اینکه می گویند اگر تحریم ادامه داشت صادرات نفت صفر می شد درست نیست/آمار و ارقام چیز دیگری می گوید/ایران در اوج تحریم بیش از یک میلیون بشکه نفت صادر کرد
به گزارش یزدرسا ،محمدعلی خطیبی، مدیر سابق امور بین الملل در شرکت نفت و نماینده سابق ایران در اوپک در مصاحبه با راه دانا؛ در خصوص به صفر رسیدن فروش نفت ایران در صورت ادامه یافتن تحریم ها و به نتیجه نرسدن مذاکرات اظهار داشت: اوج تحریمها مربوط به دوران مسئولیتی ما یعنی در اواخر دولت دهم بود، این در حالی است که در دولت جدید برخی از تحریم ها فروکش کرده و شرایط اندکی مساعدتر شده است.
وی افزود: در سال های 90 تا 92 علاوه بر تحریم نفت یعنی محدودیت در فروش نفت ایران، تحریمهای کشتیرانی را نیز علیه ایران اعمال شد؛ به این معنا که اگر یک کشتی به سواحل کشور ما رفت و آمد میکرد، شرکت کشتیرانی مربوطه تحریم میشد.
مدیر سابق امور بین الملل در شرکت نفت با یادآوری تحریم بیمه در سالهای 90 تا 92، خاطر نشان کرد: در این سال ها هیچ شرکت بیمهای حاضر نبود که کشتیهای مربوط به ایران و محمولههای آنها را بیمه کند؛ این در حالی بود که تحریمهای پولی، بانکی و مالی هم وجود داشت و امکان جا به جایی هیچ پولی برای ایران نبود.
خطیبی ضمن بیان اینکه ایران هیچگاه به شرایط اوج تحریمها در سال های اواخر دولت دهم بازنگشت اظهار داشت: از نیمه های سال 92 این روند تغییر کرد، اما باید در نظر داشت که در اوج تحریمها ایران توانست بالای یک میلیون بشکه نفت صادر کند و بعد از آن نیز شرایطی که برای دولت یازدهم به وجود آمد اندکی بهتر بود اما تا قبل از لغو تحریمها تقریباً به همان میزان دو سال دوم دولت دهم توانستند نفت به فروش برسانند و نتوانستند بیشتر از آن مقدار نفت به فروش برسانند.
وی افزود: به عبارت دیگر در زمان تحریم ها یعنی اواخر دولت دهم و یک و نیم سال ابتدای دولت یازدهم تا قبل از اجرایی شدن برجام، میزان فروش نفت دو دولت تقریبا یکسان و در یک سطح بوده است؛ هرچند که در حال حاضر که تحریم ها لغو شده است، دولت صادرات را اندکی افزایش داده؛ این در حالی است که هر مسئولی می توانست با برداشته شدن محدودیت ها صادرات خود را افزایش دهد.
این کارشناس حوزه نفتی تصریح کرد: آن چیزی که در عمل اتفاق افتاد فروش بیش از یک میلیون بشکه نفت در بدترین شرایط تحریمی بود و نمیتوان با احتمالات، ظن و گمان ادعا کرد که فروش نفت در صورت ادامه آن روند به صفر کاهش پیدا میکرد؛ آنچه آمار و ارقام نشان میدهد در بدترین شرایط تحریم هم فروش نفت به صفر نرسید.
نماینده سابق ایران در اوپک ضمن تأکید بر اینکه بالاتر از تحریمهای سال 90 تا 92 تحریمی وجود نداشت بیان کرد: طرح مسائلی مانند اینکه اگر تحریم ادامه داشت صادرات صفر می شد، با توجه به اینکه بر اساس آمار و ارقام واقعی نبوده، درست نیست و با حدس و گمان نمی توان به این مسئله پرداخت.
خطیبی با بیان اینکه شرایط تحریم را نباید با شرایط غیر تحریم مقایسه کرد اذعان داشت: مقایسه آمار صادرات دولت قبلی در شرایط تحریم و دولت جدید در همین شرایط به خوبی نشان میدهد که میزان صادرات نفت هیچگاه اختلاف قابل توجهی نداشت و در شرایط رفع تحریم، دولت فعلی حدود 2 میلیون بشکه صادرات دارد که در همین شرایط دولت قبلی بیش از 2 و نیم میلیون بشکه صادرات نفتی داشت.
وی بیان داشت: باید بر اساس واقعیات صحبت کرد و مراجعه به آمار دقیق بهتر از بیان اما و اگر ها و عنوان کردن فرضیات در جامعه است؛ نوسانات فروش نفت حتی در شرایط عادی هم طبیعی است و هیچگاه نمیتوان ادعا کرد رقم ثابتی صادرات نفت صورت می گیرد که قطعاً این نوسانات در شرایط تحریم بیشتر است.
نماینده سابق ایران در اوپک همچنین گفت: در زمان قبل مسئولیت اینجانب صادرات نفت روند شدید نزولی به خود گرفته بود، اما با تلاش همکاران در امور بین الملل وزارت نفت روند نزولی صادرات متوقف و صادرات به حدود دو برابر افزایش پیدا کرد و بعد از آن هیچگاه شاهد روند نزولی شدید در مسیر صادرات نفت نبودیم.
این کارشناس حوزه نفتی با تأکید بر لزوم مدیریت در شرایط تحریم خاطرنشان کرد: مدیریت ها در شرایط بحرانی میتواند مشکلات را تا حد زیادی رفع کند؛ تا جایی که در شرایط تحریم با تمهیداتی که اندیشیده شد صادرات نفت حتی به دو برابر رسید. در حال حاضر هم با مدیریت صحیح شرایط میتوان شاهد تغییر در مسیر صادرات نفت کشور بود و آن را به میزان قبل از تحریم ها رساند.
مدیر سابق امور بین الملل در شرکت نفت در پایان تأکید کرد: در حال حاضر بر اساس اظهار نظر های رسمی صادرات نفت حدود 3میلیون و 200هزار بشکه در روز است که امید است با تلاش های وزارت نفت این روند به سطح قبل از تحریم ها یعنی 3.8 تا 4 میلیون بشکه در روز برسد.
انتهای پیام/ص
Related Assets:
- اقدامات دولت برای جبران کسری بودجه
- بهانههای غرب برای تحریم ایران زیاد است/چرخیدن چرخ اقتصاد برای مردم ملموس نیست/ هم و غم دولت صرف صنایع غیر وابسته به مردم شده است
- مصرف گاز در اروپا رو به افزایش است/دنیا روی ایران به عنوان بزرگترین کشور دارنده منابع گازی حساب ویژه باز کرده است
- در صورت لغو تحریمها و افزایش قیمت نفت هم نباید اقتصاد مقاومتی را فراموش کنیم
- صادرات روزانه ۲.۵ میلیون بشکهای نفت ایران ۳ ماه پس از توافق هستهای