روحانی:مبادلات تجاری ایران وترکیه به30میلیارددلار خواهد رسید/توقف خونریزی در یمن/اردوغان:نبایداجازه دهیم درعراق وسوریه مسلمانان کشته شوند
به گزارش یزد رسا، حسن روحانی در کنفرانس خبری مشترک با رئیسجمهور ترکیه که پس از نشست هیأتهای عالی همکاریهای ایران و ترکیه برگزار شد، طی سخنانی اظهار داشت: ما امروز جلسهای مفصل و خوبی داشتیم و سپس در شورای عالی همکاری که دومین جلسه آن بود با حضور وزرا شرکت کردیم.
مبادلات تجاری ایران و ترکیه به 30 میلیارد دلار خواهد رسید/جنگ و خونریزی در یمن باید متوقف شود/تاکید بر همکاری مشترک برای مقابله با افراطیگری
رئیسجمهور کشورمان در ادامه افزود: در این جلسات پیرامون روابط دوجانبه و مسائل منطقه گفتوگو کردیم که توافق و تفاهمات بسیار مهم و خوبی در زمینه روابط دوجانبه، انرژی، حمل و نقل، سرمایهگذاری بخش خصوصی، تجارت ترجیحی و ... داشتیم.
به گزارش فارس،وی با بیان اینکه دو کشور توافقات بسیار خوبی پیرامون مسائل فرهنگی داشتند، تصریح کرد: توسعه کالاهای فرهنگی و مراکز علمی و تحقیقاتی و توسعه مسائل امنیتی از جمله مباحثی بود که بر روی آن اتفاق نظر وجود داشت.
روحانی تاکید کرد: هر دو کشور نیز در حوزه مسائل امنیتی در بخش مرزی که مرزهای امنتری داشته باشیم اتفاق نظر داشتند و اینکه هر دو کشور در مبارزه با تروریسم در مرزها توافق و تفاهم داشتند.
وی با تاکید بر گسترش همکاریهای اقتصادی میان تهران و آنکارا گفت: روابط تجاری ما در سال گذشته حدود 14 میلیارد دلار بوده که در نظر داریم مبادلات تجاری خود را به 30 میلیارد دلار برسانیم.
رئیسجمهور با اشاره به جلسه شورای عالی همکاریهای دو کشور بیان کرد: در این جلسه موضوعاتی مورد بحث قرار گرفت که بنا شد تا اجلاس بعدی و در کمیسیون شورای عالی همکاریها که سومین جلسه آن در آنکارا خواهد بود، به توافق برسیم.
روحانی با بیان اینکه از دولت و رئیسجمهور ترکیه به دلیل حمایتهایی که از ایران به خصوص در موضوع هستهای داشتند، تشکر میکنم، افزود: امروز رئیسجمهور ترکیه از توافقاتی که در لوزان انجام شد، استقبال کردند و ما نیز معتقدیم توافقات ایران با 1+5 میتواند موجب افزایش ارتباطات و توسعه اقتصادی ایران و ترکیه شود.
روحانی افزود: امروز در یک مقطع حساس گفتوگوها انجام شد. متاسفانه ما امروز شاهد ناامنی و بیثباتیها در منطقه هستیم، دو طرف کاملاً همنظر بودیم که باید بیثباتی و ناامنی و جنگ در منطقه کنترل شود.
وی افزود: امیدواریم بتوانیم با تروریست و افراطیگری مبارزه کنیم و شاهد برادری و دوستی کشورهای منطقه با هم باشیم.
رئیسجمهور با اشاره به گفتوگوی خود با رئیس جمهور ترکیه در رابطه با مشکلات عراق و فلسطین، گفت: علاوه بر این کشورها راجع به یمن نیز بحث مفصلی داشتیم، نقاط مشترکی بین ما وجود داشت و هر دو معتقد بودیم باید هرچه سریعتر شاهد پایان جنگ و خونریزی در یمن باشیم و حملات کشورها به یمن متوقف و آتشبس ایجاد شود.
وی ادامه داد: بعد از آتشبس در یمن کشورهای مختلف میتوانند کمکهای انساندوستانه و نودوستانه خود را به یمن ارسال کنند و انشالله شاهد صلح و ثبات در یمن با یک دولت یمنی باشیم.
اردوغان: نباید اجازه دهیم در عراق و سوریه مسلمانان کشته شوند
رئیسجمهور ترکیه از کشتار مسلمانان در عراق و سوریه ابراز تأسف کرد.
