تنها ۶ درصد آب استان یزد در بخش صنایع مصرف می شود
مدیر عامل شرکت سهامی آب منطقه ای یزد در مصاحبه با خبرنگار یزد رسا در خصوص مقابله با افتتاح و گسترش صنایع پرآبخواه در کویر یزد عنوان کرد: همانطور که استاندار یزد در این زمینه تاکید کرده است دیگر سیاست استان یزد اعطای مجوز به صنایع پرآبخواه نیست. این مواردی هم که هر از گاهی افتتاح میشود، صنایعی است که قبلا مجوزهای آن اعطا شده است.
محمدمهدی جوادیان زاده بیان داشت: معمولاً راه اندازی و بهرهبرداری واحدی که چند سال قبل مجوز آن داده شده، طول می کشد. آب این صنایع نیز قبلا تامین شده است.
وی اظهار داشت: برخی از صنایع و کارخانجات فولاد یزد به دنبال انتقال آب خلیج فارس هستند که این پروژه مهم در حال اجراست و سهم صنایع یزد از این پروژه ۲۰ میلیون متر مکعب است، که استاندار و مسئولین یزد پیگیر هستند که این میزان قطعی شود. اما در مورد بقیه صنایع ما آبی نداریم که به آن ها تخصیص بدهیم و لذا تنها دو راه برای تامین آب بقیه صنایع وجود دارد. این صنایع یا باید تا سقف ۲۵ متر مکعب در شبانه روز مصرف آب داشته باشند که میزان کمی است و تنها می توان برای صنایع کم آبخواه از آن استفاده کرد و یا اینکه باید صاحب صنعت چاه کشاورزی خریداری و تملک کند و طبق ماده ۲۷ و ۲۸ قانون توزیع عادلانه آب این چاه را به چاه صنعتی تبدیل کند.
جوادیان زاده بیان داشت: همانطور که استاندار یزد نیز اعلام کرده است پروانه برای صنایع پرآبخواه از دو- سه سال گذشته تا کنون صادر نشده و مواردی که مجوز داده شده در گذشته بوده که تامین آب آن نیز انجام شده و زمین داده شده است. قاعدتاً وقتی زمین و آب تامین شد و موافقت اصولی پروانه صادر شد، سرمایه گذار یکسری هزینههای انجام می دهد و برای مثال دستگاه و ماشین آلات خریداری و وارد می کند، ولی این فرآیند زمان بر است. الان که سرمایه گذار می خواهد از طرح خود بهره بردای کند دیگر نمیتوانیم جلوی کارش را بگیریم و به او خسارت وارد کنیم. در واقع وقتی ما آب، زمین و پروانه صنعتی میدهیم، سرمایهگذار دارای حقوق مکتسبه میشود و لذا می تواند بر علیه هر کسی که جلوی کارش را بگیرد اقامه دعوی کند و دادگاه هم احتمالاً به نفع او رای بدهد زیرا باید از اول به این موضوعات فکر می شد.
این مقام مسئول اضافه کرد: باید دانست در کل با همه این مصرف آبی که از آن بحث می کنیم ۶ درصد مصرف آب استان در بخش صنعت است و ۸۳ تا ۸۵ درصد از آب در بخش کشاورزی مصرف می شود.
وی افزود: بخش عمده ای از آب کشاورزی، آب هایی است که کیفیت لازم برای شرب ندارد و EC آن بالاست با این وجود چون مصرف بی رویه آب های زیرزمینی باعث می شود تعادل سفره های زیرزمینی استان به هم بخورد و این سفره ها دچار افت شود، نیاز است که این میزان مصرف مدیریت شود. به خاطر همین هم طرح "صددرصد مدیریت مصرف" را مطرح کردیم و به شدت پیگیر اجرای آن هستیم. در این طرح می بایست طی پنج سال آینده ۵۰ درصد مصرف آب در بخش کشاورزی، ۳۰ درصد در بخش صنعت و 20 درصد در بخش شرب کاهش پیدا کند.
جوادیان زاده خاطر نشان کرد: برای صرفه جویی ۵۰% در بخش کشاورزی جلسات متعددی با مسئولان جهاد کشاورزی و شورای حفاظت داشته ایم و خوشبختانه جهاد کشاورزی هم اکنون در برنامه های خود این موضوع را مد نظر قرار داده تا بتوانیم تا ۵ سال آینده به این دست آورد برسیم. البته حساسیت های ویژه ای داریم که به کشاورز، کشت و تولید در بخش کشاورزی صدمه ای وارد نشود.
وی گفت: در بخش صنعت نیز باید صنایع را مجبور کنیم ۳۰ درصد از مصرف خود را کاهش دهند که این کار با بازچرخانی آب صورت میگیرد. یعنی صنایع باید آبی که به آنها داده می شود را تا چند بار تصفیه کنند و در صنعت خود مورد استفاده قرار بدهند. هم اکنون این کار در دنیا انجام میشود، ما هم باید به سمت انجام آن برویم. البته کار سختی است و همراهی اداره صنعت، معدن و تجارت را نیاز دارد.
انتهای پیام/