ID : 937835
خرید دوربین DSLR از سیر تا پیاز - بخش اول
در بخش آموزش عکاسی نارنجی مباحث بسیار متنوعی را درباره شیوه ها و ریزه کاری های عکاسی و همچنین انتخاب دوربین های مناسب برای موقعیت ها و روش های مختلف مطرح کرده ایم.
یزد رسا؛ تا کنون در بخش آموزش عکاسی نارنجی مباحث بسیار متنوعی را درباره شیوه ها و ریزه کاری های عکاسی و همچنین انتخاب دوربین های مناسب برای موقعیت ها و روش های مختلف مطرح کرده ایم.
اما به گمانم اکنون وقت آن رسیده تا در یک مجموعه جامع به بررسی دوربین های دیجیتال SLR پرداخته و چگونگی خرید یک DSLR را از زیر ذره بین بگذرانیم.
اگر شما هم به این موضوع علاقه مندید، با اولین بخش راهنمای خرید دوربین DSLR با نارنجی همراه باشید.
اصلا دیجیتال SLR چیست؟
عبارت DSLR یا digital SLR در واقع مخففی برای digital single lens reflex است. دلیل استفاده از این نام آن است که این نوع دوربین ها از آینه ای در پشت لنز دوربین استفاده می کنند که هنگام کادربندی عکس، نور ورودی از لنز را مستقیما به نمایاب انتقال می دهد.
هنگامی هم که شاتر را رها می کنید، آینه به سرعت از سر راه کنار می رود و اجازه می دهد که نور مستقیما از لنز به سنسور دوربین برسد. این عمل باعث تاریکی لحظه ای نمایاب یا چشمی دوربین خواهد شد.
در دوربین های SLR نمایاب با یک منشور (معمولا منشور ۵ وجهی) ترکیب می شود که این امر باعث می شود تصویر درون دوربین چرخیده و درست همان لحظه ای که در حال فوکوس کردن لنز هستید، نتیجه را در نمایاب و صفحه پشت دوربین ببینید.
طراحی SLR باعث می شود یک دوربین بتواند خود را با دامنه وسیعی از لنزهای با فاصله کانونی متفاوت تطبیق دهد و این یکی از دلایل اصلی چیرگی این دوربین ها در صنعت عکاسی است.
توضیح: با یک دوربین غیر-SLR شما مجبورید زاویه دید لنز گیرنده عکس را با لنزی که صحنه را می بیند، جور کنید. هنگام استفاده از لنز های ثابت یا لنزهای با زوم کم این کار ساده است. اما اگر به دنبال استقاده از لنز های واید یا فاصله های کانونی بیشتر باشید، این کار بسیار پیچیده تر شده و نیازمند مکانیسم های نمایاب بسیار گرانتری هم خواهد بود.
اما با یک SLR شما چنین مشکلی نخواهد داشت، زیرا لنز گیرنده عکس و تماشای نما یکی خواهند بود.
اغلب مدل های dSLR به جز گروه رده پایین، حالت نمایش زنده را به سیستم شان افزوده اند. به صورتی که شما می توانید برای ترکیب بندی عکس و تماشای فریم از LCD دوربین استفاده کنید، درست به همان شیوه ای که در دوربین های ببین و بگیر عمل می کنید.
در ساده ترین نوع اجرای این قابلیت، معمولا آینه قفل می شود و منشور تصویر را به جای سنسور اصلی ثبت عکس، به سمت یک سنسور کوچک فرعی منحرف می کند تا LCD را تغذیه کند. البته این کار باعث کاهش کارایی کلی می گردد. در نسخه های اولیه دوربین های dSLR که فوکوس به صورت دستی انجام می گرفت، استفاده از قابلیت نمایش زنده دردسر ساز بود، اما امروزه فوکوس و تنظیم کنتراست به صورت خودکار انجام می شود.
انواع دوربین های دیجیتال SLR
DSLR با سیستم کامل لنز قابل تعویض
این همان چیزی است که هنگام استفاده از عبارت dSLR، مورد نظر اغلب مردم است و در این لیست خرید هم نقطه تمرکز اصلی است. همان طور که از نامش هم بر می آید، قابلیت باز کردن یک لنز و بستن یک لنز دیگر، چیزی است که این دوربین ها را از بقیه متمایز می کند. لنزهای انتخابی می توانند دامنه وسیعی از محصولات اولترا واید تا سوپر تله فوتو را در بر گیرند.
