کم فروغی چراغ تاریخ و فرهنگ یزد/ آسیب های اجتماعی گریبان بافت تاریخی را گرفته است
به گزارش یزدرسا، شهر یزد به عنوان اولین شهر خشتی جهان در سال ۱۳۹۶ به ثبت جهانی رسید و به عنوان اولین شهر خشتی جهان در بین شهرهای تاریخی دنیا نامی مطرح و شناخته شده است که هر ساله تعداد قابل توجهی از گردشگران خارجی و داخلی از این شهر بازدید می کنند.
استان یزد دارای ۶ اثر ثبتشده در فهرست جهانی یونسکو است و تاکنون یک هزار و ۹۶۴ اثر فرهنگی و تاریخی آن در چهار حوزه طبیعی، منقول، غیرمنقول و ناملموس در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده که از این میان یک هزار و ۷۰۵ اثر در حوزه غیرمنقول و تعداد ۶۹ اثر در حوزه منقول و تعداد ۱۳۶ اثر در حوزه ناملموس و ۵۴ اثر در حوزه طبیعی بوده است.
این استان ۲ هزار و ۲۷۰ هکتار بافت تاریخی دارد و شهر یزد به عنوان نخستین شهر خشت خام و دومین شهر تاریخی جهان دارای بافت تاریخی ارزشمندی است.
خانه های تاریخی استان یزد، با قدمتی چند صد ساله تابلو هنری است که فرهنگ و تاریخ یزد و مردمانش را در دل خود پنهان کرده و با استوار ماندن از گزند اتفاقات طبیعی ،علیرغم جبرجغرافیایی، گواهی شدند بر استواری مردمان یزد.
یزد، شهر کاهگل و خشت، شهر خانه هایی با دیوارهای بلند، شهر هنر معماری در دل خود 323 خانه تاریخی که به ثبت ملی رسیده را جای داده و با وجود تمام رنج های متحمل شده، امانت دار این آثار تاریخی به جای مانده بود و دین خود را به آثار ملی کشور ادا کرد اما متاسفانه این آثار ارزشمند مورد بی مهری و کم لطفی مسئولان یزدی و مردم یزد قرار گرفتند و علیرغم ثبت ملی آنها، به خرابه و یا اماکن ناامن اجتماعی تبدیل شدند.
*قصه تکراری کشمکش شهرداری و اداره اوقاف یزد
حسین زارع زاده، مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان یزد در گفتگو با خبرنگار یزدرسا گفت: هر اداره یا بخش خصوصی که تمایل به سرمایه گذاری در املاک وقفی ، با نظارت اداره اوقاف و امور خیریه و میراث فرهنگی، دارد از سوی هر دو اداره مورد حمایت قرار خواهند گرفت.
وی افزود: هدف از این کار احیای خانه های تاریخی و تبدیل آنها به اماکن رفاهی، تفریحی و خدماتی است.
علیرغم اینکه اداره اوقاف و امور خیریه استان یزد با تعیین کردن امین موقوفات اعلام کرد که برای ساماندهی خانه های تاریخی یزد در تلاش است با توجه به نوع وقف، ساماندهی را انجام دهد، شهرداری بافت تاریخی از عدم همکاری اداره اوقاف و امور خیریه در این زمینه سخن گفت.
*درب خانه های تاریخی ارزشمند به روی یزدی ها بسته شد
علیرضا نقوی، شهردار بافت تاریخی، در گفتگو با خبرنگار یزدرسا از وضعیت نابسامان خانه های تاریخی در یزد خبر داد و گفت: روز به روز شاهد بدتر شدن وضعیت این خانه ها در شهر یزد هستیم.
وی افزود: این خانه های مخروبه مربوط به دوره صفویه و قاجاریه هستند و به دلیل وقفی بودن برخی از آنها، شهرداری بافت تاریخی نتوانست برای بهبود وضعیت خانه ها اقدام کند.
نقوی با اشاره به تبدیل شدن خانه های تاریخی که به ثبت ملی رسیده اند به مکان ناامن اجتماعی تصریح کرد: به علت عدم رسیدگی به این بناهای تاریخی، این مکان ها به محلی برای ورود و وجود آسیب های اجتماعی شدند که متاسفانه زیبایی چهره شهر را برهم زده اند.
وی ادامه داد: برای پیشگیری از بروز آسیب های اجتماعی و افزایش جرم خیزی در این مکان ها، شهرداری بافت تاریخی مجبور شد تا ورودی برخی از این خانه ها را مسدود کند.
شهردار بافت تاریخی بیان کرد: بناهای تاریخی همواره نیاز به رسیدگی دارند تا از بروز مشکلات و آسیب های اجتماعی در بافت تاریخی جلوگیری کرد و امنیت برای ساکنان این مناطق فراهم شود.
اگر گذر یزدی ها به بوستان شاه ابوالقاسم افتاده باشد، خانه های تاریخی از دوره قاجار مشاهده می شود که به علت افزایش جرم خیزی در این مکان ها، شهرداری مجبور به مسدود کردن ورودی این خانه تاریخی شد.
مسدود شدن خانه های ارزشمند، تبدیل شدن آنها به مکانی ناامن و افزایش جرم در این خانه ها فاجعه ای برای تاریخ و فرهنگ یزد است و به نظر می آید بستن درب این خانه ها و تبدیل این منازل که میراث کهن یزد هستند ساده ترین روش مسئولان یزدی بوده تا صورت مسئله را به صورت کلی پاک کنند.
در سایه غفلت و کم توجهی مسئولان میراث فرهنگی، فرهنگ و تاریخ یزد با یک معظل اجتماعی در حال به تاراج رفتن است و در شرایطی که هرکس کمترین آشنایی را با بافت های سنتی یزد داشته باشد می داند سرنوشت خانه های خالی و در بسته به کجا می انجامد.
توجه به میراث کهن استان و بازسازی آنها نه تنها می تواند زمینه جذب گردشگر را فراهم کند بلکه میتواند زمنیه ساز اشتغال عده ای از مردم سرزمین خشت و گل را به وجود آورد.
اینکه چرا این اتفاق مورد توجه مسئولان ذی ربط قرار نگرفته یعنی از دوحالت خارج نیست؛ یا فرهنگ استان و معضلات آن را درک نکرده اند و یا به دنبال ساده ترین روش و به قول قدیمی ها از سر خود باز کردن هستند.
سوالی که مطرح می شود این است؛ مسئولان میراث فرهنگی یزد که در کوچه پس کوچه های پاریس اخیرا قدم زده اند آیا چنین صحنه هایی را هم در آنجا دیده اند؟ آیا مسئولان یزدی برای کم کاری خود دلایل محکم و منطقی دارند؟
آثار تاریخی و بافت تاریخی یزد سالهاست که به علت اختلاف بین ادراه ها و نهادهای مختلف، مورد بی توجهی قرار گرفتند و سال هاست که رفتن و آمدن مسئولان مختلف در حوزهای مختلف و مرتبط را به چشم خود دیدند اما همچنان چشمان فرهنگ و تاریخ یزد به دست مسئولانی است که در این زمینه اتفاق نظر ندارند.
انتهای پیام/