۳۰ درصد تولیدات کشاورزی به خاطر نبود صنایع تبدیلی نابود می شود
به مناسبت گرامیداشت دهمین سال تاسیس مرکز پژوهش های راهبردی شهید الله دادی نشست کارگروه کشاورزی با محوریت اشتغال در بخش کشاورزی به صورت مجازی برگزار شد.
30 درصد اشتغال کشور در بخش کشاورزی
دکتر فاطمه برزگری عضو هیئت علمی گروه کشاورزی دانشگاه پیام نور یزد در این جلسه گفت: کارگروه کشاورزی و محیط زیست مرکز شهید الله دادی متشکل از اساتید دانشگاه و پژوهشگران استان بوده که جلسات مختلفی جهت هم اندیشی این عزیزان برگزار شده است و امیدواریم با همکاری بخش دولتی و خصوصی بتوانیم آینده روشنی را در این حوزه رقم بزنیم.
مدیر کارگروه کشاورزی و محیط زیست مرکز شهید الله دادی تاکید کرد: کشاورزی ارتباط تنگاتنگی با امنیت غذایی دارد و یک مسئله استراتژیک محسوب می شود تا جایی که یکی از چالشهای دولتمردان را شامل شده و بعضا از آن به عنوان اهرم فشاری در سیاست خارجی استفاده می کنند. لذا ضروری است که به این مقوله توجه ویژه ای داشت.
وی تاکید کرد: امنیت غذایی کاملا وابسته به سرمایه گذاری در بخش کشاورزی است و خوشبختانه کشور ما به دلیل وضعیت و موقعیت جغرافیایی پتانسیل بسیار زیادی برای درآمد زایی در کشاورزی دارد.
برزگری اظهار داشت: کشاورزی هم اکنون ۳۰ درصد اشتغال زایی کشور را در بر گرفته که نقش مهمی در تولید و رونق اقتصادی دارد بنابراین برنامهریزی و در این مقوله جای بحث و بررسی دارد.
۳۰ درصد تولیدات کشاورزی به خاطر نبود صنایع تکمیلی نابود می شود
محمدرضا وظیفه شناس معاون پژوهش و فناوری مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان یزد در این جلسه اظهار داشت: به طور متوسط میزان مالکیت هر کشاورز در کشور ما ۲ هکتار بوده و ۸۴ درصد کشاورزان در زمین هایی کمتر از 10 هکتار مشغول فعالیت هستند.
وی گفت: سالانه ۲۰۰ هزار هکتار از اراضی کشاورزی در کشور ما به دلیل ضعف قوانین تبدیل به واحدهای مسکونی و تجاری می شود.
وظیفه شناس تصریح کرد: بخش کشاورزی سالانه ۱۲۰ میلیون تُن محصول تولید میکند اما وابستگی به خارج در محصولات اساسی مانند دانههای روغنی، خوراک دام و طیور، گوشت، برنج و شکر مشکلات زیادی برای کشور ایجاد کرده است.
این مقام مسئول هشدار داد: اراضی قابل کشت یزد تا پیش از این 170هزار هکتار بود که به دلیل تداوم خشکسالی و تغییر کاربری و همچنین تغییر الگوی کشت به ۱۱۳ هزار هکتار رسیده است.همچنین هم اکنون دو درصد از اراضی استان یزد به کشت گلخانه ای اختصاص دارد.
وی اذعان داشت: در مناطق روستایی حدود ۳۰ درصد از تولیدات کشاورزی با ارزش ۳۶ میلیارد دلار به دلیل نبود صنایع تبدیلی نابود میشود.
معاون پژوهش و فناوری مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان یزد تاکید کرد: توجه جدی به آموزش و ترویج کشاورزی، استفاده از حجم بالای نیروی انسانی متخصص، همه گیر کردن بیمه حمایتی در بخش کشاورزی و توسعه و ترویج کشت های گلخانه ای راه حل های توسعه کشاورزی در یزد است.
محدودیت منابع آبی مهمترین چالش یزد
محمد هادی راد عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان یزد نیز در این جلسه اظهار داشت: هدف از کشاورزی در کشور ما تأمین معیشت خانوار در روستا و یا نهایتاً تامین نیاز یک جامعه مختصر است. اما باید کسب و کار کشاورزی را به راه انداخت.
وی گفت: بحمدالله ظرفیتهای بسیار زیادی علی رغم همه محدودیتهای در کشاورزی وجود دارد اما باید با برنامه ریزی و تفکر در این حوزه حضور پیدا کنیم.
راد اعلام کرد: متاسفانه هم اکنون در بخش کشاورزی بسیاری از تولیدات ما یا به صورت خام عرضه شده یا توسط واسطه ها به دست مصرف کننده می رسد.
عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان یزد اضافه کرد: در زنجیره تولید در بخش کشاورزی باید به اصول رقابت پذیری، صنعتی شدن، توجه به کیفیت کالا و خدمات و فرآوری توجه داشت. وی از محدودیت منابع آبی به عنوان یکی از مشکلات کشاورزی استان یزد یاد و تاکید کرد: میتوانیم این مشکلات را با تکیه بر دانش بومی و صرفه جویی در مصرف آب رفع کنیم.
انتهای پیام/