چرا دولت مانع انتقال ارزانی غذا به ایران می شود؟!/ دست های پشت پرده، که سود دلالی کلان را می برد
به گزارش یزدرسا به نقل از روزنامه جوان ، شاخص جهانی بهای گوشت، لبنیات، غلات، روغن و چربی و شکر طی بازه زمانی 2013- فوریه 2016 به ترتیب با 36، 100، 71، 43 و 64 واحد افت در اعداد 148، 142، 148، 150واحد و 187واحد جا خوش کردند، در این بین شاخص جهانی مواد غذایی که معدل بهای اقلام فوق است در مدت یاد شده با ریزش تقریبی 30 درصد از 209 واحد به 150 واحد نزول کرده است.
به گزارش «جوان»، شاخص قیمت جهانی مواد غذایی سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (FAO) (معدل تغیرات قیمت پنج گروه به نامهای غلات، روغن و چربیها، شکر، گوشت و لبنیات) در ماه فوریه 2016 به 150/2 واحد رسید، این در حالی است که این شاخص در مقایسه با ماه مشابه سال قبل (فوریه 2015) تقریباً با ریزش 15 درصدی و در مقایسه با سال 2013 (زمانی که دولت روحانی در ایران بر سر کار آمد) با ریزش 30 درصدی مواجه شده است.
افت 30 درصد بهای جهانی مواد غذایی طی مدت زمانی که حسن روحانی زمام دولت را در دست داشته است، در شرایطی اتفاق افتاده است که اقلام غذایی فوق در ایران که عمدتاً وارداتی است در دولت یازدهم نهتنها کاهش بها نداشته است بلکه شاخص قیمت مواد غذایی در ایران دستکم با رشد 30 درصدی در دولت یازدهم مواجه شده است.
روند معکوس قیمت کالا در جهان و ایران
به عبارتی در حالی که مواد غذایی در دنیا در طول آغاز به کار دولت یازدهم 30 درصد ارزان شده است، در ایران با وجودیکه این اقلام وارداتی هستند 30 درصد هم گرانتر شدهاند.
متأسفانه در ایران، شاخص قیمت مواد غذایی طبق آمار رسمی بانک مرکزی در دولت یازدهم از محدوده 180 واحد به محدوده 240 واحد رشد کرده است که گویای عدمتناسب قیمت جهانی کالاهای وارداتی در بازارهای جهانی و بازار ایران است.
شاخص قیمت جهانی پنج زیرمجموعه مواد غذایی شامل غلات، روغن و چربیها، شکر، گوشت و لبنیات در شرایطی در سالهای تصدیگری دولت تدبیر و امید روند نزولی بسیار قابل ملاحظهای داشته است که در ایران بهرغم افت جهانی قیمت کالاهای فوق، بهای این کالاها پیوسته با افزایش مواجه شدهاند، این در حالی است که کالاهای مذکور عمدتاً در صدر لیست کالاهای وارداتی به ایران قرار داشته است، بدین ترتیب حسن روحانی به همراه سایر اعضای کابینه باید در رابطه با «محرومیت مردم ایران از کاهش بهای جهانی مواد غذایی طی نزدیک به سه سال اخیر» توضیح دهند.
شاخص قیمت جهانی مواد غذایی
شاخص بهای گوشت که در سال 2013 در محدوده 184 واحد قرار داشت در پایان فوریه 2016به 148واحد ریزش کرده است، همچنین شاخص لبنیات که در سال 2013 در محدوده 242 قرار داشت در پایان فوریه 2016 با 100واحد ریزش به 142واحد ریزش کرده است. از سوی دیگر شاخص بهای غلات که در سال 2013 در محدوده 219 قرار داشت در پایان فوریه 2016 با 71 واحد ریزش به 148 واحد نزول کرده است.
در این بین شاخص بهای روغن و چربی که در سال 2013 در محدوده 193 قرار داشت در پایان فوریه 2016 با 43 واحد ریزش به 150 واحد نزول کرده است. شاخص بهای قند و شکر نیز در سال 2013 که در محدوده 251 قرار داشت در پایان فوریه 2016 با 64 واحد ریزش به 187 واحد نزول کرده است.
دلیل افت ارزش واردات به ایران است
همچنین آمارهای گمرک نیز همگی از افت ارزش واردات به ایران خبر داده است که دلیل آن لزوماً واردات کمتر کالا به کشور نمیباشد بلکه افت بهای جهانی عمده کالاهای وارداتی به کشور که در صدر آنها اقلام غذایی قرار دارند.
محصولات کشاورزی ۵ کالای عمده وارداتی
ذرت دامی، گندم، لوبیای سویا، برنج و کنجاله سویا، پنج کالای عمده وارداتی به کشورند و متوسط قیمت هر تن کالای وارداتی حدود سه برابر کالاهای صادراتی کشورمان است.
طبق آمار اعلام شده از سوی گمرک جمهوری اسلامی ایران، گندم، لوبیای سویا، برنج و کنجاله سویا بیشترین سهم اقلام عمده وارداتی طی هفت ماه سال 1394 را به خود اختصاص دادهاند. واردات ذرت دامی به ارزش 813 میلیون دلار، گندم 512 میلیون دلار، لوبیای سویا 502 میلیون دلار، برنج به ارزش 443 میلیون دلار و کنجاله سویا به ارزش 443 میلیون دلار بیشترین حجم واردات را به خود اختصاص دادهاند.
طبق گزارش تجارت خارجی غیرنفتی از سوی گمرک جمهوری اسلامی ایران، واردات کشور طی هفت ماه گذشته سال 94 در مقایسه با مدت مشابه سال قبل از لحاظ ارزشی، 21 درصد و از نظر وزنی 11 درصد کاهش داشته است.
دلیل افت جهانی بهای مواد غذایی
افت قیمت جهانی نفت (از 100 دلار به محدوده30 دلار)، مازاد عرضه به بازار و افزایش ارزش دلار از جمله مهمترین دلایل افت جهانی بهای کالا به شمار میرود، در این بین درحالی که امید میرفت طبق وعدههای دولت حسن روحانی وضعیت تجارت خارجی و هزینههای این بخش با گفتوگوهای برجام بهبود یابد، گویا سودجوییهای عدهای مانع از بهبود این بخش شده است.
دولت توضیح دهد
با توجه به اینکه بخش قابل توجهی از مواد غذایی از قبیل روغن خام، غلات، شکر و نهادههای دامی به منظور تأمین امنیت در کشور از طریق واردات تأمین و قیمت این اقلام در سطح جهانی با کاهش مواجه بوده است افزایش قیمت مواد غذایی در داخل کشور نشاندهنده عدمتبعیت قیمتهای داخلی مواد غذایی وارداتی از قیمتهای جهانی است.
در این بین بهتر است شخص رئیسجمهور، معاون اول، معاونت برنامهریزی رئیسجمهور، معاون اجرایی رئیسجمهور، وزرای اقتصاد، کشاورزی، صنعت، معدن، تجارت و به ویژه سازمان همیشه خفته حمایت از حقوق مصرفکننده به افکار عمومی توضیح دهند که چرا مواد غذایی وارداتی در ایران متناسب با افت جهانی این کالاها ارزان نشدهاند و مردم به جای ارزانی با افزایش بهای این کالاها مواجه شدهاند.
انتهای پیام/ص