تصویب سند مقابله با بیابانزایی/کاهش ۳۰ درصدی ریزگردها از مبدأ عراق
به گزارش یزدرسا، محمد جواد محمدیزاده امروز در همایشی به مناسبت روز ملی بیابانزدایی با بیان اینکه مسائل محیط زیست جغرافیا نمیشناسد ، ۹۰درصد مشکل ریزگردهای کشور را متاثر از غفلت کشورهای همسایه دانست و گفت: بهرهبرداری نا صحیح از سرزمین، مدیریت غیر خردمندانه و حقآبههای تامین نشده از عوامل ایجاد ریزگزد است.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست کشور افزود: در حال حاضر ریزگردهای ایران متاثر از 17 کشور منطقه است که کشورهایی مانند عراق، سوریه، اردن، عربستان، شمال آفریقا بیشترین تاثیرگذاری را دارند.
محمدیزاده با تاکید بر اینکه برای مقابله با ریزگردهای کشور باید تعامل منطقهای و بینالمللی برقرار باشد، گفت: تعاملات ایران تنها توانسته است، کشور عراق را برای همکاری با کنوانسیونهای بینالمللی متعهد کند و کشور کویت هم فعلاً در حد مذاکره و بیان مشکل با کشور ما همکاری کرده است.
وی تصریح کرد: در حال حاضر 13 میلیون هکتار از زمینهای کشور عراق مستعد تولید ریزگرد هستند و 1.8 میلیون هکتار از زمینهای این کشور در کانون بحران تولید ریزگرد قرار دارند.
محمدیزاده افزود: 90 درصد تالابهای کشور عراق خشک شده است و این علت اصلی تولید ریزگرد در کشور عراق است.
وی با بیان اینکه برخی افراد، اقدام ترکیه را در انحراف آبهای دجله و فرات در ورود ریزگردهای کشور عراق موثر میدانند، گفت: فقط این کشور مسئول نیست، بلکه مدیریت خوبی هم در این کشور در خصوص جلوگیری از خشکشدن تالابها انجام نشده است.
معاون رئیس جمهور با بیان اینکه برای مقابله با ریزگردهای کشور عراق حداقل یک میلیارد و 200 میلیون دلار اعتبار لازم است، گفت: اگرچه عراق در سال 2013 اعتبار مختصری برای مقابله با ریزگردها تخصیص داده است، اما این میزان اندک اعتبار کارساز نیست.
محمدیزاده پیشنهاد کرد: سازمانهای بینالمللی باید با پیشنهاد ایران مبنی بر ایجاد صندوق توسط سازمانهای بینالمللی برای مقابله با ریزگردهای کشور عراق موافقت کنند و اعتبارات آن را نه به دست کشور عراق، بلکه به کارگروهی مستقل بسپارند.
محمدیزاده با تاکید بر نقش مدیریت آب و مقابله با خشکسالی در جلوگیری از بروز ریزگردها گفت: طی سال گذشته با مدیریت آب و رعایت حقآبه در کشور عراق، 30 درصد از میزان بروز ریزگردها نسبت به سال آبی گذشته کاسته شده است.
محمدیزاده در ادامه به مشکلات ریزگرد داخل کشور نیز پرداخت و گفت: سند مقابله با بیابانزایی تصویب شده و کارگروهی در مجلس دنبال میکند.
وی با بیان نیاز به اعتبار کافی برای مقابله با ریزگردها گفت: در حالی که مجلس در بودجه 91 مقدار 55 میلیارد تومان اعتبار منظور کرده، اما واقعیت این است که حداقل سالانه 1000 میلیارد تومان اعتبار برای این بخش باید در نظر گرفته شود و اعتبارات قطرهچکانی کارساز نخواهد بود.
محمدیزاده با تاکید بر افزایش همکاریهای بینالمللی تصریح کرد: استفاده از فنآوریهای نوین برای افزایش باران، مدیریت منابع آب در مبارزه با ریزگردها موثر خواهد بود.
وی همچنین با بیان اینکه حقآبه بخشها باید رعایت شود، گفت: اخیراً دولت مصوبهای داشته است که بعد از آب شرب، سهم آب محیط زیست در اولویت دوم قرار گیرد و بعد از آن سهمهای بخش کشاورزی و سایر بخشها در نظر گرفته شود.
رئیس سازمان محیط زیست کشور با انتقاد از افزایش سطح کشت زمینهای کشاورزی گفت: شاید این گفته برای بعضیها تلخ باشد، اما وزارت جهاد کشاورزی به دنبال افزایش بهرهوری باشد، نه توسعه سطح کشت.
وی تصریح کرد: برای رساندن حداکثر بهرهوری باید از ظرفیتهای نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی استفاده شود.
صحبتهای این مقام مسئول در حالی مطرح میشود که دولت اواخر سال 90 طرح توسعه کشاورزی را به تصویب رساند که براساس آن باید دو میلیون هکتار به سطح کشت زمینهای کشاورزی اضافه شود، اگرچه آن زمان هم این طرح مورد انتقاد بسیاری از کارشناسان قرار گرفت، اما همچنان شاهد واگذاری زمینهای منابع طبیعی به بخش کشاورزی در روستاها هستیم که بسیاری از آنها منابع آب کافی هم ندارند.
محمدیزاده همچنین برای جلوگیری از بیابانزدایی و کاهش ریزگردها، توسعه عملیات آبخیزداری و احداث کمربند سبز شهرها را مطرح کرد که به گفته وی همه دستگاهها موظف به اجرای آن هستند و سازمان محیطزیست و سازمان جنگلها در این بخش مسئول نیست.
منبع:فارس