ID : 32245539
کارشناس مسائل اقتصادی مطرح کرد

باید وابستگی بودجه به فروش نفت را کاهش داد/لزوم توسعه صنایع نوین


کلانتر با اشاره به اتمام ذخایر سوخت های فسیلی در آینده ای نه چندان دور گفت: کشور ما باید در کمتر از 40 سال آینده بودجه خود را کاملاً از نفت مستقل کند.

کارشناس مسائل اقتصادی در مصاحبه با یزد رسا با اشاره به افزایش قیمت جهانی نفت عنوان کرد: در رابطه با افزایش قیمت نفت می توان دو دلیل عمده را احصا کرد. نخست اینکه در بحث بلند مدت باید گفت ذخایر نفتی جهان رو به اتمام است، و قاعدتا هر چه می گذرد باید قیمت نفت هم افزایش پیدا کند. در اینجا یکی از بحث هایی که مطرح می شود این است که آیا جایگزینی برای سوخت های فسیلی داریم یا نه و واقعیت این است که تا کنون جایگزین جدی برای سوخت های فسیلی در حدی که بتواند با قیمت کم و به صورت مکانیزم دسترسی آسان وجود داشته باشد نیافته ایم. همچنین افزایش قیمت نفت به صورت مدت بلند می تواند ناشی از منابع سوخت های فسیلی در جهان باشد. خصوصاً کشور آمریکا می تواند شاخص مهمی در این مورد باشد چرا که میزان موجودی سوخت های فسیلی این کشور در قیمت گذاری نفت بسیار حائز اهمیت است.

سجاد کلانتر با اشاره به دلایل کوتاه مدت افزایش قیمت نفت بیان داشت: ایجاد شوک در بازارهای نفتی خیلی تاثیرگذار است. در این بحث منطقه خاورمیانه به عنوان منطقه اصلی ذخایر سوخت های فسیلی بسیار مهم است. تنش های میان ایران و عربستان می تواند یکی از جدی ترین چالش ها برای قیمت نفت باشد که مهمترین دلیل کوتاه مدت برای افزایش قیمت نفت را می توان تنش های جدید منطقه از جمله تنش میان ایران و عربستان، همچنین تحولات یمن و عربستان توصیف کرد.

وی با اشاره به نقش دولت ها در تاثیر گذاری بر قیمت نفت بیان داشت: قاعدتاً دولت ها به عنوان یکی از کنش گران فضای سیاسی دنیا می توانند بر روند تحولات بازار تاثیر گذار باشند. خصوصاً دولت های مستقر در خاورمیانه و صادر کنندگان نفت از مهمترین گروه هایی هستند که می توانند در این زمینه ایفای نقش کنند. آنچه که می شود به آن استناد کرد این است که عمدتاً در منطقه ما ایجاد تنش ها باعث افزایش قیمت نفت شده و به نظر می آید که مواضع صریح همیشه در تعیین قیمت گذاری نفت به نفع ما تاثیر گذار بوده است.

وی بیان داشت: آنچیزی که از فروش نفت عاید دولت ها می شود و می توانند مصرف کنند مستقیما درآمد نفتی نیست، به بیان دیگر آنچه که در ذهن عموم مردم است که افزایش قیمت نفت به صورت آنی باعث افزایش درآمدهای دولت میشود یک تصور غلط است. آنچه دولت ها برداشت و مصرف می کنند بودجه سالانه است.

کلانتر افزود: در بودجه سالانه بندی تحت عنوان درآمدهای نفتی موجود است. بنابراین دولت ها مطابق آنچیزی که در بودجه تحت عنوان درآمد نفتی سالانه پیش بینی می شود هزینه می کنند، نه آنچه که تحت عنوان درآمد نفتی ایجاد می شود. درآمد نفتی بخشی در صندوق توسعه ملی و بخشی طبق مصوبه بودجه به دولت اختصاص می یابد. بنابراین اگر درآمدهای نفتی افزایش پیدا کند به صورت آنی در بودجه نمی نشیند و ممکن است در سال بعد در میزان بودجه دولت تاثیر گذار باشد.

کارشناس مسائل اقتصادی اعلام کرد: کشور ما باید در کمتر از 40  سال آینده بودجه خود را کاملاً از نفت مستقل کند. خوشبختانه ما توانسته ایم در 10 تا 12 سال گذشته میزان وابستگی به نفت را کاهش بدهیم و درآمدهای مالیاتی را از میزان اندکی که بوده به حد قابل قبول برسانیم. هم اکنون چیزی حدود 50 درصد بودجه کشور از محل درآمدهای مالیاتی تامین می شود، باید این روند را ادامه بدهیم تا به تدریج در سال های آتی بودجه تامین شده از نفت به کمتر از 20 درصد برسد تا بتوانیم درآمدهای نفتی را از محل درآمدهای بودجه جدا کنیم و سهمش را به حداقل برسانیم.

وی ادامه داد: برای رسیدن به این مهم باید در سال های فعلی بتوانیم تا جایی که می شود زیرساخت های توسعه ای را قدرت بدهیم. یعنی زیرساخت هایی ایجاد کنیم که این زیرساخت ها در آینده که ما منابع فسیلی نداریم منابع درآمدزایی برای ما باشد. در این راستا صنایع گردشگری و صنایع نوین مهمترین صنایعی است که می تواند برای بلند مدت در کشور ما درآمد زایی پایدار ایجاد کند.

انتهای پیام/
 




summary-address :
Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.