برای تولید مستند سیاهکوه نزدیک به ۴۰ میلیون تومان هزینه شده است، افزود: برآورد میشود که برای تهیه مستند هر یک از زیستگاههای استان نزدیک به ۷۰ تا ۸۰ میلیون تومان اعتبار اولیه نیاز باشد.
این هنرمند با بیان اینکه تولید مستند کاری سخت، زمان بر و پرهزینه است، افزود: استان یزد ظرفیتهای زیادی در حوزه مستند دارد که در بخش حیات وحش کمتر مورد توجه قرار گرفته است و باید با حمایت بیشتر مسئولان، این حوزه در استان تقویت شود.
آغاز تصویر برداری از سال گذشته
کارگردان مستند حیات وحش استان نیز گفت: تصویربرداری از زیستگاههای حیات وحش استان از پارک ملی سیاهکوه از سال گذشته آغاز شده است و با توجه به اینکه حیوانات در پارک به دلیل خشک بودن به ندرت دیده میشوند، کار تصویربرداری با سختی بیشتری انجام میشود.
«محسن عباسی سرچشمه» افزود: مدت زیادی است که به دنبال تصویربرداری از یوزآسیایی هستیم که هنوز موفق به دیدن این گونه شاخص حیات وحش استان نشدهایم اما تاکنون ۱۵ گونه حیات وحش این پارک، تصویربرداری شده است.
وی لازمه تصویربرداری مناسب از حیات وحش استان را مساعد بودن شرایط جوی به ویژه تمام شدن طوفانهای محلی دانست و افزود: در خردادماه با توجه به گرم شدن هوا و حضور حیات وحش برای نوشیدن آب از آبشخورهای محیطزیست، امکان تصویربرداری مناسبی از حیات وحش ایجاد میشود.
این هنرمند با اشاره به سختیهای تصویربرداری از حیات وحش گفت: حیوانات بسیار حساس هستند و حتی کمترین بو و تکان مختصر، آنها را از محیط فراری میدهد؛ از این رو تصویربرداری از حیات وحش حساسیت ویژهای دارد. وی با بیان اینکه روحیه حیات وحش کویر محافظه کارانه است، افزود: این اولین و جدیترین مستند حیات وحش استان است که با همکاری شبکه تابان در حال تهیه است.
مكث
مستند سازی درباره حیات وحش زیستگاههای بهادران و بافق
کارگردان مستند حیات وحش استان گفت: مستند سیاهکوه به عنوان اولین مستند از زیستگاههای حیات وحش استان، مهرماه امسال آماده پخش میشود و تصویربرداری از سایر زیستگاههای استان نیز بعد از آن دنبال خواهد شد. «محسن عباسی سرچشمه» اعلام کرد: زیستگاههای مورد نظر بعدی منطقه بهادران در شهرستان مهریز و حیات وحش شهرستان بافق است که امیدواریم با حمایتهای مالی مناسب، موفق به تهیه مستند از این حیات وحش نیز باشیم. وی با اشاره به عملکرد ضعیف هنرمندان کشور و استان در تهیه مستند از حیات وحش استان گفت: استان یزد، هالیوود مستند ایران است که در تمام زمینههای فرهنگی، اجتماعی، تاریخی، مذهبی و زیست محیطی دارای ظرفیت است اما به همه این ظرفیتها توجه نشده است. عباسی عمده مستندهایی را که در استان تولید شده است را مربوط به جاذبههای تاریخی و فرهنگی استان عنوان و بیان کرد: برای تولید مستند حیات وحش در استان و حتی کشور کار شاخصی انجام نشده که امید است مستند حیات وحش زیستگاههای استان، فتح بابی در این مورد باشد.
انتهای پیام/ع