فاضلاب شهري؛ از منتفع شدن كارخانجات و معادن تا بروز فاجعه در مناطق كويري
ابوالقاسم نايبي در گفتگو با خبرنگار یزدرسا با تاکید بر آن که بهترین شیوه دفع فاضلاب در شهرهای کویری حفر چاه های جذبی است اظهار داشت: در مرکز کشور به دلیل این که عمق خاک زیادی روی هم وجود دارد بهترین روش دفع فاضلاب احداث چاههای جذبی است که از این طریق آب برداشت شده از منابع زیر زمنی نیز از طریق چاه های جذبی به سفره های زیر زمینی باز می گردد اما در سیستم فاضلاب شهری حجم بالای آب از دسترس خارج می شود
وی تصریح کرد: در شهرهای شمالی کشور چون بعد از حفر دو الی سه متر به آب میرسد و در استان های غربی نیز در حفر چاه به سنگ و ریشه کوه ها برخورد می کنیم از این رو امکان حفر چاه وجود ندارد و چارهای جز احداث فاضلاب وجود ندارد.
خروج آب از چرخه طبیعی خود با اجرای فاضلاب شهری
نایبی اظهار کرد: اگر احداث فاضلاب در مرکز کشور اشتباه هم نباشد اصلا نیازی به آن نیست زیرا آب فاضلاب در چاه های جذبی در دورن لایه های مختلف خاک حرکت می کند و بعد از مدتی به نوعی تصفیه و قابل استفاده می شود به طور مثال در مناطق بالا دست مثل مهریز آبی که وارد چاه های جذبی می شود به دلیل شیب هیدرولیکی که منطقه دارد این آب به راحتی در منطقه سریزد که پایین دست است قابل استفاده است اما اگر این آب به لوله های فاضلاب هدایت شود این آب از دسترس مناطق پایین دست خارج میشود.
فرونشست زمین نتیجه اجرای فاضلاب شهری
وی یکی دیگر از مزایای چاه های جذبی را جلوگیری از فرونشست زمین دانست و گفت: آب های زیرزمینی در واقع آب موجود بین خلل و فرج خاک است که توانائی خاک در تحمل بار ناشی از وزن خاک و پ ساختمانهای سطح زمین را افزایش میدهد. زمانی که آب وارد چاه های جذبی می شود به خلل و فرج خاک وارد می شود و به سفرههای زیرزمینی بر می گردد و از نشست زمین جلوگیری می شود.
این کارشناس منابع طبیعی افزود: اما با انتقال آب فاضلاب شهری به داخل لوله ها و جلوگیری از نفوذ آن به داخل خاک، این پتانسیل خاک به سرعت از دست رفته و با فرونشست خاک مواجه خواهیم بود و خلل و فرج خاک به طور کامل از بین رفته و نه تنها سفره آب زیرزمینی نخواهیم داشت بلکه باعث ترک برداشتن زمین(شق زمین) ، فرونشست ساختمانها ، ترک برداشت دیوارها و سقفها و نتیجتاً تخریب ساختمانها خواهد بود.
تبخیر بالای تمام کننده حجت بر اشتباه بودن اجرای فاضلاب شهری
نایبی تبخیر بالای آب در استانهای کویری را از دیگر دلایل اشتباه بودن اجرای طرح فاضلاب شهری دانست و اظهار داشت: در شهرهای کویری مانند یزد چون گرمای هوا زیاد و تبخیر بالا است آب در لوله های فاضلاب تبخیر می شود و فقط فضولات جامد آن باقی میماند که برای جلوگیری از انتقال بو ، تعفن و تکثیر انواع و اقسام حشرات موذی نظیر پشه ، سوسک و جوندگانی چون موش نیروهای آب و فاضلاب شهری مجبور به شستشوی لوله های انتقال دهنده فاضلاب هستند.
وی افزود: همین موضوع ساده ثابت می کند که اجرای طرح فاضلاب در شهرهای کویری از بیخ و بن اشتباه است چرا که آنقدر تبخیر بالا است که آبی در لوله های باقی نمی ماند.
کارخانجات فولاد تنها منتفعان اجرای طرح فاضلاب شهری
نایبی اظهار داشت: اصولا هر جا می خواهند طرح فاضلاب را اجرا کنند به این بر می گردد که یک کارخانه یا معدن نیاز به آب دارد و شرکت آب منطقهای با حفر چاه مخالفت کرده است و آن شركت طي يك قرارداد تامين و اجراي طرح فاضلاب و تصفيه آن را به شرط استفاده از آب فاضلاب شهري به مدت 10 الي 15 سال عهده دار مي شود و بعد از گذشت 15 سال استفاده از آب فاضلاب و كسب سود حداكثري، يك سيستم مستعمل و مستهلك شده را تحويل دولت ميدهند كه اول خرج و هزينه آن است.
وي با بيان اين كه در شهر بافق شركت سنگ آهن، در اردكان چادر ملو و در مهريز نيز كارخانه فولاد محسن اجراي طرح فاضلاب شهري را انجام مي دهند ادامه داد: كارخانه فولاد محسن مهريز به 80 ليتر بر ثانيه آب نياز دارد كه معادل 6 چاه كشاورزي در منطقه هرات و مروست است كه هر كدام آب 60 هكتار زمين پسته كاري را تامين مي كنند و از طرف ديگر در كشاورزي 80 درصد آب مصرفي به خاك بر مي گردد اما در صنعت فولاد 100 درصد آب تبخیر و از دسترس خارج میشود.
ناآگاهی یا دستهای پشت پرده عامل اجرای طرح فاجعه بار فاضلاب شهری
كارشناس ارشد آبخيزداري اداره كل منابع طبيعي استان يزد اذعان داشت: متاسفانه اعضای شورای شهر و مسئولین تصمیمگیر یا از مضرات اجرای طرح فاضلاب در مناطق کویری آگاه نیستند و یا این که مسائل پشت پردهای وجود دارد که با این طرح موافقت می کنند که در نهایت منجر به بروز یک فاجعه میشود.
انتهای پیام/ق
Related Assets:
- حل مشکل فاضلاب مهریز مهمترین دغدغه فرمانداری
- وضع بحرانی قنوات استان یزد/هدایت فاضلاب شهری و صنعتی به قنوات!
- چاههای جذبی نمیتواند روش مناسبی برای دفع فاضلاب باشد/ بازچرخانی آب فاضلاب تأثیری در نشست زمین ندارد
- سیستم فاضلاب شهری بر فرونشست زمین بیتأثیر است
- بازدید فرماندار و مدیرعامل سنگ آهن از تصفیه خانه فاضلاب شهری بافق +تصاویر
- نارضایتی شدید مردم شاهدیه از مسائل تصفیهخانه یزد
- سیستم فعلی جمعآوری فاضلاب برای شرایط اقلیمی یزد مناسب نیست
- مردم از بیمدیریتی و ناهماهنگیها اذیت میشوند/ گلایه شهروندان شاهدیه از تصفیهخانه فاضلاب یزد