ID : 7155500
فشار برای کاهش ظرفیت

وندی شرمن: غنی‌سازی ایران از شرایط فعلی هم باید کمتر شود


در آستانه رسیدن به التیماتوم تعیین شده برای رسیدن به توافق هسته‌ای جامع، مساله‌ای که آمریکایی‌ها با آن رو‌به‌رو شده‌اند چگونگی حفظ وحدت میان اعضای این گروه است.

به گزارش یزدرسا ، آمریکا آنقدر خواسته‌های غیرمعقول از ایران داشته که وزرای خارجه چین و روسیه حاضر به شرکت در جلسات اخیر این گروه با ایران نشده‌اند. با این حال مقام‌های آمریکایی بیان می‌کنند این وزرا به‌دلیل فشردگی کارهایشان موفق به شرکت در این جلسات نشده‌اند.

 

 سرگئی لاوروف با این حال به‌طور غیرمستقیم خط دیگری را مطرح می‌کند. او روز گذشته در جمع خبرنگاران روس بیان کرد منافع ملی روسیه و منافع مشترک و بین‌المللی ایران و روسیه بسیار قوی است و هیچ‌گاه از بین نمی‌رود.

 

رسانه‌ها از این پیام به عنوان پیام واضح و مستقیم لاوروف به وزرای خارجه کشورهای اروپایی و جان‌کری یاد کرده‌اند.  روز گذشته یکی از مقام‌های مسؤول در وزارت خارجه آمریکا که به شیوه و روال سابق آمریکایی‌ها به شرط محفوظ ماندن نامش در جمع خبرنگاران حاضر شده بود، مجبور شد به سوالات ناخوشایندتری از طرف خبرنگاران پاسخ دهد. مساله حاضر نبودن وزرای خارجه روسیه و چین و از طرف دیگر زیاده‌خواهی‌های آمریکا در مساله هسته‌ای ایران از جمله مهم‌ترین بحث‌ها در این زمینه بود.

 

این مقام وزارت خارجه آمریکا معتقد است وزرای خارجه کشورهای اروپایی و آمریکا برای این به وین نرفته‌اند که درباره افزایش دادن زمان توافق اولیه هسته‌ای با ایران مذاکره کرده یا تصمیمی اتخاذ کنند، این افراد برای این در وین جمع شده‌اند که مطمئن شوند هر کاری که باید انجام می‌داده‌اند تا به توافق برسند، انجام شده است. 

 

 وی افزود: اگر به توافق نهایی دست پیدا نکنیم، آن وقت راه‌های دیگر را در پیش خواهیم گرفت و جان کری پیشنهاداتی را برای اوباما به همراه خواهد داشت. او برای این به وین آمده است که اوضاع را بسنجد و ببیند آیا توافق نهایی ممکن است در این تاریخ به دست آید یا خیر. اما در هر صورت اضافه‌کردن به مدت توافق اولیه کار سختی است اگرچه غیرممکن نیست.

 

 به گزارش «وطن‌امروز»، این مقام وزارت خارجه آمریکا که به احتمال زیاد وندی شرمن، گفت‌وگو‌کننده ارشد هسته‌ای آمریکا با ایران است، بر این عقیده است که به‌دلیل فشردگی برنامه‌ها و ناگهانی‌بودن تصمیم حضور هیات‌های بلندپایه مذاکره‌کننده، برخی وزرای خارجه نتوانسته‌اند به وین بروند و این دلیلی بر مخالفتشان با روند مذاکرات یا اختلاف در بین اعضای 1+5 نیست. 

 

 وی همچنین تاکید می‌کند تمام اعضای گروه 1+5 با هم متحد هستند اما با این حال تاکید دارد در این میان هر کس به فکر منافع ملی کشورش نیز هست اما وقتی که صحبت از تصمیم و اراده واحد برای پیشبرد مذاکرات می‌شود، همگی متحد هستند. 

 

 البته طی چند روز گذشته وزرای خارجه آمریکا و فرانسه بشدت تلاش کرده‌اند روی مساله احتمال  وجود داشتن اختلاف بین اعضای گروه 1+5 درباره برخورد با برنامه هسته‌ای ایران و فشار بر ایران برای پذیرفتن شروط آمریکا سرپوش بگذارند. لوران فابیوس، وزیر خارجه فرانسه چندی پیش از این اختلافات پرده برداشته بود اما چند روز پیش پس از گفت‌وگو با جان کری مجبور شد در جمع خبرنگاران حاضر شده و بیان کند این گروه از اتحاد کامل برخوردارند.