رجب طیب اردوغان رئیسجمهور ترکیه عصر امروز در نشستخبری مشترک با حجتالاسلام حسن روحانی رئیسجمهوری اسلامی ایران، با اشاره به مذاکرات صورت گرفته بین دو طرف، گفت: هم ما و هم ایران معتقد بودیم که باید شورای عالی همکاری اقتصادی زمینههای افزایش حجم مبادلات را بررسی کنند.
به گزارش تسنیم،وی افزود: در این جلسه 8 سند و یک بیانیه مشترک امضا خواهد شد که گام بسیار مهمی برای گسترش تجارت اقتصادی بین هر دو کشور است.
اردوغان با بیان اینکه در زمینه فرهنگ و اقتصاد مواردی در سندهای مذکور گنجانده شده، به حوادث منطقه اشاره کرد و اظهار داشت: منطقه مانند یک آتش است که میسوزد و مسائل مربوطه در این زمینه را برای برقراری ثبات بررسی کردیم.
رئیسجمهور ترکیه با بیان اینکه در رابطه با مسائل سیاسی در صحنههای بینالمللی نیز مذاکراتی داشتیم، گفت: در رابطه با مسائل اقتصادی یک موضوع مشخص را داشتیم که حدود 14 میلیارد دلار عزم تجاریمان کم است. ما قصد داشتیم این را به 30 میلیارد دلار برسانیم، اما الان عقب افتادهایم. صادرات ایران به ترکیه در حدود 10 میلیارد دلار است، اما صادرات ما به ایران چیزی در حدود 30 میلیارد دلار است که تفاوت تجاری دو کشور به نفع ایران است.
اردوغان گفت: معتقدیم که در دوران جدید باید قدمهای مشترک رو به جلو برداریم و موانع موجود در این زمینه برداشته شود. ما بخش اعظمی از گاز طبیعی ایران را میخریم و این یک رقم قابل توجهی است، یعنی بیشترین و گرانترین گاز را از ایران میخریم که اگر قیمتها پایین آید ما میزان خرید گاز را زیاد خواهیم کرد. روستاهای ما به گاز ایران نیاز دارند و ما نیز دلمان میخواهد با قیمت پایینتری آن را به مردم بفروشیم و ضرورت دارد که به یک نقطه مناسبی برسیم.
وی با بیان اینکه ما در یک نقطه خاصی هستیم، گفت: ما خیلی از مشکلات موجود بین تهران و آنکارا را حل کردیم، اما بوروکراسی مشکلاتی را درست میکند و باید از این بلا راحت شویم. ما خواستار پرواز به شهرهای غیر از تهران نیز هستیم و میخواهیم مسئله توریسم فرهنگی را به شهرهای یکدیگر انتقال دهیم. تجربه دو کشور در این زمینه زیاد است و باید از آن استفاده کنیم.
رئیسجمهور ترکیه در بخش دیگری از سخنانش با تاکید بر افزایش همکاریهای مشترک بین دو کشور، افزود: باید هر دو کشور سعی کنیم از زیر تسلط پولهای دیگران بیرون آییم و پولهای ملی را به جریان بیاندازیم، البته بانکهای مرکزی ما با هم صحبت کردند، اما هنوز گام موثری برداشته نشده است. ما میخواهیم هر چه ایران از ترکیه میخرد با پول ترکیه باشد و هر چه ترکیه از ایران میخرد با پول ایران باشد و در این زمینه میتوانیم برای کشورهای منطقه نمونه باشیم.
اردوغان گفت: ما در خصوص مسائل منطقه عراق نیز صحبت کردیم. معتقدیم عراق جایی است که ما خون گریه میکنیم. حدود 350 کیلومتر مرز مشترک داریم و 100 هزار نفر متاسفانه در آنجا کشته شدند. تاریخ و فرهنگ در آنجا از بین رفته است. در سوریه نیز تاکنون 300 هزار نفر از مردم کشته شدند که همه مسلمانند. نمیخواهیم چه کسی، چه کسی را میکشد. کاری به مسائل مذهبی نداریم. همه ما مسلمان هستیم و به عنوان مسلمان به قضایای کشورهای اسلامی نگاه میکنیم.
وی در پایان گفت: دین ما میگوید که انسان اشرف مخلوقات است، اما میبینیم که آدمها به راحتی همدیگر را میکشند. باید با هم متحد شویم و جلوی قتل و خونریزی را بگیریم.
اردوغان در پایان از میهمان نوازی دولت ایران در این سفر تشکر کرد.
انتهای پیام/ع