ID : 23671860
در حاشیه برگزاری کنسرت اخیر در قم

قبح‌شکنی‌هایی که پایانی ندارد/ وقتی اشک مرجع‌تقلید را درآوردند!


تلاش‌های حساب‌شده‌ای برای لوث‌کردن فضای شهرهای مقدس و مذهبی چون مشهد، قم، یزد و ... و عادی‌شدن برخی نابهنجاری‌ها در این شهرها در جریان است.

برگزاری کنسرت با چاشنی هنجارشکنی‌ در قم. این جدیدترین دسته‌گل فرهنگی است که اخیرا متولیان دولتی به آب داده و اعتراض شدید مراجع عالی‌قدر، علما و جامعه مدرسین حوزه علمیه قم را برانگیخته‌اند. در این باره حضرت آیت‌ا... صافی گلپایگانی  در دیدار اعضای ستاد امر به معروف و نهی از منکر استان قم با اشاره به این رخداد تصریح کرد: «صبح در روزنامه خواندم و گریه کردم. این چه وضعی است که اداره ارشاد شهر مقدّس قم، کنسرت موسیقی آن هم با بیت المال مسلمین برگزار کند و مروّج بی‌دینی شود؟» ایشان افزود: «خدا شاهد است از وقتی این خبر را خواندم بسیار ناراحت شدم و نمی‌توانم صحبت کنم. آخر رواج این منکرات آن هم در قم چه معنایی دارد؟ بعد هم روزنامه‌ها بیایند و بنویسند که اولین کنسرت موسیقی در قم برگزار شد. همه باید اعتراض، و نهی از منکر کنند. باید جلوی این فسادها را گرفت.»

حضرت آیت‌ا... نوری همدانی هم با انتقاد از برگزاری کنسرت در قم خاطرنشان کرد: «در جایی آمده بود که می‌خواهند برای شادی جوانان کنسرت در قم برگزار کنند، ما پیام دادیم که قم پایگاه اهل‌بیت(ع) است و اگر می‌خواهید جوانان را شاد کنید، برای‌شان کار و ازدواج ایجاد کنید.»

حضرت آیت‌ا... مکارم شیرازی نیز یک روز پس از برگزاری این مراسم، در دیدار فرمانده نیروی انتظامی کشور گفت: «وزارت ارشاد دلسوز مباحث مذهبی نیست و نسبت به ارزش‌ها بی‌تفاوت است.»

امام جمعه قم هم در سخنانی گفت:«کنسرتی را دزدانه برگزار می‌کنند و بعد هم خوشحالند که در قم کنسرتی برگزار شد و می‌گویند این مساله شکسته شد. چه چیزی را شکستید؟ داد مراجع و متدینین را درآوردید، مردم و علما نگران شدند. شما دلتان خوش است که چند آدم بدحجاب در این جلسه شرکت کردند و گمان کردید شکسته شد؛ برای خودتان بد شد.»

آیت‌ا... یزدی، رئیس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، هم در سخنانی خاطرنشان کرد: «به این برنامه اعتراض شدید دارم، اگر فیلم آن را ندیده بودم هرگز این تصمیم را نمی‌گرفتم، عکس‌های بسیار زننده‌ای از این کنسرت دیدیم؛ دین‌شکنی تا چه اندازه، حرمت‌شکنی تا چه اندازه؟!» ایشان با تاکید بر این‌که «مدیرکل ارشاد باید استعفا دهد و از قم برود» تصریح کرد: «این بحث با عذرخواهی حل‌شدنی نیست.»

خردادماه سال جاری بود که رهبر فرزانه انقلاب در دیدار نمایندگان مجلس شورای اسلامی به «ولنگاری و بی‌اهتمامی در دستگاه‌های فرهنگی» اشاره کردند و بدین گونه ناخرسندی خود را از رویکرد دست‌کم برخی دستگاه‌های فرهنگی ابراز داشتند. این البته تنها یکی از نهیب‌های رهبری به مردم و مسئولان در مقوله فرهنگ بود؛ چه این‌که پیش از آن هم رهبر اندیشه‌ور انقلاب، بارها و بارها درباره هجمه فرهنگی دشمن و آسیب‌های سهل‌انگاری و مماشات در عرصه فرهنگی هشدار داده بودند؛ هشدارهایی که با چاشنی تعابیری چون تهاجم فرهنگی، شبیخون فرهنگی، ناتوی فرهنگی و مانند آن‌ها ابراز می‌شد؛ اما مسؤولان و دستگاه‌های ذی‌ربط نتوانستند در این عرصه کارنامه چندان موفقی داشته باشند.  این ناکامی کمابیش در همه دولت‌های اخیر مشهود بوده و در سال‌های اخیر بعضا برجسته‌تر هم شده است. بخش مهمی از این وضعیت، نتیجه قهری غلبه نگاه‌های سیاست‌زده مسؤولان و دستگاه‌های مربوط در فضای فرهنگ و هنر جامعه است.

