در مورد قانون اساسی ایران هم مذاکره می کنیم!
به گزارش یزد رسا، وندی شرمن، معاون وزرات امور خارجه آمریکا و رئیس هیات نمایندگی آمریکا در مذاکرات گروه پنج به علاوه یک با ایران در مصاحبه ای با رادیو فردا به موضوع مذاکرات برای دستیابی به توافقی جامع و فراگیر با ایران پرداخت.
رادیو فردا با این گفته یکی از مقامات غربی که "مذاکرات به طرز شگفت انگیزی خوب پیش میرود" به سراغ وندی شرمن رفت و از وی پرسید: چرا شگفت انگیز؟ آیا طرف گفتگو با ایران توقع دیگری داشت؟
وندی شرمن در پاسخ به رادیوفردا گفت: «من ممکن است که دیپلمات غربی باشم اما کسی که این جمله رو گفته من نبودم. اما من به مذاکرات وین برای شگفت زده شدن یا نشدن نیامدم. من با هیات همراهم با آمادگی کامل به وین آمدم تا کار را پیش ببرم و درباره همه مسائلی که باید در زمینه توافق جامع صحبت شود گفتوگو کنم، مسائلی که به آمریکا و جامعه بینالمللی اطمینان میدهد که ایران به سلاح هستهای دست پیدا نخواهد کرد و جامعه بین المللی به ماهیت تماما صلح آمیز برنامه هستهای ایران اعتماد کند.
آنچه که میتوانم بگویم اینکه ما خرسند هستیم که در اتاق مذاکره همگی حرفهای، متمرکز، مصمم و متعهد بودند که به کار برسند و ببینند که آیا میتوانیم به یک توافق جامع دست پیدا کنیم که ما را به آن هدفها برساند. من نمیدانم که ما به آنجا میرسیم، اما میدانم که همه متعهد هستیم برای آن تلاش کنیم.»
شرمن در جواب پرسش رادیو فردا که از وی پرسید: یعنی روند طوری پیش میرود که شما توقع داشتید پیش برود؟ ادامه داد: «هیچ وقت هیچ چیز مشخص نیست. اما ما یک آشنایی از یکدیگر در روند مذاکرات برای دستیابی به سند اقدام مشترک پیدا کردهایم. و به نظرم با توجه به این سند ما متوجه شدهایم که هر کدام میتوانیم تعهدهایی بدهیم و به آنها عمل کنیم. به نظرم این موضوع کمی اعتماد سازی کرده است تا به کار بر روی رسیدن به توافق جامع بپردازیم. در نتیجه مثل هر مذاکراتی، ما هم یکسری مذاکرات اولیه برای دستیابی به قدم اول داشتیم. اما نمیخواهیم که قدم اول، تنها قدم یا آخرین قدم باشد. در نتیجه این توافق جامع که دستیابی به آن بسیار سختتر از قدم اول خواهد بود و یک کار پرمشقت به نظر میرسد.
اما آنچه در وین مایه خرسندی بود این است که همه طرفین متوجه این موضوع هستند، درباره هدف جدی هستند و در عین حال، درباره چشم اندازهای خود بسیار صریح هستند. ما حوزههایی را یافتیم که میتوانیم درباره آن توافق داشته باشیم و البته حوزههایی هم هستند که ما خیلی اختلاف نظر داریم و موضوعات سختی خواهد بود. اما واقعیت این است که همگی، همه چیز را روی میز گذاشتهاند و میدانیم باید به چه مسائلی رسیدگی شود، و برای این منظور به کار خود ادامه میدهیم.»
این رادیو با اشاره به تحریم های اعمال شده در موضوعات مختلف از جمله دارو و سایر موارد علیه ایران، از رئیس هیات مذاکره کننده آمریکا پرسید: شما چه چشم اندازی را برای وضعیت تحریمها میتوانید برای مردم ایران ترسیم کنید؟
شرمن با ادعای اینکه "تحریمها برای این اعمال شدند تا ایران را وادار کند که به میز مذاکره بیاید و تحریمهای شورای امنیت سازمان ملل متحد به نمایندگی از همه جامعه بینالمللی بر ایران اعمال شده است" گفت: «تحریم به خودی خود، "هدف" نیست؛ بلکه ابزاری است برای رسیدن به هدف نهایی... ماهیت برنامه هستهای ایران آن چنان ژرف بود که شش قطعنامه شورای امنیت داریم که برخی از آنها قطعنامه تحریمی هستند.»