نمونه ها: تقریبا تمام dslrهای موجود در بازار از این نوع هستند. برای مثال در اینجا می توانید لیستی از مدل های خوب آن را بیابید.
DSLR با لنز ثابت
لنزهای این دوربین ها قابل جداسازی نبوده و تطبیق پذیری کمی دارند. در بهترین نمونه های این مدل از آینه ثابت و نیمه شفافی بهره می برند که مقدار کمی از نور ورودی را به نمایاب منتقل می کند و این گونه باعث می شود بتوانید از LCD هم برای کادربندی عکس بهره ببرید.
نمونه ها: Olympus E-20N
شبه SLR
اینها دوربین های دیجیتال استانداری هستند که به جای منشور ۵ وجهی DSLRها یا نمایاب اپتیکال دوربین های ببین و بگیر، از نمایاب الکترونیک (یک ال سی دی کوچک) بهره می برند. آنها را واقعا نمی توان SLR دانست، زیرا آینه ندارند و البته رویکرد نمایاب الکترونیک آنها عرضه کیفیتی همچون نمایاب منشور ۵ وجهی است. اغلب دوربین های این خانواده قدرت زوم بسیار بالایی دارند و اغلب، آنها را با نام ZLR یا دوربین های مگازوم می شناسند.
نمونه ها: دوربین های مگازوم
دوربین های بدون آینه با لنز قابل تعویض
این خانواده را با نام دوربین های هیبریدی هم می خوانند و معمولا شامل دوربین هایی است که از تکنولوژی دستگاه های ببین و بگیر بهره برده اند، اما با قابلیت تعویض لنز تکمیل شده اند. اولین ظهور آنها در بازار با عرضه استاندارد تجاری میکرو سه چهارم المپوس - پاناسونیک همراه بود. همانند دوربین های شبه SLR، این محصولات هم از نمایاب الکترونیک بهره می برند و در آنها خبری از آینه برای انتقال نور عبوری لنز نیست.
نمونه ها: Panasonic Lumix DMC-G1
مزایا و معایب دوربین های DSLR
دیجیتال SLR سر به سر با دوربین دیجیتال نیمه حرفه ای
امروزه دوربین های میان رده شامل مدل های مگازومی هستند که که قد و قواره بزرگی داشته و تنظیمات دستی را هم برای تان به ارمغان می آورند. علاوه بر آن، این دوربین ها لنزهای با زوم بسیار زیادی را هم بر روی خود دارند که شباهت زیادی به مدل های dSLR پیدا می کنند. اما از نظر کارایی و کیفیت عکس هیچ گاه به پای آنها نمی رسند.
مزایا
تنوع بسیار بیشتر لنز
چندین کارخانه سازنده سیستم های لنز SLR هم اکنون بیش از ۴۰ مدل لنز را عرضه می کنند، که هر کدام برای مقاصد ویژه ای بهینه شده اند. مدل های متنوعی از لنزهای زوم، اولترا واید، سوپر تله فوتو و مدل های دارای قطعات نوری خاص همچون لنزهای ماکرو و لنزهای ویژه کنترل پرسپکتیو.
معمولا در رزولوشن یکسان، اغلب اوقات کیفیت عکس بهتری دارند.
به بیان دیگر، یک دوربین ۱۰ مگاپیکسلی dSLR به راحتی دوربین ۱۰ مگاپیکسلی دیجیتالی نیمه حرفه ای را شکست می دهد. این مزیت به خصوص در حساسیت های بالاتر نوری (ISO 400 و بالاتر) بیشتر به چشم می آید.
معمولا طراحی کاربردی تری برای عکاس دارند.
اگرچه طراحی های مختلفی در این دوربین ها می توان دید، اما دوربین های dslr به این سمت گرایش دارند که به راحتی دکمه ها و چرخک تنظیمات شان با انگشت سبابه قابل دسترسی باشد و شما بتوانید تنظیمات دلخواه تان را به سرعت انتخاب کنید. موقعیت عمودی دکمه شاتر و جاگیری آن در بالای دوربین هم باعث کارایی بیشتر آن می شود. علاوه بر این دکمه های فراوان اختصاصی برای هر تنظیم، شما را از کاربرد زیاد منوها بی نیاز می کند.
