ID : 33390448
تلاش برای احیای یک سنت فراموششده؛
خلاقيت بانوي هنرمند ميبدي براي احياي سنت زيلو بافي
بانوي هنرمند ميبدي با پربا کردن دار زيلو در يکي از مدارس ميبد ضمن آموزش و بافت زيلو توسط دانش آموزان، زیلوی بافته شده را به عتبات عاليات اهدا می کند.
به گزارش یزدرسا، به نقل از میبد خبر، زیلوبافی از هنرهای اصیل و پاک میبد بوده که نشانه ساده زیستی و قناعت مردم این منطقه است و همیشه از زیبایی خاص خود برخوردار است. در کنار رنگ ها، این زیرانداز دست بافته، از نقوش ساده نیز بهره می برد. همه این سادگی ها دست به دست هم داده اند تا زیلو به عنوان مناسب ترین زیر انداز در مساجد و مکان های زیارتی باشد. زیرا سادگی آن با ساده زیستی بزرگان دین اسلام همخوانی دارد؛ و این فلسفه ی "زیبایی در سادگی" است که اماکن مذهبی و مساجد ایران را خاص و دیدنی می کند.
در رابطه با همین موضوع با بانویی هنرمند آشنا شدیم که تلاش کرده با آموزش این هنر اصیل به جوانان شهر جانی تازه به آن بخشد و ماجرا زمانی جالب می شود که این بانوی هنرمند دار زیلوی خود را در آموزشگاهی برپا می کند تا این هنر و حرفه قدیمی میبد را به دانش آموزان یاد دهد و دل می گیرد تا زیلوهای بافته شده توسط این دانش آموزان را با اهدا به اهل بیت(ع) جاودانه و ماندگار کند. در ادامه با این بانوی هنرمندمیبدی آشنا می شویم:
انسيه طاهره آقايي بانوي هنرمند و معلم با سابقه ميبدي در گفتگو با خبرنگار ميبد خبر درباره آشناييش با هنر اصيل زيلو بافي بيان داشت: در دوره کارشناسي با توجه به رشته تحصيليم که صنايع دستي بود با هنر زيلو بافي که از هنرهاي اصيل و کهن شهرستان ميبد مي باشد آشنا و علاقمند شدم تا در اين زمينه بيشتر تحقيق کنم.
وي افزود: با توجه به منابع کمي که در اين زمينه وجود داشت کار کمی برای تحقیق مشکل شد که بیشتر از طریق اساتید این حرفه تجربه اندوزی کردم و حاصل تحقیقات خود را پس از 6 سال در کتابی با عنوان«جلوه زیبایی در زیلوی میبد» منتشر کردم که خوشبختانه این کتاب در موارد مختلف به عنوان منبع خوبی درباره هنر اصیل زیلو بافی معرفی و استفاده شد.
بانوی هنرمند میبدی درباره آشنایی با بافت زیلو اظهار داشت: در ادامه تحقیقات خود در زمینه زیلو به این نتیجه رسیدم که برای درک بهتر مهارت زیلو بافی و ارتباط با نقوش آن و عملی کردن طرح هایم تصمیم گرفتم زیلوبافی را یاد بگیرم به همین جهت مهارت زیلوبافی به مدت یک ترم در مرکز آرمان واقع در روستای رکن آباد زیر نظر اساتیدی چون امیر جعفری و مرتضی غنی پور آموزش دیده و مدرک این رشته صنایع دستی را دریافت کردم.
خانم آقایی در ادامه بیان داشت: پس از یادگیری مهارت زیلو بافی برای تحقیقات بیشتر بر روی زیلو و ایجاد نو آوری در طرح و نقش با همکاری پدر در کنار مطب وی در مغازه پدر بزرگم دار زیلو بافی برپا کردم و موفق شدم در مدت کوتاهی 2 زیلو ببافم و نقوش جدید را بر روی آن پیاده کنم.
