ID : 7982596
دوچرخه سواری بانوان آری یا نه؟

/نظر مراجع درباره دوچرخه سواری بانوان را بدانیم


این گزارش به تفصیل به مضرات و مزایای دوچرخه سواری برای بانوان و پرداخته و برای آگاهی بیشتر نظر مراجع در این باره در اختیار مخاطبان قرار گرفته است.

به گزارش یزد رسا به نقل از  یزدبانو، دوچرخه سوار چه در خیابان باشد و چه در زمین بازی، در حال ورزش کردن است و از جمله ورزش هایی است که آسیب کمتری به افراد وارد می کند.

در شهر یزد بحث دوچرخه سواری بانوان جنجال برانگیز است و بر اساس نظر عموم نباید در معابر شهر و کوچه و خیابان باشد. یکی از دلایل لغو جشنواره  اخیر دوچرخه سواری بانوان که قرار بود به میزبانی دانشگاه یزد برگزار شد تبلیغات منفی درباره آن بود که این شائبه را ایجاد کرد که قرار است در انظار عمومی برگزار شود و این درحالی است که نیازمند تبلیغات نبود و همچون گذشته می بایست در فضای محصور خوابگاهی برگزار شود و از عموم برای رفتن به این برنامه دعوت نشود.


امروز وقتی از هر کوی و برزن عبور می کنیم شاهد دوچرخه سواری دختر بچه ها و حتی دختران نوجوان در کوچه و محله ها هستیم به طوری که گوی سبقت را از پسران ربوده اند و خانواده های مذهبی نیز نمی توانند با این تفریح دخترانشان مخالفت کند  و به دنبال راه چاره برای آینده این تفریح برای دخترانشان هستند. بعضی از والدین به بهانه کودکی و سن کم بچه¬ها، خیلی مراقب رفتار، گفتار، روابط و پوشش فرزندانشان نیستند و هنگامی به فکر می¬افتند که دیگر دیر شده و عادت نامطلوبی شکل گرفته و زمان و انرژی زیادی باید صرف کنند تا شاید بتوانند آن را برطرف کنند.


خانواده هایی که دارای فرزند دختر هستند می بایست مواظب عفت و حیای آنان از همان دوران کودکی در کوچه و محله نیز باشند و متناسب با فرهنگ دینی خودمان عمل کنیم و بر اساس فرهنگ تحمیلی بیگانگان و آموزه¬های پر اشتباه و آسیب¬زای آنان رفتار نکنیم.


آیا تا کنون نظر اسلام را در این باره جویا شده ایم؟ برای پاسخ به این پرسش می بایست از مضرات و فواید دوچرخه سواری برای بانوان مطلع ویم و سپس جستجو کنیم که آیا مراجع عظام نیز در این باره فتوایی صادر کرده اند یا خیر؟


این گزارش به تفصیل به این موضوع پرداخته است که دعوت می کنیم تا پایان با ما همراه باشید.


*فواید دوچرخه سواری برای بانوان


به گفته پزشکان، دوچرخه سواری سوزاننده چربی و کالری در بدن است و به گفته بنیاد قلب انگلستان، دوچرخه سواری حداقل 20 مایل در هفته خطر ابتلا به بیماری قلبی کرونری را کاهش می دهد.


از دیگر فواید دوچرخه سواری می توان به افزایش سرعت متابولیسم بدن و ایجاد احساس جوانی در افراد اشاره کرد و اگر در یک زمین مسطح انجام شود یک ورزش هوازی محسوب می شود که برای کارکرد ریه ها و کاهش استرس مفید است.


باید به زنان دوچرخه سوار آموزش صحیح داده شود تا نوعی سواری ایمن داشته باشند. تحقیقات نشان می دهد نوع خاص زین ، یکی از بهترین راهها برای از بین بردن و یا کاهش فشار در ناحیه  استخوان لگن می باشد.


