ID : 11263857
گزارش/
محله دارالشفای یزد در جدال با فراموشی/تسهیلات 25 میلیونی برای مرمت خانههای تاریخی
شهر یزد با میراث ماندگار و شیوه معماری چشم نوازش، شناخته شده است و میتوان آن را مانند موزهای از فرهنگ و میراث بیش از 2500 ساله دانست.
به گزارش یزد رسا، شهر یزد با میراث ماندگار و شیوه معماری چشم نوازش، شناخته شده است و میتوان آن را مانند موزهای از فرهنگ و میراث بیش از 2500 ساله دانست.
همشهری نوشت:این شهر محلههایی دارد که به اندازه یک شهر بزرگ خاطرههایی تاریخی برگرفته از هویت یک ملت را در خود نهفته است، به نحوی که با قدم گذاشتن در این محلهها، گویی قدم در دل تاریخ و فرهنگ یک کشور گذاشتهایم. یکی از این محلهها، «دارالشفا» است که علاوه بر میراث ماندگار تاریخی، متبرک به قدوم مبارک امام هشتم حضرت امام رضا(ع) است و در خود عطر میزبانی از آن امام همام را دارد.
وجه تسمیه محله
طبق منابع تاریخی موجود و شواهد، شکلگیری محله دارالشفا به دوره قبل از سلسه صفویه و زمان هجرت امام هشتم از مدینه به طوس برمیگردد.
این محله در نزدیکی دروازه مهریجرد از دروازههای اصلی برج و باروی قدیمی شهر یزد قرار دارد و وجه تسمیه دارالشفا نیز به دلیل معطر و متبرک شدن این محله به استقرار حضرت امامرضا(ع) هنگام عبور از یزد است که در مسجد آن مستقر شدند و نماز گذاشتند و نیز در حمام این محله استحمام کردند.
موقعیت جغرافیایی محله
محله دارالشفا در حال حاضر از جنوب به خیابان قیام، شرق به محله لب خندق، لرد کیوان و سرپلک و از غرب به بازار صدری یا همان شاهزاده فاضل منتهی میشود و در قلب منطقه گردشگری بافت تاریخی شهر یزد قرار گرفته است. موقعیت عالی این محله باعث شده تا در نقطه گذر گردشگران داخلی و خارجی باشد، چرا که این محله در امتداد مسجد جامع، بازار صدری، خیابان قیام و نیز برج و باروی یزد واقع شده است.
اما محله تاریخی امروزه به محلهای خالی از ساکنان اصلی خود تبدیل شده و به غیر از 3 خانوار قدیمی محله، بیشتر خانههای قدیمی آن تخریب یا به مجتمعهای ساخت طلا و هتلهای سنتی تبدیل شده است و هویت آن رو به فراموشی است. محله چند جاذبه تاریخی و فرهنگی بسیار مهم را در خود جای داده که همگی در آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.
مسجد فرط؛ قدمگاه منتسب به امام هشتم(ع)
با گذر از کوچههای پیچ در پیچ و بازار مهم شاهزاده فاضل به مسجدی به نام فرط میرسیم که با وجود کوچک بودن، تاریخی عظیم از هویت تشیع را در دل خود دارد.
امام جماعت این مسجد در باره قدمت و ارزش آن، میگوید: علیبنموسی الرضا(ع) در مسیر حرکت از مدینه به سمت طوس در سال 201 ه. ق، چند روزی در شهر یزد و در این مسجد اقامت و عبادت کردند که بعدها آن را قدمگاه آن حضرت نامگذاری کردند.
حجتالاسلام «سید کاظم مدرسی» با اشاره به مرمت عبادتگاه آن حضرت در این مسجد، اضافه میکند: بسیاری از مردم به برکت حضور امامرضا(ع) در این محل، دعاهایشان مستجاب شده و به همین دلیل نیز این محله دارالشفا نامگذاری شده است.
این مسجد به نقل از تاریخ مفیدی، به دستور «احمدبنمحمدزمجی» که به دستور «ابومسلممروزی» با لشکری ظفرمند برای مقابله با بنیامیه به سوی خطه یزد حرکت کرد و پس از پیروزی بر مسند حکومت یزد نشست، ساخته شده است. مسجد فرط تاکنون چند بار تعمیر و بازسازی شده و اکنون با شماره ۱۸۲۵ در فهرست آثار ملی کشور ثبت شده است. در کنار این مسجد، حمام «دارالشفا» قرار دارد که معروف است امام رضا(ع) در آن استحمام کردهاند. این حمام به شماره 7777 به ثبت ملی رسیده است.