 

خبرنگاری از وندی شرمن در این باره پرسید با وجود اینکه گفته‌اید جامعه بین‌الملل و اعضای گروه 1+5 در برابر ایران متحد هستند، سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه امروز در گفت‌وگو با رسانه‌های روسیه بیان کرده «منافع ملی ما بر اتحاد ارجحیت دارد و ما منافع ملی و بین‌المللی با ایران داریم که بسیار قوی هم هستند و هر دو طرف برای گسترش این دامنه فعالیت‌ها و اتحادها می‌کوشند.» 

 

به نظر شما این صحبت‌ها چرا در زمان حاضر بیان شده است؟  اما این مقام آمریکایی حاضر به پاسخ دادن به این سوال نشد و تنها با خنده‌ای بیان کرد باید از خود لاوروف بپرسید چرا این بحث را در شرایط کنونی و در این زمان خاص مطرح کرده است. وی در ادامه درباره موضع آمریکا درباره گفت‌وگوهای اخیر با ایران گفت: از نظر ما در برخی مسائل ایران موضعی نامناسب و بلااستفاده داشته است و نمی‌تواند به ما اطمینان دهد که برنامه هسته‌ای‌‌اش صلح‌آمیز است.

 

 از نظر ما ایران هنوز تصمیمات لازم برای رسیدن به این اهداف را اتخاذ نکرده است.  شرمن در ادامه با اشاره به صحبت‌های رهبر انقلاب درباره میزان نیاز ایران به غنی‌سازی گفت: تنها کاری که باید بکنید این است که مواضع رهبران ایران را در رسانه‌ها که در هفته گذشته مطرح شده بخوانید تا ببینید که با موضوعات مطرح در این گفت‌وگو‌ها و مواضعی که ایران باید اتخاذ کند بسیار فاصله دارد، به‌طور مشخص درباره غنی‌سازی و ظرفیت غنی‌سازی.

 

. برنامه غنی‌سازی که آنها اعلام کرده‌اند بسیار فراتر از چیزی است که هم‌اکنون ایرانیان انجام می‌دهند و ما از قبل بیان کرده بودیم در هر صورت در توافق نهایی باید میزان غنی‌سازی کمتر از وضعیت فعلی باشد و به طرز قابل‌توجهی کاهش داشته باشد. بنابراین یکی از اختلافات همین مساله است البته این تنها مورد اختلافی نیست اما هسته اصلی اختلافات بر همین مساله بنا می‌شود.

 

  از طرف دیگر موضوعی که ما مدنظر داریم و قبلا نیز اعلام کرده‌ایم این است که این مساله تنها بین دو طرف ایران و آمریکا نیست و بین اتحادیه‌ای از جامعه جهانی و ایران است و ما به تک‌تک این کشورها و مباحثی که مطرح می‌کنند احترام می‌گذاریم.

کدام طرف باید تصمیمات سخت بگیرد؟


طی چند روز گذشته طرف آمریکایی بر این مساله پافشاری کرده است که ایران باید تصمیمات سختی بگیرد و ظریف، وزیر امور خارجه ایران هم بیان کرده آمریکا باید تصمیمات سختی بگیرد. جزئیات این تصمیمات سخت برای ایران تا حدی آشکار شده است. گرث پورتر در سایت اینترنشنال پرس سرویس به این مساله اشاره کرده است که آیت‌الله خامنه‌ای برای جلوگیری از زورگویی مقامات آمریکایی در گفت‌وگوها و تعیین‌کردن خط قرمز برای برنامه هسته‌ای ایران چند روز پیش اعلام کرد که ایران به 190 هزار سانتریفیوژ نیاز دارد. از نظر آمریکایی‌ها ایران باید به غنی‌سازی در حدود 3 تا 4 هزار سانتریفیوژ رضایت دهد اما از نظر ایران چنین مساله‌ای شدنی نیست و با خطوط قرمزی که توسط آیت‌الله خامنه‌ای مشخص شده و به سرعت نیز اعلام شد، تفاوت زیادی دارد. حالا نوبت آمریکاست که تصمیم سخت و نهایی را بگیرد و آن این است که آیا شروط ایران را برای لحاظ حقوق هسته‌ای ایران در معاهده ان‌پی‌تی می‌پذیرد یا نه. 

این مقام آمریکایی در گفت‌وگو با خبرنگاران بیان کرده آمریکا تصمیم سخت خود را قبل از این در توافق اولیه با ایران اتخاذ کرده و به همین دلیل به ایران اجازه داده تا بخش کوچکی از غنی‌سازی خود را همچنان در توافق نهایی نیز حفظ کند!  از نظر این مقام آمریکایی، همین جلسات مذاکره نیز نوعی امتیاز دادن به ایران بوده است! وی بیان کرده است  همین که اوباما قبول‌کرده 2 طرف بنشینند و درباره برنامه اقدام مشترک با هم مذاکره کنند و بخشی از تحریم‌ها نیز در این برنامه برداشته شده و کمک‌های مالی‌ای به ایران داده شده نشاندهنده این است که اوباما تصمیم سخت خود را در این باره گرفته است. 

