به گزارش مهر، بارش بارانهای بهاری آن هم در مجموع به میزان ۱۷.۷ میلیمتر انگار خیال خیلی ها را از پشت سر گذاشتن بحران آب راحت کرده، از مردم گرفته تا مسئولان، مردمی که این روزها بر خلاف دو سه سال اخیر که در صرفه جویی سنگ تمام گذاشتند و مسئولانی که در مقابل عدم اعلام نام یزد در لیست استانهای کم آب، هیچ واکنشی از خود نشان نمی دهند.
یزد که بر اساس جدول های هواشناسی در طول ۱۸ سال گذشته، فقط سه سال با میانگین بارش خوب را پشت سر گذاشته، هنوز هم از تبعات خشکسالی دهه ۸۰ به شدت رنج می برد و هنوز خسارتهای آن دهه جبران نشده است.
گرچه امسال باران رحمت الهی از مردم این خطه کویری دریغ نشد اما این بارشها آنقدری نبود که مردم، حیاط و کوچه و ماشین و ... را با خیال آسوده و با شلنگ های پرفشار بشویند و مسئولان بی خیالی طی کنند.
بارشهای یزد، فروردین امسال خوب بود اما آنقدری نبود که مردم حیاط، کوچه و ماشین خود را با خیال آسوده و با شلنگ های پرفشار بشویند و مسئولان بی خیالی طی کنند
همین پارسال بود که وزارت نیرو، نام هشت استان را در زمره استانهای کم آب و در آستانه بحران اعلام کرد و به رغم واکنش هایی که رسانه های استان از خود نشان دادند، بی تفاوتی مسئولان سبب شد نه تنها پارسال یزد را به استانهای بحران زده در حوزه آب راه ندهند بلکه امسال هم آن را از لیست ۱۲ استان کم آب و بحرانی حذف کنند.
این فهرست ۱۲ استانه، شاید ائمه جمعه در برخی شهرستانها را به واکنش واداشت اما هنوز خبری از مسئولان استان در این زمینه نیست و اینگونه است که به نظر می رسد هیچکس بی آبی یزد را جدی نمی گیرد.
حتی وقتی با مردم در مورد کم آبی و بحران آب در یزد صحبت می شود، آنها هم این موضوع را جدی نمی گیرند زیرا هر وقت شیر آب منزل خود را باز کرده اند، آب پرفشار در شیرها جاری بوده و شاید تنها چند روزی از روزهای تابستان آن هم در برخی مناطق یزد، آب کم فشار و یا قطع بوده است.
مردم یزد هنوز بحران آب را جدی نگرفته اند/ بحران تا جدی نشده باید وارد زندگی مردم شود
این شرایط آبرسانی به مردم در زمان بحران گرچه مطلوب است اما سبب شده مردم باور چندانی نسبت کمبود آب نداشته باشند و بسیاری از آنها صحبت ها و توصیه های مسئولان در مورد کم آبی را باور ندارند.
گرچه رفاه و آسایش مردم اولویت همه مسئولان است اما لازم است مردم گاهی در عمق بحران وارد شوند تا بتوانند درک بهتری نسبت به شرایط خاص داشته باشند آنگاه باورپذیری آنها نسبت به برخی بحرانها بیشتر خواهد بود.
معاون امور عمرانی استاندار یزد در مورد علت عدم جیره بندی آب در برخی روزها حتی به شکل آزمایشی اظهار داشت: سیستم آبرسانی یزد این اجازه را نمی دهد و امکان سهمیه بندی یا جیره بندی آب در یزد نیست و اگر قرار باشد آب قطع شود، باید سراسری این اتفاق بیفتد.
سید محمدرضا سیدحسینی افزود: اگر شرایط آب یزد به وضعیتی برسد که ناچار به قطع کامل آب باشیم، این قطعی برای استان هزینه دارد زیرا ابتدا ناچاریم کلیه خطوط را هواگیری کنیم.سیستم آبرسانی یزد به شکلی نیست که امکان جیره بندی آب وجود داشته باشد و اگر قرار باشد آب قطع شود، باید سراسری این اتفاق بیفتد که اگر ناچار به این اقدام شویم، وصل مجدد آن برای استان هزینه دارد زیرا ابتدا ناچاریم کلیه خطوط را هواگیری کنیم
وی عنوان کرد: یکی از مهمترین اقداماتی که می توان در زمینه صرفه جویی در مصرف آب انجام داد، جداسازی آب شرب از آب مورد نیاز برای فضای سبز است و اگر این اتفاق بیفتد، تا حدی مشکل کم آبی به ویژه در تابستان برطرف خواهد شد.