3خانه تاریخی و منحصر بهفرد زرگر یزدی
یکی از خانه تاریخی بنام یزد نیز در محله زرگر یزدی واقع شده و چند سال است که با مرمت و تغییر کاربری به یک هتل سنتی تبدیل و حتی موفق به کسب جایزه یونسکو نیز شده است. قدمت این خانه به دوره قاجار و 250سال پیش برمیگردد که در دست خانوادهای اصیل به نام زرگر یزدی از تاجران قدیمی و به نام صنعت طلا و جواهرات بوده است، و اکنون به شماره ثبت۸۵۳۷ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. یکی از مزیتهای این خانه سنتی علاوه بر شیوه معماری خشت و گلی منحصر بفرد آن، مجاورت با بازارهای قدیمی و پررونق شاهزاده فاضل، زرگرها و بازار خان یزد و نزدیکی آن به بافت تاریخی و محلههای قدیمی شهر است.
بازار صدری؛ مهمترین بازار قدیمی یزد
مجموعه تاریخی بازار شهر یزد یکی از میراث معماری و شهرسازی ایرانی با اصول حاکم بر معماری کویری است که به سبب اهمیت، در فهرست گنجینه نفیس آثار ملی و تاریخی ایران به ثبت رسیده است و قدمت آن به قرن نهم میرسد. این مجموعه واقع در محله دارالشفا از لحاظ معماری از 2بخش متمایز تشکیل شده که یکی بخش درون حصار شهر قدیم و دیگری بخش بیرون از این برج و باروی شهر است که بخش نخست بازار از گوشه شرقی مسجد جامع تا محله دارالشفا امتداد یافته است. بخش بیرون از حصار شهر قدیم نیز عمدتا شامل مجموعه بازارها و میدان خان و از لحاظ اقتصادی فعالترین بخش بازار است؛ البته به دلیل ساخت خیابان در دوره پهلوی، به 2 بخش شرقی و غربی خیابان قیام تقسیم شده است.
معماری این بازار یکی از کمنظیرترین معماریهای سنتی یزد است که به دلیل بی توجهی مسئولان تا حدودی مغازههای سنتی آن مانند بزازیها، عطاریها، ترمهفروشیها و...، جای خود را به زرگریها دادهاند.
خواستههای ساکنان محله
ممانعت از تخریب خانههای تاریخی محله
یکی از اهالی مسن محله از تخریب خانههای تاریخی محله گلهمند است و در این باره میگوید: اگر مسئولان همت کنند، میتوانند این بناهای ارزشمند را با تغییر کاربری مورد حفاظت و بهرهبرداری قرار دهند. «ربابه دشتی» اضافه میکند: به دلیل همین بیتوجهیها، اهالی اصیل محله از اینجا رفتهاند و تنها من و چند خانوار دیگر باقی ماندهایم. وی با بیان اینکه 74 سال ساکن این محله است، میگوید: خوشحال بودیم که با تبدیل خانه زرگر یزدی به هتل و با رفت و آمد گردشگران به این محله، مسئولان توجه بیشتری به این محله خواهند کرد ولی حتی معابر را نیز کفسازی نکردهاند. این شهروند اظهار میکند: کاش مسئولان به بافت تاریخی شهر اهمیت بیشتری میدادند و حداقل از محل بهرهای که از آمدن گردشگران میبرند، به این محله به لحاظ نظافت، زیباسازی، مرمت و احیا یا تغییر کاربری بناهای مخروبه آن توجه بیشتری میکردند. وی با اشاره به منتسب بودن محله به امام رئوف(ع)، میگوید: حیف است که محله دارالشفا این چنین بیهویت بماند و تنها زرگرها در این محله فعال باشند.
مرمت سقف بازارچه
یکی از بزازهای قدیمی این محله نیز از همکاری نامناسب میراث فرهنگی برای مسقف شدن بخشی از بازار صدری میگوید و عنوان میکند: این بازار که قدمت آن به دوران قاجار برمیگردد، از جاذبههای گردشگری و مهم اقتصادی یزد است، اما با اندک بارانی کسبه دچار مشکل میشوند. «غلامرضا مدعی» همچنین از نبود نورپردازی و سرویس بهداشتی در بازار که محل گذر گردشگران است گلایه میکند و میگوید: مسافران و مردمی که برای خرید به بازار میآیند، با مشکل مواجه هستند. وی اضافه میکند: برای مرمت سقف بازار چند مرتبه با میراث فرهنگی نامهنگاری و جلسه داشتیم و حتی بازاریها هزینه بازسازی و ساخت سقف به صورت سنتی با معرفی معماری معتمد میراث فرهنگی را تقبل کردند، ولی اداره میراث همکاری نکرد.
