آيا آژیر قرمز به صدا درمیآيد؟!
یزد رسا؛ آیت الله اعرافی از جمله فرهیختگان استان یزد به شمار میآید که چه بسا قدر و منزلت او را در خارج از استان بیشتر از داخل استان میشناسند و شاید از همین روست که منزل وی در قم، گاه میزبان مرجع عالیقدری میشود که شخصا برای عیادتش قبول زحمت کرده است.
این چهره برجسته استان، از سویی در زمینه علمی جایگاه ویژهای دارد و گواه آن تدریس دروس خارج فقه و اصولی است که از سالها قبل در جوانی آغاز کرده و از سویی دیگر در زمینه مدیریتی بهخوبی توانمندیهای خویش را اثبات نموده است، بهگونهای که هماکنون مدیریت مرکزی عظیم همچون جامعهالمصطفی را با حکم مقام معظم رهبری بر عهده دارد و البته برای مدیریتهای برجسته دیگری نیز کمابیش از جمله گزینهها بوده است؛ اما برای استمرار توفیقات کنونی این نهاد بزرگ علمی، صلاح در ثبات مدیریتی آن دانسته شده است.
وی همچنین از جمله روحانیون آگاه به زمانه است که به دلیل اشراف مناسب به اوضاع و احوال زمانه و تصمیمگیریهای منطقی و کاربردی، از سوی بزرگان نظام به عنوان عالمی «روشنفکر» لقب گرفته است.
علم، پرهیزگاری، تعهد و روشنفکری، ادب و فروتنی و تعامل قوی با قشرهای گوناگون جامعه به ویژه جوانان را میتوان از جمله مؤلفههای برجستهای برشمرد که تاکید رهبری را بر حضور ایشان به عنوان امام جمعه موقت شهر قم قابل هضم مینماید؛ بخصوص اینکه بدانیم آیتالله اعرافی با استدلال فراوان و برشمردن محذوریتهای خویش، طی درخواستی به دفتر رهبر معظم انقلاب، از پذیرفتن این مسئولیت جدید گریزان بوده است؛ اما معظمله با توجه به شایستگیهای ایشان، بر تصدی امامت جمعه موقت قم در کنار امامت جمعه میبد و دیگر مسئولیتها تاکید داشتهاند.
تامل در جایگاه منحصربه فرد «شورای عالی انقلاب فرهنگی» و انتصاب ایشان از سوی رهبرفرزانه انقلاب به عنوان عضو این شورا آن هم از جنس عضو «حقیقی» نیز میتواند مهر تایید دیگری بر شایستگیهای این فرزند برومند «دارالعباده» و «دارالعلم» یزد باشد.
توجه به مجموع ویژگیهای شخصیتی و سوابق علمی و عملی در کنار خوشفکری و واقعبینی آیتالله اعرافی، اهالی انصاف را به تامل ویژه در دیدگاههای وی رهنمون میسازد.
این عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی و امام جمعه میبد، اخیرا در جلسه ستاد امربه معروف و نهی از منکر شهرستان میبد از متصدیان درخواست کرده است تا در توجه به خلافهای حوزه عفاف و حجاب و دیگر خلاف ها توازن ایجاد کنند و افزوده است: باید با نگاه جامع به منکرات بنگریم، اینطور نباشد که به قضیه حجاب به طور یکطرفه بپردازیم و مسایلی همچون رشوه در ادارات و اختلاط محرمات و دیگر خلاف ها را نادیده بگیریم؛ چراکه بالاترین معروف در یک جامعه، نظام اداری سالم است.
وی همچنین پیرو گلایههای فرمانده ناحیه مقاومت بسیج میبد مبنی بر کمبود گشت ارشاد در شهر و تماس های مکرر مردم در رابطه با منکرات، از نیروی انتظامی خواسته است تا وظایف عملیاتی را منظم دنبال کنند و با تاکید جدی بر گشت هرروزه و طولانی گفته است: انتظار دارم معضل کمبود گشت ارشاد به زودی مرتفع شود.
