پخت حلوای برنج، رایج ترین نذری زنان یزدی
به گزارش خبرنگار حوزه زنان یزد رسا، رایج ترین نذری ها در یزد حلوای سفید برنج است که مهمترین مواد تشکیل دهنده آن را برنج و شکر تشکیل می دهد و شبیه شله زرد تهرانی هاست ولی با این تفاوت که حلوای برنج از قوام و چسبندگی بیشتری برخوردار است و در یکی دو دهه گذشته اغلب بدون زعفران پخت می شد ولی با تغییر ذائقه ها اکنون چند سالی است که همراه با زعفران پخت می شود.
این نذری در اعیاد مذهبی و ماههای رجب، شعبان، رمضان و محرم و صفر پخت و بین مردم توزیع می شود.
مواد لازم برای تهیه حلوای سفید برنج یزدی برای 20 نفر
1- برنج نیمدانه.......... یک کیلو
2- شکر.................... یک کیلو و نیم
3- آب....................... به ازای هر پیمانه برنج سه پیمانه
4 - گلاب.................. یک پیمانه
5- هل..................... 10 عدد ساییده شده
6 - روغن مایع ......... سه قاشق غذاخوری
7- نمک برای برکت نذری............. سر انگشت یا به میزان اندک
*نکات مهم قبل از آغاز پخت برنج:
*اگر در دسترس شما برنج ایرانی قرار دارد برای پخت حلوا استفاده کنید و برنج نیمدانه برای پخت حلوای برنج بهتریننوع برنج است.برنج های خارجی دانه بلند زمان بیشتری برای پخت و له شدن لازم دارد و حلوا از یکدستی خوبی برخوردار نیست. اگر از برنج دانه بلند استفاده می کنید سعی کنید مدت زمان بیشتری قبل از پخت برنج را در آب بخیسانید. حواستان باشد که در آب برنج حلوا از نمک استفاده نکنید وگرنه به درد حلوا نمی خورد.
برنج نیمدانه پنج ساعت قبل از پخت برای خیس خوردن کافیست و برنج دانه بلند را پس از 10 ساعت خیساندن آبکش کنید و بشویید و سپس با دست دانه های برنج را خرد کنید تا در پخت بهتر به شما کمک کند.
*اولین مرحله پخت حلوای برنج:
به ازای هر پیمانه برنج، سه پیمانه آب قرار دهید و نصف این میزان را به برنج اضافه کنید و روی اجاق قرار دهید.وقتی به جوش آمد برنج را به هم نزنید و هر 15 دقیقه یکبار آب سرد به برنج اضافه کنید و پس از اینکه احساس کردید برنج ها له شده است یکبار ان را به هم بزنید و اگر آب آن کم است مجددا آب به آن اضافه کنید تا خوب له شود و کمتر دانه های برنج مشخص باشد.
*دومین مرحله پخت حلوای برنج:
شکر را به ازای هر پیمانه برنج،یک یا یک و نیم پیمانه به برنج پخته شده اضافه می کنیم . شیرینی حلوا را می چشیم و اگر مورد دلخواه نبود به آن شکر اضافه می کنیم و حدود 15 دقیقه برنج و شکر را هم می زنیم تا خوب مخلوط شود.
وقتی متوجه می شویم که حلوا به مرحله نهایی نزدیک شده است که قاشق یا ملاقه کمی به سختی در مواد در حال مخلوط شدن حرکت می کند.
*سومین مرحله پخت حلوای برنج:
گلاب و هل ساییده شده و روغن را به مواد پخته شده اضافه می کنیم و شعله را کمتر از قبل می کنیم و در ظرف را می گذاریم تا به مدت 20 دقیقه دم بکشد.
در این مرحله اگر مایل بودید و زعفران در دسترس شما بود می بایست حتما از زعفران دم کشیده و صاف شده به میزانی که رنگ حلوا از سفید به زرد تغییر کند؛ استفاده کنید.
*چهارمین مرحله:
شما برای کشیدن حلوا از هر ظرفی می توانید استفاده کنید ولی برای مجالس مذهبی از کاسه های کوچک یکبار مصرف و یا از ظروف مخصوص بستنی استفاده می کنند.تزئین حلوا به سلیقه و امکانات شما بستگی دارد که برای این کار می توانید از دارچین، خلال بادام و یا پسته استفاده کنید و در یزد دارچین و خلال بادام مرسوم است.
نکته مهم این است که حلوا در مجالس مذهبی حتما باید برای هر نفر یک ظرف وجود داشته باشد بنابراین ظروف خود را از قبل آماده کنید تا پس از آماده شدن حلوا دچار مشکل نشوید.
بسیاری از زنان یزدی در هر مناسبت مذهبی اعم از اعیاد، ولادت و یا شهادت ائمه اطهار(علیهم السلام) پس از کشیدن حلوا در ظروف، با دارچین نام های مقدس حسین(ع)، زهرا(س)، علی(ع) و ...را می نویسند.
تفاوت حلوای یزدی با شله زرد تهرانی در این است که حلوای برنج یزدی پس از چند ساعت سفت می شود و وقتی ظرف محتوی حلوا را برعکس کنید مواد آن ثابت می ماند و پس از پخت نهایی نیز قوام بیشتری نسبت به شله زرد دارد.