رسیدگی به علت فروریختن بخشی از مسجد فرط
به سراغ یکی از زرگرهای فعال در این محله که در کارگاهی مشغول به کار است میرویم، وی که سابقه 10 ساله فعالیت در این صنعت دارد، میگوید: در زیر این محله، قناتهایی قدیمی وجود دارد که باید پر شود و بارها در این رابطه با مسئولان رایزنی کردیم که تنها به کف سازی برخی معابر بسنده نکنند، چرا که زمینهای محله ریزش میکنند. یکی دیگر از اهالی این محله که نیز اظهار میکند: برکت این محله به وجود مسجد و حمام منسوب به امام هشتم است. «علی میزساز» با اشاره به قدمت مسجد فرط، از فروریختن بخش کوچکی از این مسجد خبر میدهد و عنوان میکند: این مسجد نیاز به مرمت و بازسازی دارد و با توجه به اینکه مکانی مناسب برای گردشگری فرهنگی است، باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد. وی میگوید: حمام دارالشفا میتوانست از سوی میراث بازسازی و مرمت شود ولی مدتی به کافی شاپ تبدیل و بعد از آن نیز تعطیل شد. این شهروند از خالی شدن خانههای محله و اجاره دادن آنها به اتباع خارجی گلایه میکند و ادامه میدهد: متاسفانه سکونت اتباع مشکلات زیادی برای محله از نظر بهداشتی و فرهنگی ایجاد کرده است. «منصور بختیاری» یکی دیگر از اهالی نیز وضعیت نامطلوب جمعآوری زباله را دور از شان محله میخواند و میگوید: این وضعیت برای محلهای مشرف به بازار و دارای آثار دیدنی که مورد توجه گردشگران زیادی است، چهره فرهنگی شهر را خدشهدار میکند.
احداث پارکینگ
یکی دیگر از بازاریهای قدیمی هم میگوید: مشکل نبود پارکینگ در صدر مشکلات بازاریان این منطقه است به طوری که در روزهای پررفتوآمد بازار مانند عید نوروز به دلیل نبود پارکینگ، مشکلات زیادی برای عموم مردم ایجاد میشود. به گفته «محمدرضا بهفروز» سقف کل بازار باید به سبک سنتی و باستانی ایجاد شود ولی میراث فرهنگی میگوید اعتبار لازم را ندارد. وی اظهار میکند: طرحی نیز از سوی میراث فرهنگی برای ایجاد خیابانی از مجموعه هتل سنتی مهر تا خیابان قیام در دستور کار بود که بعد از مدتی متوقف شد. یکی دیگر از بازاریها هم خواستار افزایش گشتهای نیروی انتظامی برای حفظ امنیت بازار میشود و میگوید: متاسفانه کابلهای برق موجود در بازار نیز فاقد ایمنی لازم است و چند بار در رابطه با احتمال آتشسوزی با اتفاقاتی مشابه در سالهای قبل نیز اخطار داده شده است ولی گوش مسئولان شنوا نیست. «علیغلامی» نیز نور بازار را نامناسب میداند و همین مشکلات را عامل تغییر شکل سنتی این بازار ذکر میکند.
پاسخ مسئولان
تسهیلات 25 میلیونی برای مرمت خانههای تاریخی
معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اظهار میکند: متاسفانه اهالی و ساکنان محلههای قدیمی که خانههایشان فرسوده است، هیچ درخواستی برای همکاری میراث برای بازسازی، مرمت و احیای خانههای فرسوده خود ندادهاند در حالی که میراث، خود را موظف به همکاری برای احیای بافت میداند.
«محسن ذاکرینیا» اضافه میکند: در مورد بافتهای قدیمی که ثبت شده و دارای اهمیت تاریخی است، طرح مشارکتی میراث فرهنگی یعنی تقبل نیمی از هزینهها به شرط تغییر کاربری ندادن ساختمان، قابل اجراست. وی ادامه میدهد: میراث فرهنگی آمادگی دارد برای احیای بافتهای فرسوده و خانههای قدیمی مهم و تاریخی تا سقف 25 میلیون تومان تسهیلات پرداخت کند.
ایجاد خیابان 12متری گذر لب خندق غیرکارشناسی بود
به گفته معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان، ایجاد خیابان 12متری از گذر لب خندق را غیرکارشناسی و موجب تهدید بافت تاریخی ذکر میکند و میگوید: متاسفانه این طرح بدون برنامه شروع شد و بعضی از کسبه هم ناراضی بودند. وی در مورد فروکش کردن بخشی از مسجد فرط، اظهار میکند: این مسجد از سال 89 به بعد چند بار از سوی کارشناسان میراث فرهنگی مورد مرمت و بازسازی قرار گرفته و اکنون هم اگر مشکلی باشد، برطرف خواهیم کرد. ذاکری نیا معتقد است که محله دارالشفا به جز وجود چند خرابه متروکه که خود مالکان آن را مرمت نکردهاند، هیچ مشکل دیگری ندارد.