قابلیت انعطاف عالی
به دامنه وسیع تری از ابزارهای جانبی دسترسی دارید. که می تواند شامل فلش های قدرتمند، منابع تامین نیروی جایگزین، انتقال دهنده های تصویر بیسیم و ریموت کنترل های شاتر باشد.
معایب
معمولا سنگین تر و بزرگتر هستند.
در مقایسه با طراحی دوربین های ببین و بگیر، باکس آینه SLR و منشور ۵ وجهی مقداری به وزن دوربین اضافه کرده و حجم آن را بیشتر می کنند. سایر فاکتورها هم باعث افزایش وزن می شوند: مانند استفاده از مواد با دوام تر، نیاز به باتری بزرگتر برای تامین نیروی قطعات با کیفیت تر و ...
البته بسیاری از مدل های رده پایین امروزی توانسته اند وزنی برابر با دوربین های کامپکت و حجمی کمی بیشتر از دوربین های با نمایاب الکترونیکی داشته باشند.
پیچیدگی بیشتر
انتخاب و تغییر لنز و البته انجام تنظیمات عکاسی برای اغلب مردم کار چندان ساده و خوش آیندی نیست. علاوه بر این، dSLRها معمولا تعداد فراوانی دکمه و تنظیمات دارند که می تواند کاربران را مرعوب خود سازد.
قیمت های بالاتر
اگرچه اکنون می توان DSLRهای ارزان قیمتی یافت که از نظر قیمت با دوربین های غیرSLR به رقابت می پردازند، اما هنوز دامنه قیمت dSLRها بسیار متنوع بوده و بالاتر است.
معمولا استفاده از LCD برای کادربندی، آزار دهنده است.
اگر چه ابداع حالت نمایش زنده شما را قادر ساخته تا با دوربین dSLR هم همانند مدل های ببین و بگیر به قاب بندی کادر بپردازید، اما به دلیل اینکه این دوربین ها بزرگتر و سنگین تر هستند، و برای نگه داری در دست با فاصله از صورت طراحی نشده اند؛ استفاده از آنها به این شیوه می تواند آزار دهنده و سخت باشد.
دیجیتال SLR سر به سر با دوربین های با لنز قابل تعویض
دوربین های با لنز قابل تعویض شباهت زیادی به دوربین های SLR دارند، اما آنها آینه استفاده شده در SLR برای انتقال تصویر به نمایاب را ندارند. از نظر تئوری هم آنها کوچکتر از رقبای شان هستند.
مزایا
نمایاب بهتر
به استثنای امکان پیش نمایش زنده، نمایاب اپتیکال مستقیم متصل به لنز (TTL) درون دوربین های dslr برتر از نمایاب الکترونیک درون دوربین های مگازوم و بدون آینه است. در اینجا هیچ گونه تاخیری در نمایش تصویر وجود ندارد و این قابلیت به خصوص در عکاسی ورزشی و حرکات تند کاملا کاربردی است.
یک نمایاب الکترونیک یا EVF که تصویر را از سنسور دریافت می کند، تنها می تواند به شما نشان دهد که در گذشته چه اتفاقی افتاده است. در حالی که نمایاب اپتیکال که تصویر درون آن مستقیما از درون لنز می آید، اتفاقات همین لحظه را پیش چشم تان می گذارد. به همین دلیل شما با یک EVF نمی توانید هنگام عکاسی متوالی حرکات افقی یا عمودی داشته باشید.
سرعت فوکوس بالا
در عکاسی های استاندارد، دوربین dslr برای فوکوس خودکار از شیوه phase detection بهره می برد که معمولا سریع تر از روش Contrast detection مورد استفاده در دوربین های با لنز قابل تعویض است. اگرچه لزوما همیشه این چنین نیست.