این ورزش یك فعالیت منظم است كه می تواند تأثیر به سزایی در تناسب قسمت بالای پا و مچ  پا داشته باشد و به تقویت ماهیچه های اطراف زانو و پشت ران،  مفاصل زردپی لیگافتها، ماهیچه های چهارسر ران، همتسرینگ و لگن كمك می كند.


بیشتر فعالیتهای ورزشی كه دارای ضربه های موزون و هماهنگ هستند مانند دویدن و دوچرخه سواری، می توانند منجر به كارآیی منظم سیستم قلبی و تنفسی شوند. بسیاری از افرادی كه می دوند از دوچرخه سواری به عنوان یك ورزش تكمیلی استفاده می كنند. ضمن اینكه دوچرخه سواری به انجام فعالیت های كششی نیز كمك می كند.


*مضرات دوچرخه سواری برای بانوان
گرچه دوچرخه سواری و اسب‌سواری برای خانم‌ها معمولا مشکلی ایجاد نمی‌کند، تنها ممکن است حین انجام این فعالیت‌ها مو وارد پوست شده و آبسه‌ای دردناک ایجاد کند. این بیماری «Jeep Disease» ( یا بیماری جیپ سواران ) نام دارد زیرا بیشتر کسانی که جیپ سواری می‌کنند به آن دچار می‌شوند. درمان آن نیز معمولا با جراحان است. جدا از این بیماری، قرار گرفتن طولانی مدت روی موتور، دوچرخه  و اسب می‌تواند به علت بسته بودن فضا، عفونت‌ها را تشدید کند اما اگر سواري مختصر و برای مثال یک تا دو ساعت باشد مشکلی پیش نخواهد آمد.


محدودیت دوچرخه‌سواری جز بیماری‌های داخلی یعنی تنفسی و قلبی برای كسانی هست كه دچار  آرتروز شدید مفاصل زانو هستند.

 

برای كودكان تقریبا هیچ محدودیتی وجود ندارد و برای زنان و مردان انجام این ورزش به یك اندازه توصیه می‌شود.

 

اگر شخص شرایط خاصی ندارد كه فعالیت ورزشی برایش محدویت داشته باشد دوچرخه‌سواری هیچ ضرر خاصی ندارد. محدودیت برای انجام ورزش دوچرخه‌سواری در مورد بیماری‌های قلبی و عروقی در شرایطی است كه نارسایی خاصی دارند این‌گونه افراد در هوای آلوده نباید دوچرخه‌سواری كنند. در بقیه موارد كه شخص مشكلی در مفاصل زانو، مچ‌پا و لگن ندارد، انجام دوچرخه‌سواری مشكلی ندارد.

 

*باید ها و نباید های ورزش دوچرخه سواری


در دوچرخه‌سواری حرفه‌ای مانند هر ورزش حرفه‌ای دیگر رعایت نكات آمادگی یعنی گرم كردن با نرمش ملایم، انجام دوچرخه‌سواری و بعد سرد كردن بدن برای جلوگیری از فشار به عضلات و دردهای عضلانی لازم است.


میزان دوچرخه‌سواری مانند هر ورزش دیگری با سن، توانایی فیزیكی و آمادگی بدنی ارتباط مستقیمی دارد و با تمرینات مداوم می‌توان این توانایی را بالاتر برد.

 

برای دوچرخه‌سواران حرفه‌ای در دوره‌‌های آموزش، شیوه‌های استفاده از دوچرخه برای آسیب كمتر مفاصل و عضلات آموزش داده می‌شود.

 

علت اصلی بروز كمردرد در میان دوچرخه سواران سفت بودن عضلات پشت و انعطاف پذیر نبودن آنها می باشد. كشیدگی عضلات فوقانی كمر زمانی كه دوچرخه سوار روی زمین های ناهموار فشار زیادی به ركاب وارد كند اتفاق می افتد ( استفاده از دنده های سبك بخصوص روی سربالایی ها).