اختصاص 25 مغازه برای فروش صنایع دستی
ذاکری نیا در مورد مشکلات کسبه بازار صدری نیز میگوید: بعضی از این مغازهها زیر نظر آستان قدس رضوی است و در آینده نزدیک 25 مغازه با اجاره از آستان قدس رضوی، تغییر کاربری خواهند یافت.
وی در این باره اضافه میکند: برای این اقدام در حال رایزنی با یک شرکت سرمایهگذاری برای تبدیل چند باب از این مغازهها به محل فروش صنایع دستی هستیم و امیدواریم با این اقدام بازار سنتی پررونقتر شود.
ذاکری نیا در ارتباط با مشکل سقف سنتی برای بازار صدری هم میگوید: شخصا مشکل نبود سقف، مرمت و بازسازی بازار را پیگیری خواهم کرد. وی اعلام میکند: متاسفانه چند نفر از کسبه برای مدتی درخواستی در این باره مطرح کرده بودند ولی خود نیز از همکاری با میراث دست کشیدند.
امنیت بازار یزد هنوز برقرار است
رئیس کلانتری 12 یزد که مسئول برقراری امنیت در این بازار است، میگوید: امنیت بازار یزد هنوز از سوی نیروی انتظامی برقرار است و اگر اهالی و کسبه بازار مشکلی در این خصوص دارند، آن را بهصورت موردی عنوان کنند.
سروان «محمد ولایتی» عنوان میکند: نیروی انتظامی نمیتواند براساس خواسته کسبه فعالیت کند، بلکه باید تعامل 2 طرفه باشد. وی ادامه میدهد: برای استقرار چند نیرو در بازار نیاز به تعیین یک جایگاه ویژه مانند کانکس نیاز داشتیم ولی بازاریان دراین رابطه همکاری نکردند. این مسئول تصریح میکند: کم شدن گشتها فقط مربوط به زمان فعالیت کسبه است که غالبا نیز نیازی به گشت نیست ولی در 5 ماه اخیر هیچ گزارش سرقتی از این بازار نداشتیم.
تجهیز بازارهای سنتی یزد به سرویس بهداشتی
مدیر ناحیه تاریخی شهرداری یزد هم از تجهیز بازارهای سنتی یزد به سرویس بهداشتی تا اوایل سال آینده خبر میدهد. «سید محمود کشفیپور» عنوان میکند: در رابطه با ساخت پارکینگ که مشکل اساسی بازاریان است نیز در حال بررسی و بازدید میدانی برای جانمایی مناسب هستیم و اقدامات لازم انجام خواهد شد.
وی در مورد نظافت این منطقه از بافت تاریخی نیز اعلام میکند که محله دارالشفا به صورت مستمر از سوی نیروی خدماتی برای نظافت و نظارت بر بهداشت سرکشی میشود.
کشفیپور میگوید: در حال حاضر پارکینگ کوچه مشروطه در بافت تاریخی هر چند که ارتباطی نیز با بازار ندارد، فعال است ولی به محض تعیین مکان مناسب برای ساخت پارکینگ در این بازار اقدام خواهیم کرد. «سید عباس میرشمسی» مدیر عامل آتشنشانی یزد هم در مورد بررسی و کارشناسی کابلهای برق بازار صدری و تمام بازارهای یزد قول مساعد داد.
summary-address :
Related Assets:
- ساختمان «دارایی یزد» مرمت و ساماندهی می شود
- راه اندازی دفتر ثبت جهانی بافت تاریخی در شهرداری یزد
- چرا برخی مسئولان استان خود قانون را محترم نمیشمرند؟! +عکس و سند
- ارسال پرونده ثبت جهانی بافت تاریخی به یونسکو تا سال ۲۰۱۶ /بافت باید احیا شود
- افزایش17درصدی حریق وحادثه در یزد/ نگرانی از ناتوانی در امدادرسانی بهموقع در بافت تاریخی شهر
- واکنش پلیس به خبر« نارضایتی ساکنان بافت قدیم یزد از عملکرد پلیس »/ رسانهها منصف باشند
- تپشهای کُندقلب تاریخی یزد/شرافت:امیرچخماق بایدمرکز تجمع و سخنرانی ها باشد/سرنوشت جگرکی
- ثبت 1548 اثر تاریخی در یزد تاکنون/ اولین و مهمترین اثر ثبتی چیست؟
- نبود پارکینگ مناسب در مناطق پربازدید/هدایت مسافران نوروزی به پارکینگهای درون محلهای!