دامنه انتخاب لنز وسیع تر
کاملا ساده است که به دلیل تکنولوژی پخته و کامل تر، و همچنین امکان استفاده از لنزهای دوربین های آنالوگ قدیمی بدون نیاز به تبدیل، انتخاب های بسیار بیشتری با قیمت های متنوع تر برای دوربین های dslr وجود دارد. دوربین های بدون آینه هم می توانند از لنزهای قدیمی استفاده کنند، اما لازم است که از آداپتورهای رابطی بهره ببرند و قابلیت فوکوس خودکار را هم به فراموشی بسپارند. علاوه بر این، لنز های دوربین های dSLR و آنالوگ بر روی بدنه های کوچک و سبک دوربین های بدون آینه، اغلب اوقات ناراحت کننده و سنگین به نظر می رسند و استفاده از آنها اصلا به صرفه نیست.
معایب
عدم امکان پیش نمایش زنده در نمایاب
نمایاب الکترونیک می تواند به شما نشان دهد که سنسور چه می بیند، و بنابر این تا حد زیادی دقت مدت زمان نوردهی، وایت بالانس و دید ۱۰۰ درصد صحنه را به نمایش می گذارد. اغلب dslr های امروزی هم این امکان را فراهم اورده اند، اما این موضوع باعث بالا رفتن قیمت آنها هم می شود.
فوکوس کند در حالت نمایش زنده
دوربین های dSLR در حالت نمایش زنده از شیوه فوکوس خودکار Contrast detection بهره می برند که باعث کندی کار می شود. البته روش هایی برای انجام سریع این کار وجود دارد که از آن جمله می توان به افزودن سنسور دوم اشاره کرد. ولی این روش ها قیمت دوربین را افزایش می دهد.
اندازه
اگر چه نمونه های تقریبا بزرگی در میان بدون آینه ها و مدل های به نسبت فشرده ای در خانواده dSLRها می توان یافت، اما به طور کلی SLRها از دوربین های بدون آینه بزرگ تر و سنگین تر هستند.
دیجیتال SLR سر به سر با آنالوگ SLR (فیلم)
دوربین های دیجیتال اکنون دیگر آنقدر عمر طولانی دارند که کمتر کسی آنها را با مدل های آنالوگ مقایسه می کند. اما این بخش حتی برای ارزش نوستالژیک هم که باشد، خالی از لطف نیست.
مزایا
مشاهده فوری نتایج
بازبینی فوری عکس ها و انتقال فوری آنها، از زیبایی های عکاسی دیجیتال است که باعث به فراموشی سپرده شدن فیلم های عکاسی شده است. صرفنظر از اینکه دوربین شما یک دیجیتال معمولی باشد یا DSLR حرفه ای.
تقریبا هیچ هزینه ای بابت هر عکس نمی پردازید
دیگر لازم نیست برای فیلم یا فرآیند ظهور و چاپ هزینه ای کنار بگذارید. حافظه فلش و فضای دیسک هم مجددا قابل استفاده خواهند بود. البته فضای ذخیره سازی و آرشیو عکس های تان می تواند هزینه محسوب شود، که آن هم بسیار ناچیز است.
قابلیت انعطاف بسیار بیشتر در عکاسی
امکان تغییر لحظه ای حساسیت ISO، وایت بالانس و دیگر پارامترهای عکاسی از تصویری به تصویر دیگر در عکاسی آنالوگ تنها یک رویا بود.
معایب
هزینه اولیه بیشتر
دوربین های dslr معمولا دو تا چهار برابر گرانتر از همکاران آنالوگ شان برای تان آب می خورند.
بزرگتر و سنگین تر
اغلب دوربین های dSLR معمولا بزرگتر و سنگین تر از هم خانواده های فیلمی شان هستند. اگر چه مدل های جدیدتر سعی می کنند تا حد ممکن این فاصله را پر کنند.
مصرف انرژی بسیار بیشتر
باتری دوربین های DSLR بسیار بزرگتر و پیچیده تر و گران قیمت تر است. علاوه بر این، شارژ و آماده نگه داشتن دائمی آنها یکی از بخش های حیاتی و رنج آور روال جاری عکاسی شما است.
هفته آینده و در بخش دوم این راهنما، به داستان سنسورها، لنز ها و برخی امکانات مهم دوربین های دیجیتال خواهیم پرداخت.
summary-address :