وندی شرمن که سابقه توهین های مکرر به مردم ایران از جمله فریبکار بودن ایرانیان را در پرونده خود دارد با ادعای اینکه "برای مردم ایران چشم انداز رفع همه تحریمها وجود دارد" افزود: «این تحریمها اعمال شد تا ایران نگرانی جامعه بینالمللی را جدی بگیرد. ایران این کار را شروع کرده و برنامه اقدام مشترک قدم اول در این زمینه است. در نتیجه ما در طول این شش ماه شاهد تعلیق هدفدار و محدود برخی تحریمها هستیم و همچنین آزاد شدن مقداری از پولهای بلوکه شده ایران.»
وندی شرمن در پاسخ به این سوال که ما گزارشهایی میشنویم در رسانههای مختلف، که موانعی بر سر راه اجرا (اقدام مشترک که یک ماه از آغاز اجرای آن میگذرد) وجود دارد و اینکه مثلا در مورد بیمه نفتکشها که از جمله موارد برنامه اقدام مشترک بوده و رفع تحریم شده، شرکتها آماده ارائه خدمات به ایران نیستند، پاسخ داد: «به هر حال در قدم اول هم مشکلاتی وجود دارد.»
شرمن با "قانونی و آسان خواندن فعالیت محدود برخی شرکت ها در بازه زمانی اقدام مشترک و نتیجه گیری از آن که راههای زیادی برای قدم گذاشتن به پیش برای مردم ایران و بخش خصوصی ایران وجود دارد" ادامه داد: «همه مکانیزمها درباره تحریمهای هدفدار و محدود به کار گرفته شدهاند. اتحادیه اروپا و آمریکا همه کارهایی را که در این زمینه متعهد به انجام آن شدهاند را کردهاند.
ما بخش خصوصی را ترغیب کردهایم که از این مکانیزمها استفاده کنند. همه تحریمها برطرف نشده، اما برای آن تحریمهایی که به صورت محدود رفع شدهاند، مجوز صادر میکنیم... به نظرم فرصتهای زیادی برای مردم هست که به صورت قانون و به آسانی فعالیت کنند.
بله اما از وزارت خزانهداری آمریکا هم ما هشدارهایی میشنویم که این فعالیتها باید بر مبنای سند اقدام مشترک باشد و فعالان این عرصه نباید به فراتر از آن بیاندیشند.»
معاون وزیر خارجه آمریکا با اذعان به دخالت آمریکا در روابط اقتصادی ایران و دیگر کشورها گفت: «خب ما میخواهیم که بازرگانان حواسشان باشد. ببینید یک تجارتی بین ایران و جامعه جهانی وجود دارد که تحریم هم نیست. در حوزههایی که هم اکنون مربوط به سند اقدام مشترک میشود، ما دستور العملهایی را در اختیار فعالان عرصه اقتصادی گذاشتهایم که چگونه میتوانند فعالیت کنند و آنها آزادند که عمل کنند. ما تنها به کشورهایی که به ایران میروند تا روابط را از سر بگیرند یادآوری میکنیم، که بخش بزرگی از تحریمهای ما مثلا در زمینه نفتی و مبادلات مالی، همجنان پابرجاست. اما آن تحریمها هم میتواند رفع شود، و بر مبنای یک توافق جامع به صورت مرحلهای رفع میشود.»
وندی شرمن در خصوص موضوع حقوق بشر و با این ادعا که "آمریکا همواره یکی از نگرانیهایش حقوق بشر بوده چرا که این ارزشی مهم در کشور ما محسوب میشود" بدون اشاره به جنایات دولت مطبوعش در زندان هایی مانند گوانتانامو و ابوغریب و حملات آمریکا به کشورهای مختلف و به خاک و خون کشیدن غیرنظامیان در کشورهایی مانند عراق، پاکستان و افغانستان گفت: «میدانید که پیشتر زمانهایی بوده است که ما درباره مسائل غیرهستهای با هم صحبت کردهایم، مثلا یک نمونهای که خیلیها از آن باخبرند موضوع افغانستان است، چرا که ما نگرانیها و هدفهای مشترکی در این باره داشتیم. هم اکنون حوزههای زیادی هستند که ما هدفهای یکسانی در آنها نداریم. آمریکا همواره یکی از نگرانیهایش حقوق بشر بوده چرا که این ارزشی مهم در کشور ما محسوب میشود، و به صحبت درباره آن ادامه میدهیم.»
این مقام آمریکایی با ژست حقوق بشری و اظهارنظری مداخله جویانه در مورد قانون اساسی کشورمان اظهار کرد: «ما فکر میکنیم که قانون اساسی ایران و تعهدات بینالمللی این کشور، یعنی منشور جهانی حقوق بشر، موضوعاتی هستند که باید برای مردم ایران اجرا شود، و هر موقع که در این زمینه بدانیم که مناسب است، درباره آن صحبت میکنیم.»