وندی شرمن در ادامه تاکید کرده است: برنامه اقدام مشترک ثابت کرد 2 طرف می‌توانند گام‌های مهمی برداشته و تصمیمات سخت بگیرند. ایران نه در قول بلکه در عمل باید نشان دهد علاقه‌ای به ساخت بمب اتم ندارد. اگر به قول و حرف بود این مساله مدت‌ها پیش در زمانی که رهبر عالی ایران فتوا داد استفاده از بمب اتم حرام است، حل شده بود. ما در حال حاضر منتظر برداشته شدن گام‌های عملی و ملموس و همچنین قابل تایید برای اثبات این گفته هستیم.


سوالات جالب خبرنگاران از مقام آمریکایی


دیوید سنگر، خبرنگار نیویورک‌تایمز از این مقام آمریکایی راجع به صحبت‌های اخیر مقام معظم رهبری پرسید و گفت به نظر می‌رسد ایرانیان در داشتن صنعت غنی‌سازی بسیار قاطع هستند. آیا شما هنوز هم بر غنی‌سازی محدود از طرف ایران تاکید دارید؟ وی در پاسخ گفت: قطعا بر این مساله تاکید داریم. هدف اصلی و کلیدی ما رسیدن به یک غنی‌سازی بسیار محدود است.

همانطور که می‌دانید عقیده ما این است که اصلا هیچ غنی‌سازی‌ای نباید در ایران صورت بگیرد اما اگر می‌خواهند غنی‌سازی باشد، این غنی‌سازی باید بسیار محدود و در دوره زمانی بسیار طولانی باشد. ایالات متحده به تمام جهانیان می‌گوید که هیچ کس نباید برنامه غنی‌سازی غیر‌ضروری داشته باشد. سوخت هسته‌ای هم‌اینک در تمام بازارهای جهانی موجود است.  هم‌اینک که ما در حال گفت‌وگو هستیم بیش از 123 قرارداد تامین سوخت هسته‌ای در سرتاسر دنیا بسته شده است.


این خبرنگار در ادامه بیان کرد: ما خودمان هم کارخانه غنی‌سازی هسته‌ای داریم!


این مقام آمریکایی در ادامه پاسخ داد: در حقیقت بله! اما ما یکی از بنیانگذاران بیانیهNPT  هستیم. اوباما هم‌اینک رهبر جهان برای مبارزه با تسلیحات هسته‌ای است و تا بتواند سعی می‌کند از میزان غنی‌سازی‌ها بکاهد شاید این مساله در دوره زمانی زندگی ما رخ ندهد اما در نهایت اتفاق می‌افتد! خبرنگار بلومبرگ هم در ادامه سوال جالبی را پرسید. او بیان کرد: وزیر خارجه روسیه امروز به بازدید از کشوری می‌رود که این کشور با کمک نیروهای نظامی خود از چند سال پیش مشغول تولید سوخت هسته‌ای بوده و از راه‌هایی هم به این صنعت رسیده که می‌توانسته در تولید بمب مورد استفاده قرار گیرد. آرژانتین 10 روز پیش اعلام کرد سعی دارد ساختار صنعتی هسته‌ای خود را با 20 هزار سانتریفیوژ راه‌اندازی کند. این مساله چه درس‌هایی برای ایران دارد؟

 

  این مقام آمریکایی در پاسخ به این سوال بیان کرد: آرژانتین هم البته تاریخچه‌ای درباره فعالیت‌هایش دارد و ایران هم تاریخچه‌ای داشته است. ایران 10 سال است که قطعنامه‌های سازمان ملل را نادیده می‌گیرد و به کار غنی‌سازی خود ادامه می‌دهد. ایران به این دلیل پای میز مذاکره آمده تا به جامعه جهانی بازگردد و از حق خود در  این زمینه بهره‌مند شود اما باید مدتی برای این کار صبر کند.

 

اما اگر این توافق در مدت تعیین شده به دست نیاید چه اتفاقی می‌افتد؟ مقام دیگر وزارت خارجه آمریکا که در این مدت رابطه زیادی با اعضای کنگره داشته و مرتب با آنها درباره میزان پیشرفت گفت‌وگوها صحبت می‌کرده، در گفت‌وگو با خبرنگاران بیان کرد اگر تا تاریخ 20 ژوئیه توافق نهایی با ایران به دست نیاید، کنگره و کاخ سفید در یک موضع خواهند بود و تمام گزینه‌های مطرح را درنظر می‌گیرند. اگر پیشرفتی در زمینه اختلافات مورد نظر صورت نگیرد، تصمیم سختی می‌شود که بخواهیم به این مذاکرات ادامه دهیم.

 




summary-address :
Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.