- كشیدگی زیاد و قرار داشتن عضله برای مدت زمان طولانی در یك وضعیت خاص، عضلات را ضعیف و خسته می كند و انعطاف پذیری كم در هنگام ركاب زدن، منجر به سفت شدن پاها یا عضلات كمر می شود و منجر به درد در ناحیه تحتانی كمر می شود.


باتوجه به انیكه عضلات پای دوچرخه سواران  قوی است و در حالت چرخش پدال ، مفصل ران  و لگن حركتی تقریبا دورانی دارند تنه و بخصوص میان تنه دوچرخه سواران باید قوی و موزون باشد تا از فشارهایی كه به قسمت پایین كمر وارد می شود حفاظت كند ،‌ اگر دست و پای ورزیده به میان تنه ای ضعیف، مرتبط باشند مشكل ساز خواهد بود . از این رو قسمت پایین كمر از اهمیت ویژه ای برخوردار است . بسته به نوع دوچرخه سواری استرس های متفاوتی به دوچرخه سواران وارد می شود . مثلا استرس و فشارهایی كه برروی یك دوچرخه سوار تایم تریال ( مسابقه دوچرخه سواری داخل سالن ) با یك دوچرخه سوار كوهستان یكسان نیست .


دوچرخه سواری دختران؛ آری یا نه؟


امام صادق(علیه السلام)درباره صبر و شهوت زنان چنین می فرمایند:« خداوند عزّوجلّ ده برابر صبر بردباری مرد را به زن داده است و اگر هیجان زن تحریک شود شهوت وی ده برابر شهوت مرد خواهد بود».


امیرمؤمنان علی(علیه السلام) در حدیثی با اشاره به دلیل این نهی، می فرمایند:« زنانِ خود را بر زین ها سوار نکنید که این کار باعث تحریک و تهییج زنان و کشیده شدن آنان به سمت فساد و گناه می شود».

 

امام صادق(علیه السلام)از پیامبر اکرم(صلی الله علیه وآله) نقل می کنند که حضرت از سوار شدن زنان بر زین نهی کرده اند و نیز امام(علیه السلام) می فرمایند: «زین مرکب نفرین شده ای برای زنان است.


این دو روایت،  بانوان را از  نشستن بر زین و سوارکاری نهی می کند و شدت نهی در روایت دوم به حدی است که مرتکب این عمل مورد نفرین امام صادق(علیه السلام)قرار گرفته است.


امام صادق(علیه السلام) در ضمن روایت دیگری که علایم آخرالزمان را بیان می کنند، چنین فرمودند: « (در آن زمان) زنان بر زین ها سوار می شوند».
یا در حدیثی دیگر ابو بصیر از امام صادق(علیه السلام)نقل می کند که حضرت می فرمودند: «در مسأله لذت جویی، زن بر مرد نود و نه برابر بیشتر برتری داده شده است، لکن بر این لذت جویی پرده حیا کشیده شده است (حیا مانع از آن می شود)»


اگر مروری تاریخی هم به این قضیه داشته باشیم خواهیم دید که سیره و روش مسلمانان در صدر اسلام و تا مدت ها پس از آن چنین بوده است که در مسافرت ها و جابجایی ها، خانم ها بر کجاوه سوار می شدند نه بر زین حیوانات و بر اساس روایتی که محمد بن مسلم از امام باقر(علیه السلام) نقل می کند، اولین زنی که در اسلام بر زین نشست عایشه بود، هنگامی که بعد از شهادت امام حسن(علیه السلام)سوار بر قاطری از منزل خارج شد و مردم را تحریک کرد تا نگذارند حضرت در کنار قبر شریف جدّشان(صلی الله علیه وآله) دفن شوند.