وی با سکوت در قبال حمایت های همه جانبه آمریکا از تروریست ها و گروههای مسلح تکفیری مستقر در سوریه با ادعای دخالت ایران با تاکتیکهای بسیار خشن در سوریه گفت: «ما نگران نقش ایران در سوریه هستیم. برای اینکه معتقدیم که مردم سوریه امید به کسب آزادی و حق تعیین سرنوشت دارند، که به آنها کمک کند، این وظیقه ما نیست که آینده این مردم را تعیین کنیم، و کاری است که خودشان باید انجام دهند. در نتیجه حوزههای زیادی از اختلاف نظر وجود دارد و خواهد داشت اما من امیدوارم که از طریق این گفتوگوهای هستهای اگر ما به یک توافق جامع دست یابیم، قادر خواهیم بود تا درباره سایر مسائل هم صحبت کنیم. با سایر کسانی که در منطقه هستند هم گفتوگو کنیم چرا که امنیت آنها هم موضوعی است که مطرح است. در آن زمان میتوانیم به یک رابطه عادیتر دست پیدا کنیم.»
شرمن در پاسخ به این پرسش که "فکر میکنید ایران آمادگی آن را دارد که به سایر مسائل از جمله موضوعاتی که شما مطرح کردید بپردازد" جواب داد: «من نمیدانم. این چیزیست که ایران باید درباره آن تصمیم بگیرد. ما امیدواریم که ایران از هر فرصتی برای ایفای نقشی سازنده در جهان استفاده کند. ایران ملتی (کشوری) است که همیشه به بزرگی و عظمت میاندیشد و به دنبال آن است. قدمتی طولانی در تاثیر عمیق گذاشتن بر تمدن دارد.
مردم آمریکا، مردم ایران را دشمن نمیدانند، و فکر نمیکنم که مردم ایران هم، مردم آمریکا دشمن باشند. زمینههای زیادی برای پیشرفت وجود دارد و در عین حال باید بر اختلافات زیادی هم غلبه کنیم. پرزیدنت اوباما به بیش از سی سال بیاعتمادی بین طرفین اشاره کرده که نمیتوان در یک روز و هفته و ماه بر آن غلبه کرد. زمان خواهد برد اما روزی خواهد رسید که روابط عادیتری داشته باشیم.»
وندی شرمن با اشاره به این نکته که "از زمان روی کار آمدن دولت حسن روحانی، قدمهای مهمی برداشته شده است که ما تصور آن را نمیکردیم" اضافه کرد: «پیشرفتهای بسیار زیادی هم هست که باید به دست بیاید. ما از حرفهای مفید و ترغیب کننده، به یک سری اقدامات مشخص بر اساس برنامه اقدام مشترک رسیدهایم. حال هم امیدواریم که بتوانیم قدمهای بیشتری بر مبنای توافق جامع و نهایی برداریم تا از ماهیت برنامه هستهای ایران اطمینان پیدا کنیم و مطمئن باشیم که ایران به سلاح هستهای دست پیدا نمیکند. و امیدواریم از این طریق به سوی یک روابط عادی با ایران هم برسیم.»
رئیس هیات مذاکره کننده آمریکا در خصوص مخالفان داخلی مذاکره با ایران و اقدامات کنگره آمریکا و گروههای مختلف در این کشور مانند آیپک با تاکید بر این نکته که "من به آنها گوش میکنم و آنها به این مذاکرات کمک کردهاند و این بسیار ارزشمند است" گفت: «ما به چالشها در کشور خودمان عادت کردهایم... کنگره آمریکا نقش بسیار مهمی در سیاستگذاری در این کشور ایفا میکند. من احترام زیادی برای آنها قائلم و خودم در کنگره آمریکا کار کردهام. به همین شکل هم برای دستگاه قضاییمان احترام قائلم و همین طور دستگاه اجرایی که خودم عضوی از آن هستم...
از سوی دیگر، موضوع ایران هم اینگونه است که رییس جمهوری گفتهاند. دههها بیاعتمادی بین دو کشور است و راه طولانی و سختی در پیش است و ما قدمهای به پیش در این زمینه برداشتهایم و امیدواریم که آن را پایه ادامه پیشرفتها کنیم.
چالش داخلی چیزی است که آن را میشناسم و روزانه با آن روبرو هستم و به نظرم در نهایت محصول آن، یک راه به پیش است. من برای همه صداهای داخل کشورم احترام قائلم، من به آنها گوش میکنم و آنها به این مذاکرات کمک کردهاند و این بسیار ارزشمند است.»