10 درصد جمعیت استان یزد را سالمندان تشکیل میدهند/ وضع هشدار دهنده کشور از نظر هرم جمعیتی
به گزارش یزدرسا محمدحسین غنمیت با بیان اینکه به طور کلی رشد جمعیت سالمندی در دنیا در حال افزایش است، اظهار داشت: اگر به آمارهای دنیا نگاه کنیم میبینیم که در سال 1375 شمسی رشد جمعیت سالمندی در دنیا 5 درصد بوده، ده سال بعدش حدود 7 درصد شده، ده سال بعد حدود 9 درصد شده و الان جمعیت سالمندان دنیا 12.3 درصد است و پیشبینی میشود 30 سال بعد یعنی در سال 2050 میلادی این عدد به 22 درصد برسد یعنی 22 درصد جمعیت کره زمین را سالمندان تشکیل بدهند.
تعداد سالمندان کشور با تعداد جمعیت زیر 5 سال برابری میکند
وی افزود: در کشور ما این عددها تا الان خوب بوده و تقریبا متناسب با اعداد دنیا بوده اما الان مشکلی که در کشور داریم هرم جمعیتی کشور است یعنی الان رشد جمعیت سالمندی در کشور ما 2.6 درصد است این در حالی است که رشد میزان موالید ما 1.7 درصد است یعنی رشد جمعیت سالمندان در کشور ما نزدیک به دو برابر رشد جمعیت(میزان موالید) است و در حال حاضر تعداد سالمندان ما با تعداد جمعیت زیر 5 سال ما برابری میکند که این یک موضوع هشدار دهنده برای ما است.
معاون توانبخشی اداره کل بهزیستی یزد گفت: پیشبینی میشود که در سال 2050 یعنی 30 سال دیگر رشد جمعیت سالمندان از جمعیت زیر 14 سال دنیا فراتر برود یعنی برای اولین بار در طول تاریخ بشر این اتفاق میافتد که جمعیت سالمندان از جمعیت زیر 14 سالهها در دنیا بیشتر شود.
غنیمت خاطرنشان کرد: در سالهای ابتدایی انقلاب تقریبا بازه زمانی سالهای 55 تا 60 رشد جمعیت حدود 4.8 درصد بود و الان به 1.7 درصد رسیده، یعنی حدود سه برابر رشد جمعیت کودکان ما کم شده است.
یزد رتبه سیزدهم جمعیت سالمندی کشور
وی یادآور شد: در حال حاضر حدود 9 درصد جمعیت کشور سالمند است و این عدد در یزد نزدیک به 10 درصد است و استان یزد رتبه 13 کشور را از نظر سالمندی در کشور دارد؛ برخی استانها مثل استان گیلان، مازندران و مرکزی پیر هستند و استانهایی مثل هرمزگان، سیستان و بلوچستان و بوشهر هم استانهای جوان هستند.
معاون توانبخشی بهزیستی استان یزد عنوان کرد: هرم جمعیتی کشور ما موجب شده که حدود 30 سال آینده که رشد جمعیت سالمندان در دنیا به 22 درصد میرسد این عدد در کشور ما نزدیک به 30 درصد برسد و حدود 8 درصد کشور جمعیت سالمندان کشور از نرم دنیا بیشتر باشد و این یک هشدار برای ما است.
غنیمت تأکید کرد: هنوز باور مسئولین ما شکل نگرفته است که جمعیت سالمندی کشور ما دارد افزایش مییابد و هنوز برنامهریزیها برای این امر انجام نشده است و هنوز دستگاههای متولی کارهایشان را به خوبی انجام نمیدهند.
کشورهای پیشرفته سالمندی جمعیت را چالش میدانند
وی اضافه کرد: به عنوان مثال در زمینه حمل و نقل و ترافیک، در زمینه تأمین اجتماعی و معیشت سالمندان و یا بیمه و درمان آنها و یا حتی بحثهای فوقبرنامه مانند گردشگری و هنری و تکریم منزلت آنها کاری انجام نشده است و این موضوع، بحران ما را دو برابر میکند یعنی کشورهای دنیا که آمادگیاش را داشتهاند و زیرساختها را فراهم کردهاند به سالمندی به عنوان چالش نگاه میکنند در کشور ما که اصلا این آمادگیها هم وجود ندارد و زیرساختهای متناسب با سالمندان فراهم نیست.
معاون توانبخشی بهزیستی استان یزد تصریح کرد: الان مراکز سالمندی خود ما اعم از مراکز روزانه و ویزیت در منزل، تقریبا 5 درصد سالمندان را در استان پوشش میدهد؛ یعنی ما الان در استان 110 هزار سالمند داریم و همه خدمات بهزیستی که 17 تا مرکز روزانه دارد، 12 تا مرکز ویزیت در منزل دارد، 7 تا مرکز مراقبتی دارد، 9 تا مرکز شبانهروزی دارد فقط برای 5 درصد سالمندان است.
غنیمت ادامه داد: غیر از اینکه بخشهای دولتی خیلی در زمینه سالمندی وارد کار نشدهاند، بخشهای غیردولتی هم متأسفانه در زمینه سالمندی جلو نیامدهاند این در حالی است که در بسیاری از کشورهای دنیا NGOهای امدادرسان برای سالمندان وجود دارد.
وی گفت: در دنیا سالمندی در سه گروه تعریف میشود؛ سالمندان جوان که از سن 60 تا 75 سال را شامل میشود، سالمندان پیر که از سن 76 تا 90 سال را شامل میشود و سالمندان خیلی پیر که بالای 90 سال را میگویند.
انتهای پیام/