سیدحسینی خاطرنشان کرد: به این منظور یک طرح مطالعاتی برای جداسازی آب شرب از آب فضای سبز در دست اجرا است که امیدواریم با اجرای آن، بتوانیم به این جداسازی برسیم ضمن اینکه همه تلاش ها برای این اقدام در حال انجام است و امیدواریم تا سال ۹۵ حداقل ۹۰ درصد این کار محقق شود.
وی کولرهای آبی را یکی از دلایل افزایش مصرف آب در استان یزد در روزهای گرم خواند و گفت: اگر مردم بتوانند کولرهای گازی را جایگزین کنند، میزان مصرف آب در تابستان تا این حد نسبت به روزهای سرد سال جهش نخواهد یافت.
گرچه روشهای صرفه جویی بارها و بارها برای مردم توضیح داده شده و مردم نیز در سالهایی که بارندگی کمتر بوده، صرفه جویی را به بهترین نحو ممکن انجام داده اند، اما به نظر می رسد بارندگی های اخیر یزد، عده ای از آنها را از فکر این بحران خارج کرده و با خیال آسوده تری آب مصرف می کنند و عملکرد عده ای نیز به نحوی است که گویی جبران صرفه جویی سالهای پیش را نیز انجام می دهند.
بارندگی های امسال جوابگوی خشکسالی های گذشته نیست
اما واقعیت این است که بارندگی های یزد گرچه امسال نسبت به سال گذشته بهتر بوده اما نمی تواند جبران کم آبی ها و فروکش کرد آب سفره های زیرزمینی را بکند و لازم است این مهم از طریق رسانه های فراگیر و حتی شبکه های اجتماعی و تبلیغات شهری به مردم اطلاع رسانی شود.
واقعیت این است که به گفته کارشناس هواشناسی استان یزد، میانگین بارندگی در فروردین ماه امسال ۱۷.۷ میلیمتر بوده که نسبت به ۹.۹ میلیمتر فروردین پارسال افزایش داشته است اما متاسفانه تاثیر چندانی بر افزایش آب سفره های زیرزمینی نداشته و خشکسالی های دو دهه گذشته همچنان تبعات خود را چشمگیرتر از بارشهای امسال نشان می دهند.
این واقعیت را که افت سفره های زیرزمینی و برداشت های بی رویه از چاه ها به دلیل کمبود آب سبب شده هر چه آب چاه ها پایین تر می رود، کیفیت آنها بدتر شود به نحوی که مدیرعامل شرکت آب منطقه ای یزد در این زمینه اظهار داشت: کیفیت آب چاه ها به قدری افت کرده که وقتی با آب انتقالی مخلوط می شود، کیفیت آب انتقالی را نیز به شدت تحت تاثیر قرار می دهد.
بیش از ۸۰ منبع آبی یزد در سال گذشته خشک شدند
حسین غفوری عنوان کرد: سال گذشته بیش از ۸۰ منبع آبی شامل قنات، چشمه و چاه خشک شدند و امسال به رغم بارشهای خوب، بسیاری از آنها همچنان خشک باقی ماندند و این به معنای از دست رفتن برخی منابع آبی برای همیشه.
وی عنوان کرد: در حال حاضر در یزد چهار هزار و ۳۶۰ چاه عمیق و نیمه عمیق در حال بهره برداری است که بیش از هزار و ۷۰۰ مورد آنها عمیق است و متاسفانه هر چه به عمق پیش می رویم، کیفیت آبها نامطلوبتر می شود.
یزد به رغم همه کمبودها و بحرانهایی که دارد، فعلا در لیست استانها کم آب است و مسئولان هنوز آن را به عنوان یک استان بحران زده در حوزه آب به رسمیت نمی شناسند.
گرچه مردم باید در زمینه صرفه جویی، اقدامات لازم را انجام دهند، اما به نظر می رسد مسئولان استان نیز علاوه بر اینکه راه های انتقال آب به استان را باید با جدیت بیشتری دنبال کنند، باید به دنبال راهکارهای کارشناسی برای قبولاندن بحرانی بودن وضعیت یزد به مسئولان وزارت نیرو باشند تا از این رهگذر بتوانند بودجه های بیشتری برای احداث خط انتقال آب جذب کنند.
فصل تابستان نزدیک است و گرچه تابستان یزد از هم اکنون آغاز شده اما امیدواریم با تدبیر مسئولان و همراهی و همدلی مردم، تابستانی کم مشکل را در این استان سپری کنیم.
انتهای پیام/ع