نرخ بهره بانکی؛ از عوامل اصلی تورم /هیچ جای دنیا نرخ بهره ۱۵درصد نیست
علی شفیعی در مصاحبه با خبرنگار یزدرسا اظهار داشت: یکی از عواملی که اقتصاد را نابود می کند نرخ بهره بانکی است که در ایران وجود دارد. هیچ کجای دنیا نرخ بهره ۱۵ درصد نیست.
این کارشناس اقتصادی با انتقاد شدید از بانکداری ربوی گفت: نرخ بهره یکی از عوامل بسیار مخرب در اقتصاد است که خداوند نیز در قرآن از آن به عنوان جنگ با خدا و پیامبر یاد کرده است.
استاد دانشگاه یزد یادآور شد: حتی اگر از مسائل اعتقادی نیز بگذریم، از صد سال قبل تا کنون اقتصاددان های بزرگی مانند کینز و فریدمن اثرات مخرب نرخ بهره را در اقتصاد خیلی واضح تشریح کردند و لذا می بینیم در کشورهای پیشرفته دنیا نرخ بهره نزدیک به صفر است.
وی تاکید کرد: متأسفانه برخی بر این باورند که این نرخ بهره در واقع جبران کننده تورمی است که در جامعه با آن مواجه هستیم، در حالی که این تفکر کاملا غلط است. در واقع نرخ بهره خود یکی از عوامل اصلی در تورم است. لذا وقتی مدام نرخ بهره را با تورم بالا می بریم، مجدداً تورم هم بیشتر می شود.
شفیعی در تشریح چگونگی افزایش تورم در اثر نرخ بهره گفت: افزایش تورم در اثر بهره بانکی دو دلیل عمده دارد. یکی از دلایل این است که وقتی نرخ بهره وجود دارد و بانک بدون هیچ دردسری ۲۰ درصد سود به سپرده گذاران می دهد دیگر هیچ آدم عاقلی پیدا نمی شود که در شرایط بی ثبات فعلی خودش را به آب و آتش بزند و کار تولیدی انجام بدهد. چرا که کارهای تولیدی نهایتاً و در بهترین حالت سودی در حد همین ۲۰ درصد دارند. لذا فرد پولش را در بانک سرمایه گذاری می کند و بدون دردسر و گرفتاری سود پول خود را دریافت می کند.
شفیعی اعلام کرد: دوم اینکه وقتی افراد پول را در بانک سرمایه گذاری می کنند، اتفاقی که میافتد این است که اولاً تولید متوقف می شود چون سرمایه به جای رونق تولید در بانک راکد مانده و دوم سودی که ماهیانه از بانک دریافت می شود مجدداً وارد بخش تقاضا می شود و این عامل نیز باعث افزایش تورم میشود.
وی افزود:اینجا هم ممکن است عده ای بگویند بانک این پول را وام میدهد در صورتی که طبق آمارهای رسمی ۳۰ درصد وام هایی که در جامعه پرداخت میشود از مسیر خود منحرف میشود. همچنین آمارهای غیررسمی می گویند این وام ها تا 70 درصد هم از مسیر اصلی خود منحرف می شوند. در نتیجه این سرمایه ای که فرد در بانک پس انداز کرده از مسیر خود منحرف شده وارد بازار سکه، ارز و مسکن میشود و نهایتا از این طریق نرخ بهره باعث ایجاد تورم در جامعه می گردد.
انتهای پیام/