دیدگاه مراجع در مورد دوچرخه سواری بانوان و دختران را به نقل از سایت تهذیب حوزه های علمیه بیان می کنیم:

 


آیت الله خامنه ای (مد ظلّه العالی):
سؤال :  با توجه به موقعیت كنونى كشورمان، لزوم صرفه‌جویى در مصرف بنزین و سهمیه‌بندى شدن آن، كمك به پاكیزگى هواى محیط زیست و سلامتى افراد جامعه، نظر خود را در مورد دوچرخه‌سوارى بانوان جهت رفت و آمد به محل كار و... البته با رعایت حجاب اسلامى اعلام فرمایید.
جواب:  خانم‌ها باید از هر كارى كه موجب جلب توجه نامحرم مى‌شود، اجتناب نمایند.


آیت الله صافی گلپایگانی (دامت برکاته):
سؤال :  مستدعی است نظر مبارك خویش را در مورد ورزشهای بانوان از قبیل: دوچرخه‌سواری، اسب سواری،  قایقرانی و دو و میدانی در اماكن و معابر عمومی بیان فرمایید. در ضمن بفرمایید تماشای این نوع برنامه‌ها از تلویزیون چه حكمی دارد؟


جواب :  اجرای این گونه برنامه‌های خلاف عفّت و غیرت و سنن و تعالیم اسلامی  به اسم ورزش در اماكن و معابر عمومی علاوه بر آنكه نمایش و جلوه دادن مفاتن بدن بانوان به مردان اجنبی است، مستلزم ترویج فحشاء و منكرات و مفاسد عظیمه است و تماشای این برنامه‌ها و تشویق و ترغیب به آنها حرام است. خداوند متعال جامعه اسلامی ما را كه در عصر حاضر پرچم اسلام و حاكمیت احكام اسلام را در دنیا به اهتزاز درآورده و مسلمانان را سربلند و عزیز قرار داده از اینگونه خطرات كه موجب تشویش اذهان و خدشه‌ دار شدن شخصیت اسلامی ما است حفظ فرماید.والله العالم


سؤال:  چرا خانم‌ها نمی‌توانند سوار دوچرخه و زین اسب و... شوند؟ اگر حدیثی در این باره هست ذكر كنید.


جواب :  هر چیزی كه موجب تهییج قوای شهوی غیر زوج باشد و نیز هر چیزی كه مفسده‌ای بر ‌آن مرتب شود حرام است و لازم نیست برای هر چیزی روایت خاصی داشته باشیم. بسیاری از فروع مندرج در قواعد كلی است و حكمش از آن استفاده می‌شود. والله العالم


سؤال :  آیا اسلام برای ورزش بانوان مخصوصاً ورزش‌هایی نظیر دوچرخه‌سواری محدودیت و منعی قائل است؟


جواب :  اینگونه امور در اسلام نه مطلقاً مجاز و بی‌ضابطه و بی‌برنامه و دستور است و نه مطلقاً ممنوع و محذور است . بعضی از برنامه‌های ورزشی كه حتی مردان انجام می‌دهند غیر مشروع  و حرام است. سائر برنامه‌ها نیز باید برای همان ورزش و تندرستی و فوائد جسمانی و معقول آن و شادابی جسم و نشاط روح و رفع خستگی انجام شود و از مظاهر و روش‌هایی كه موجب تحریك غرایز حیوانی و بدآموزیهای مختلف و ترویج بی‌شرمی و بی‌حیایی می‌شود اجتناب شود. خلاصه، حدود و تعلیمات اخلاقی و اساسی شرعی و عقلی را رعایت نمایند و این شرایط  در مسابقات و در پخش و ارائه آنها همه باید رعایت شود.


بسیار كار ظریف و دقیقی است و دست‌اندركاران آن باید افراد مجرب، آزموده و متعهد و وارد به مسائل روانی باشند و چنان نكنند كه با این وسائل كنونی همه جوانان و نوجوانان را سرگرم چیزی به اسم ورزش نمایند و آنها را از كار و تلاش و تحصیل باز بدارند و همه تعریفها و تمجیدها را نثار ورزشكاران بنمایند كه كشور در مسیر ورزش قرار بگیرد و در مسائل دیگر گرفتار افت و تنزل و انحطاط گردد. مسلما ً اگر مسائل ورزش هم خارج از اعتدال مطرح باشد برای مملكت مضرّ است.


