ID : 21201587

دومینوی گشایش‌های پسابرجام به دادگاه کانادایی رسید!


چوب‌خط تجربه‌هایی که دولت می‌بایست کسب کند تا بفهمد که غرب قابل اعتماد نیست، تمام شده است.

به گزارش یزدرسا  به نقل از آناج، حسن روحانی در دیدار با اعضای شوراهای عالی کشور اعلام کرد که قبل از برجام، هر روز یک تحریم داشتیم ولی بعد از برجام، هر روز شاهد یک گشایش هستیم. قطعا این ادعای رئیس‌جمهور در تکمیل همان سخن اخیر هاشمی رفسنجانی بوده که گفته بود اگر دستاوردهای برجام منتشر شود عده‌ای باید شرمنده‌ی خانواده‌های‌شان بشوند.

تردیدی نیست که از 27 دی‌ماه 94 بسیاری از مردم منتظر گشایش‌های پسابرجامی بوده‌اند. کسبه‌های بازار هر روز صبح به امید آنکه گشایشی در بحران اقتصادی صورت بگیرد کرکره‌ها را بالا می‌کشیدند، جوانان چشم‌انتظار گشایشِ قفل بیکاری، اخبار را دنبال می‌کردند، مدیران صنایع و شاید مدیر کارخانه ارج نیز به جمع منتظران گشایش‌های اقتصادی پیوسته بودند. همه منتظر بودند تا اتفاق خاصی رخ بدهد و ابنکه هر روز شاهد یک گشایش در زندگی خود باشند.

شاید جنس گشایش‌هایی که روحانی و حامیان رسانه‌ای دولت مد نظر دارند، با آنچه مردم مطالبه می‌کنند، فرق دارد. پس از برجام چندین بار تحریم شدیم، هم در زمینه‌ی موشکی و هم در زمینه‌ی روادید. پس از برجام روند تعطیلی کارخانجات کشور تشدید شد و اخیراً «تقریباً هیچ» اثری از کارخانه‌ی ریشه‌دار و نوستالوژیک ارج باقی نمانده است. در پسابرجام بر تعداد بیکاران، کارگرانِ تعدیل شده و اخراجی‌ها افزوده شد. در پسابرجام رتبه‌ی پاسپورت ایرانی تنزل پیدا کرد. در این دوران جمهوری اسلامی ایران به بزرگ‌ترین دولت حامی تروریسم بدل گشت؛ دولتی که هم در حادثه‌ی یازدهم سپتامبر نقش داشت و هم در انفجار سال 1983 لبنان. در پسابرجام یک دادگاه آمریکایی حکم برداشت یازده و نیم میلیارد دلار و دیگر قاضی آمریکایی حکم برداشت 2 میلیارد دلار از اموال و دارایی‌های ایران را به خاطر اتهامات تروریستی که به ایران وارد کرده بودند، صادر نمودند. در پسابرجام، حج تمتع لغو شد، مالدیو رابطه خود با ایران را قطع کرد و بحرین هم ایران را به جنگ نظامی تهدید نمود...

اکنون در ادامه‌ی همان روند گشایشی، یک دادگاه کانادایی نیز حکم کرده است که 13 میلیون دلار از دارایی‌های غیردیپلماتیک مسدود شده‌ی ایران در این کشور را به خانواده‌های آمریکایی که در چندین حمله در سراسر جهان در بین سال‌های 1983 تا 2002 کشته شده‌اند و آمریکا مدعی است که ایران پشت این حملات بوده، به عنوان غرامت پرداخت شود.

سخنگوی وزارت امور خارجه نیز اقدام کانادا را محکوم کرد و گفت: «جمهوری اسلامی ایران ضمن مردود دانستن رأی دیوان عالی ایالت اونتاریو و یادآوری مسئولیت بین‌المللی دولت کانادا در حفاظت از اموال ایران در آن کشور، تأکید می‌نماید عدم رعایت تعهدات یاد شده موجبات مسئولیت بین‌المللی دولت کانادا را فراهم آورده و ایران حق خود در زمینه‌ی اتخاذ اقدامات لازم جهت احقاق حقوق قانونی خود از جمله در ارتباط با جبران خسارات وارده احتمالی را محفوظ می‌دارد.»

دولت یازدهم چندی پیش نیز چنین موضعی را در قبال مصادره‌ی 2 میلیارد دلاری اموال ایران توسط آمریکا اتخاذ کرده بود و بلافاصله با دستور رئیس‌جمهور تحقیقات لازم را به جای آورد و در عوضِ پرداختن به اصل ماجرا و ارائه‌ی راه حل برای آن، همه‌ی تقصیرات را به گردن دولت قبل انداخت و به بیان اینکه موضوع را از طریق دادگاه‌های بین‌المللی پیگیر می‌شود، بسنده کرد.

بعید نیست که در روزهای آینده نیز چنین حرف و حدیث‌هایی دوباره مطرح شود و توجیه «همه چیز تقصیر دولت قبل است» به کمک دولت بیاید. حال آنکه چوب‌خط تجربه‌هایی که دولت می‌بایست کسب کند تا بفهمد که غرب قابل اعتماد نیست، تمام شده است.

انتهای پیام/ص

summary-address :
Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.