 متاسفانه بخش مهمی از متصدیان برجسته عرصه فرهنگ، به جای این‌که «مصلحت واقعی» مردم و جوانان را سرلوحه رویکرد و عملکرد خود قرار دهند، با روحیه عافیت‌طلبی و چاشنی تساهل و تسامح غیرمنطقی و بعضا چشمداشت‌های سیاسی در این عرصه گام برمی‌دارند و در نتیجه آسیب‌های فراوانی به بنیان‌های فرهنگی جامعه وارد می‌کنند.

واقعیت این است که بسیاری از شانتاژها در قالب تحریص جامعه نسبت به کنسرت و تعمیم تصنعی کنسرت‌خواهان و تلاش‌های غیرعادی برای برگزاری کنسرت‌های هنجارشکن در شهرهای مذهبی، با هدف منحرف‌کردن اذهان از ناکارآمدی‌های عمیق دولت در عرصه اقتصاد و معیشت به سمت مباحث جنجالی چون کنسرت‌ها و خوشه‌چینی در ایام انتخابات است. برای دولتی که نتوانسته است به انبوه وعده‌های اقتصادی و معیشتی خود جامه عمل بپوشاند، ناخوشایند نیست که با دمیدن در تنور مباحث حاشیه‌ای چون برگزار شدن یا نشدن کنسرت به ویژه در شهرهای مذهبی‌تر، خود را از قرارگرفتن در میدان پاسخگویی دقیق برهاند. بنابراین قابل هضم است که جریانی بکوشد تا با سوار شدن بر موج کاذب کنسرت‌خواهی، ماهی مقصود خود را از گرداب سیاست‌زدگی صید کند و در این راه ابایی از ملکوک‌ شدن حیا و شخصیت جوانان این مرز و بوم و خدشه‌دار شدن فرهنگ و هنجارهای اخلاقی، عرفی و دینی نداشته باشد.

البته وقتی رئیس‌جمهور که باید بیش از دیگر مسئولان اجرایی دلسوز ارزش‌ها و فرهنگ جامعه اسلامی باشد، در واکنش به تمکین وزیر فرهنگ و ارشاد در برابر خواست نماینده ولی‌فقیه در خراسان رضوی موضع‌ می‌گیرد و با ادبیاتی دور از شأن می‌گوید: «هرکسی که صبح بیدار می‌شود و یک تریبون پیدا می‌کند نمی‌تواند قانون‌گذاری کند و وزیر نیز نباید تبعیت کند» و پیش از آن در سخنانی دوپهلو و قابل تامل می‌گوید مردم را نمی‌توان به زور به بهشت برد، پلیس موظف به اجرای اسلام نیست و ...، وقوع چنان هنجارشکنی‌ تالم‌برانگیزی در حریم کریمه اهل بیت(ع) دور از انتظار نیست.

تلخ است اما واقعیت دارد که تلاش‌های حساب‌شده‌ای برای لوث‌کردن فضای شهرهای مذهبی و عادی‌شدن برخی نابهنجاری‌ها در این شهرها در جریان است و متاسفانه برخی مسئولان نیز به دلایل و انگیزه‌هایی خاص پازل تلاش‌های بدخواهان را تکمیل می‌کنند. دراین باره می‌توان به شانتاژها برای قبح‌زدایی از فضای شهرهای مقدس و مذهبی همچون مشهد، قم، یزد و عملکرد تاسف‌آور برخی متصدیان در این زمینه اشاره کرد. در دارالعباده یزد، نماینده ولی فقیه درسخنان خود «به افرادی که برای مخالفت با مکتب امام حسین(ع) و برای برگزاری کنسرت‌ها در یزد تلاش و سخنرانی می‌کنند» هشدار داده است که «اگر جلوی این کارها را نگیرند با آن‌ها به گونه دیگری برخورد می‌کنیم.»

هشدار شدید مراجع تقلید، جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، علما و مردم متدین به دولت و دولتمردان و بازخواست آنان بابت برگزارشدن کنسرت- و به تعبیر برخی مقامات، همسرایی! – می‌تواند ریشه فتنه‌هایی از این دست را در شهرهای مقدسی چون و مشهد بخشکاند؛ مشروط به این‌که همه آحاد شهروندان متعهد و انقلابی با اقتدار و پرصلابت، دولتمردان را به میدان پاسخگویی بکشانند. هرگونه سکوت و مماشات در برابر قبح‌شکنی اخیر در قم، پیامدهایی به مراتب ویرانگرتر را به دنبال خواهد داشت.

بنابراین نه‌تنها عذرخواهی مدیرکل ارشاد قم پذیرفتنی نیست، بلکه حتی استعفای وی نیز نمی‌تواند مرهمی بر درد ایجاد شده باشد وشایسته است نمایندگان مجلس شورای اسلامی به موازات هشدار مراجع و علما و نهادهای برجسته حوزوی، برخوردی قاطع و در شان با وزیر ارشاد داشته باشند. به راستی آیا جریانی خاص همچنان بر طبل برگزاری کنسرت در شهرهای مقدس و مذهبی اصرار می‌ورزد؟!   

نویسنده: مرتضی میبدی

پایان پیام/ف




summary-address :
Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.