سخنان این عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی از چند لحاظ حائز اهمیت است:
نخست اینکه نباید منکرات را محدود به برخی منکرات ظاهری همچون حجاب ظاهر کرد. به عبارتی هرچند بدحجابی به سهم خود منکری بزرگ است که میتواند پیامدهای ناگواری به دنبال داشته باشد و حتی گاه به جنایتهایی دردناک نیز بینجامد، اما باید در کنار مقابله با این منکر بزرگ، به مبارزه اساسی با منکرات دیگر همچون تضییع حقالناس در ادارات، رشوه، کاغذبازیهای نابخردانه اداری، حیف و میل بیتالمال و نظایر آن هم پرداخت.
دوم اینکه نمیتوان به بهانه وجود منکرات دیگر، از مقابله با معضل بدحجابی شانه خالی کرد و آن را کماهمیت پنداشت. تاکید امام جمعه خوشفکر شهرستانهای قم و میبد بر وجود گشت مقابله با بدحجابی و برطرفکردن کاستیها در این زمینه، نشان میدهد که پاسداری از اصالتهای هویتی و دینی مردم باید در اولویت کار دستگاههای اجرایی و قشرهای گوناگون قرار گیرد و افزون بر ضرورت تلاش آحاد مردم در این زمینه از جمله برای مقابله با بدحجابی، دستگاههای حکومتی هم موظف به انجام وظایف خود در این زمینه هستند؛ و در این راه نباید از نقش گشت ارشاد در چارچوب اصول قانونی و عرفی غافل شد.
متاسفانه در سالهای اخیر وضع حجاب بهویژه در برخی شهرستانهای استان از جمله میبد به واسطه حضورانبوه غیربومیان سکنیگزیده از اقصی نقاط کشورنگرانکننده شده است و بیگمان بیاعتنایی و فقدان اقدام جدی برای مقابله با این نابهنجاری وارداتی، آينده ناگوارتری را فراروی فرهنگ و هویت دیرینه شهرمان قرار میدهد؛ همچنانکه در سالهای گذشته به ویژه در دهه هفتاد، ورود انبوه دانشجویان غیربومی با پوششهای ناسازگار با فرهنگ غنی دارالعباده از یکسو و تسامح مسئولان وقت در برابر پیامدهای ضدفرهنگی آن و نیز انفعال بخشهایی از جامعه نسبت به منکرات تحمیلی مرتبط با این حجم ورود غیربومیان، موجب دورشدن از فرهنگ اصیل دینی و بومی نیاکانمان شد و چنانچه دستی از آستین همت و تدبیر برون نیاید، اوضاع در سالهای آینده به مرحله کنترلناپذیر خواهد رسید.
بهیقین، برنامهریزی دقیق و کاربردی ستاد امربهمعروف و نهی از منکر شهرستان برای مقابله با این نابهنجاری زشت و همراهی همهجانبه و غیرشعاری مردم و مسئولان در این زمینه، میتواند مانع گسترش این پدیده شوم شود و در صورت استمرار و قاطعیت کافی، در مراحل بعد موجب کاهش آن نیز خواهد شد.
جدیت مسئولان برای پاسداشت حجاب در ادارات و مراکز دولتی از جمله بیمارستانها، بانکها و ...، حضور منظم گشت ارشاد به صورت برنامهریزیشده در سطح شهر و جدیت برای تذکرو برخورد با عوامل گسترش بدحجابی که اغلب از غیربومیان هستند، و تعهد آحاد مردم بومی برای عمل به وظیفه شرعی خود در تذکر لسانی نسبت به بدحجابان، میتواند در حد خود، پاسدار فرهنگ و اصالت شهر باشد.
نویسنده: مرتضی رضائیان
Related Assets:
- در همه حال در کنار رهبر خود ایستاده و از مواضع خود کوتاه نمی آییم/آینده جامعه و انقلاب به نسل جوان گره خورده است
- بالاترین معروف در یک جامعه، نظام اداری سالم است
- صداوسیما درمقابل آینده فرهنگی استان مسئولیت دارد/ باید همه کشور بدانند آب مطالبه جدی دارالعباده است
- بیانیه لوزان را نمیتوان به طورنهایی مثبت یامنفی ارزیابی کرد/امیدواریم تیم هستهای خطوط قرمز را رعایت کند
- لزوم حضور مسئولین در نمازهای جماعت و جمعه
- وقتی بدحجابها، داعیهدار ترویج فرهنگ میبد میشوند، باید فاتحه فرهنگمان را بخوانیم!