ورزش باید باشد اما مسائل دیگر مانند علم و صنعت، و بالاتر اخلاق و ایمان نباید ضعیف شود. و اگر ورزش لازم و نافع است و تربیت بدن مهم است بیماری ورزش گرایی و بیماری مسابقات ورزشی خطرناكتر است.


اما ورزش بانوان اگر در خانه یا مدرسه و در شرائط  مصون از فتنه و نگاه نامحرم صرفاً برای ورزش  و منافع بدنی آن باشد جایز است و تعلیم و تعلم آن هم  در مدت كوتاهی فراهم می‌شود.


اما برگزاری مسابقات ورزشی بانوان و ورزشهایی كه صرفاً جنبه نمایشی و سنت‌شكنی دارد غیر از ابتذال برای زنان نتیجه‌ای ندارد و این سبكی را كه بعضی به تقلید از اجانب و كفار و هم‌آهنگی با آنها و حتی شركت در مسابقات با آنها ترویج می‌نمایند همه فتنه‌زا و فسادانگیز است و مظهر جالب غرب‌زدگی، همین تبلیغات و ترویجات و تشویقاتی است كه از زنان به اصطلاح ورزشكار می‌شود كه از آنها هم قهرمان بسازند.


در زیر این ترویجها مطالب دیگر و مطالب فسادانگیز دارند و شخصیت اسلامی زن و التزام و پای‌بندی او را به چادر و عفت و حجاب و پارسایی  و پاكدامنی و ترك اختلاط با مردان اجنبی را هدف قرار داده‌اند.

بسیاری از این مسابقات برای مردها نیز امتیاز و ارزش نیست و بازیگری صرف است.
به هر حال باید زن و مرد مسلمان بهوش باشند كه در دامها و شبكاتی كه با نامهای جالب و فریبنده در راهشان می‌اندازند  گرفتار نشوند. بعضی از اینها كه از ورزش ترویج می‌كنند همانند اینكه از موسیقی و نوازندگی و رقص و اختلاط زن و مرد و دوچرخه‌سواری بانوان و پوشیدن لباسهای تنگ و ترك التزام  به پوشش چادر ترویج می‌كنند هدف آنها مطلب دیگر و وارد كردن بانوان در مفاسد دیگر است.
ای بسا ابلیس آدم رو كه هست
پس به هر دستی نباید داد دست
ای بسا غول بیابانی كه راه
عرضه می‌دارد و لیكن سوی چاه
اگر بانوان با ایمان و مردان مؤمن، هشیار و بیدار نباشند و خدای نخواسته به این صداهای ناهنجار جواب مثبت بدهند، صبح می‌كنیم در حالی كه همه عزتهای اسلامی و استقلال اسلامی و هویت اسلامی خود را از دست داده و از سعادت دنیا و عقبی، محروم شده باشیم كه البته با غیرت و استقامت و آگاهی و بصیرتی كه الحمدلله زن و مرد مسلمان ما از خود نشان داده‌اند، بحول و قوه الهی شاهد چنین روزهای ذلّت‌بار نخواهیم بود.والله العالم


آیت الله مکارم شیرازی (دامت برکاته):
سؤال : حکم دوچرخه سوارى و موتور سوارى خواهران با مانتو در سطح شهر، با توجّه به آثار و تبعات سوء اجتماعى و اخلاقى آن، چیست؟
جواب: با توجّه به پیامدهاى سوئى که این گونه امور دارد، لازم است از آن پرهیز شود. و به وسوسه‌هایى که این و آن مى‌کنند توجّه نکنند.
(به نقل از: کتاب احکام بانوان (جدید): مطابق با فتاواى حضرت آیت الله العظمى مکارم شیرازى(دامت برکاته) تهیه و تنظیم : ابوالقاسم علیان‌نژادى، تاریخ انتشار : 1389). 