وی در مورد برنامه خود در برپایی دار زیلو در دبیرستان دخترانه اعظم زارعشاهی عوان کرد: چند سال است که این فکر بودم که هنر اصیل زیلو بافی را به دختران و پسران جوان آموزش داده و قدمی را در راه احیای آن بردارم. پس از مدتی فکر و پیگیری با همکاری مدیر دبیرستان تصمیم گرفتم که دار زیلویی را در آنجا برپا کنم که هم دانش آموزان بتوانند با این صنایع دستی آشنا شده و هم در زمان بعد مدرسه و عصرها نیز اولیا آنها نیز با زیلو بافی آشنا شوند و هم کسانیکه با زیلو بافی آشنا هستند آن را به دیگران آموزش دهند.
بانوی هنرمند میبدی تصریح داشت: با توجه به ارادت و عش و علاقه خاصی که به اهل بیت دارم قرار شد زیلو های بافته شده را برای صحن حضرت زهرا(س) در حرم امیرالمومنین(ع) اهدا کنیم با این کار هم انگیزه دانش آموزان و اولیا را برای آموزش و بافت زیلو بالا می بریم و هم زحمات و هنر خود را جاودانه و ماندگار خواهیم کرد. البته مدیر آموزشگاه پیشنهاد داد با توجه به عش و ارادت بانوان بافنده می توانیم برای حرم های دیگر عتبات عالیات نیز زیلو ببافیم.
معلم میبدی درباره این زیلو توضیح داد: با این دار زیلو قرار است 4 تخته زیلوی 2 در 3 متر بافته شود. برای اینکه از دستگاه اجاره ای استفاده نکنیم و صاحب دستگاه به زحمت نیفتد تصمیم گرفتم با هزینه شخصی دستگاهی رات برای این کار تهیه کنم که چند ماهی طول کشید که دستگاه ساخته و آماده کار شد. در این راه سختی هایی هم وجود داشت ولی چون این کار برای اهل بیت(ع) انجام می شد سختی ها آسان و انگیزه ام برای ادامه کار بیشتر می شد.
خانم آقایی در مورد پایان بافت زیلو ها ابراز داشت: معمولا زیلوهایی به این ابعاد و اندازه اگر هر روز کار شود در کمتر از دو ماه هر کدام از این زیلو ها بافته می شوند. هزینه تهیه مواد اولیه برای یک زیلو را نیز خودم متقبل شدم و مابقی نیز به لطف خدا توسط مردم و خیرین تامین می شود. این زیلوها در 2 رنگ و با طرح «زلفک» آنچه که دربیت رهبری نیز هست بافته می شوند.
وی در پایان بیان داشت: اگر مسئولین همکاری داشته باشند و بتوان سوله ای را با چند دار زیلو برپا کرد می توان جوانان بیشتری را بصورت متمرکز آموزش داد و این حرفه را به آنها آموخت و گامی در جهت توسعه این هنر صنعت اصیل برداشت. در این زمینه خودم نیز در نظر دارم با تغییر در دستگاه زیلو بتوانم نقوش ریزتر و سخت تر در رنگهای متنوع با زیبایی بیشتر بافت و در این را از ایده های جوانان نیز استفاده کنم چون جوانان ما این قدرت را دارند که اگر به آنها بها داده شود کارهای مهم و با ارزشی را انجام دهند.
انتهای پیام/
summary-address :
Related Assets:
- هنر زیلوبافی میبد در دست 200 بافنده/ برگزاری دومین همایش ملی زیلوی در میبد
- مسئولان به جای حواشی به مطالبات مردم رسیدگی کنند
- استقبال پر شور میبدی ها از شهید گمنام
- نخستین نمایشگاه تخصصی زیلو، حصیر و زیراندازهای سنتی در یزد برگزار میشود
- «مج الکترونیکی زیلو»؛ خلاقیت جوان میبدی برای نقوش متنوع و حفظ سلامتی زیلو باف +تصاویر
- طرح توسعه و بهسازی اورژانس بیمارستان میبد آغاز شد
- نمایشگاه «فجر فاطمی» میبد +تصاویر