 آیت الله سیستانی(دامت برکاته):
سؤال :آیا دوچرخه سواری برای دخترام درمکانی مانند پارک مانعی دارد اسکیت چطور؟
جواب: اگر در معرض دید نامحرم باشد ووضع اوتحریک کننده باشد جایز نسیت.

 آیت لله بهجت (ره):
1956. آیا زنان مى  توانند در ملاء عام دوچرخه سوارى و اسب سوارى كنند؟
ج. هر چه زمینه  ساز فساد است، حرام است.

 آیت الله سبحانی تبریزی(دامت برکاته):
سؤال :  ورزش بانوان خصوصاً موتور و دوچرخه سوارى در محافل عمومى چه حكمى دارد؟
جواب : بسمه تعالى، این قبیل كارها زمینه ساز گسترش گناه در جامعه است، از آن اجتناب شود. والله العالم
سؤال :  آیا خانم ها مى توانند با لباس هاى گشاد و روسرى و شلوار در حضور مرد نامحرم ورزش كنند؟
جواب :  بسمه تعالى، از این كار اجتناب كنند. والله العالم

 



summary-address :
Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.


Sogol
دگماتیسم محض
کاش کمی جلوتر از دماغ مان را هم ببینیم و به مردان مون بیاموزیم که تقوا آن نیست که با یک تق وا برود
اگه داعش حمله کنه زن بدبخت ایرانی که بی تحرکه و چاق چطور می خواد فرار کنه از دست اون عوضی ها خودشو نجات بده که عفتش رو حفظ کنه؟
پس باید ورزش کنه و یکی از کاملترین ورزش ها دوچرخه سواریه که شکر خدا زنان اونقدر شعور دارن مراقب پوشش و حریم ارزشمند خودشون باشند
+1 (1 Vote)
Posted on ۱۳۹۶/۰۲/۱۱ ۰۹:۲۰.
zan=adam
وقتی مردای مملکت کار ندارند و بیکار هستند و نمیتوانند زندگی تششکیل دهند..اینقدر بهشون فشار وارد میشه..زن توی خیابون راهم بره بش متلک میندازن..
پس مشکل از دوچرخه سواری ما نیست
مشکل از فشارای جنسی ای ک روی اقایون هست..
دوچرخه سواری یک کار سالم و مفید برای جسم و محیط زیسته..
وقتی جوونای مملکتو اینقدر محدود.میکنن..اونام ول.میکنن میرن ی کشور دیگه..واقعا متاسفم ک اینقدر ایرانو خراب کردن با این تفکراتشون
+1 (1 Vote)
Posted on ۱۳۹۵/۰۷/۶ ۲۱:۴۴.
امین
سلام
به نظربنده مابایدبه دستورات الهی وفتواهاوسخنان امامان گوش کرده وتکلیف است.متاسفانه درزمان کنونی ماخیلی چیزها باب شده ماباورزش زنان مخالف نیستم مکانی مخصوص ودورازچشم نامحرم بایدایجادشودنه دردیدنامحرمان .ماشیعه هستیم وامربه اطاعت داریم .باتشکر
-1 (1 Vote)
Posted on ۱۳۹۵/۰۶/۳ ۱۲:۱۰.
فاطمه
من با این نظرات مخالفم چون وقتی زنان پوشش و عفت رو رعایت می کنند دوچرخه سواری بد نیست و دیگه این که آیا در غرب مردها می شینند به مسابقه زنان نگاه می کنند و با دیدن زنان قهرمان تحریک میشند؟
+1 (1 Vote)
Posted on ۱۳۹۵/۰۵/۲۸ ۰۸:۴۵.