ID : 12282968
گزارش/

40 درصد از روستاهای استان‏‌ خالی از سکنه/به هم خوردن ترکیب جمعیتی روستاهای خوش آب و هوا


استان دارای 2944 روستا و آبادی است که از این تعداد تنها 1157روستا دارای سکنه است و این موضوع نشان می‌دهد که در 40 درصد از روستاهای استان کسی زندگی نمی‌کند.

به گزارش یزد رسا، استان دارای 2944 روستا و آبادی است که از این تعداد تنها 1157روستا دارای سکنه است و این موضوع نشان می‌دهد که در 40 درصد از روستاهای استان کسی زندگی نمی‌کند.

 

همشهری نوشت:مهاجرت از روستاها به شهرها به دلیل نبود امکانات و خدمات، در دهه‌های اخیر رو به افزایش است و تشویق روستاییان به ادامه زندگی در محیط روستا، نیازمند مشوق‌هایی از جمله خدمات و امکانات مورد نیاز است.


با وجود برنامه‌های خوبی که در سال‌های گذشته در روستاها اجرا شده است و خدمات زیربنایی كه در بسیاری از مناطق محروم و روستاها ارائه شده هنوز شاهد مهاجرت روستاییان به شهرها هستیم که تداوم این روند، آسیب های جدی را متوجه وضعیت فرهنگی و اقتصادی كشور خواهد کرد.

 



تغییر نسبت جمعیتی شهرها و روستاها
مهاجرت روستاییان و خالی شدن برخی مناطق روستایی، نگران‌کننده است به طوری که نسبت 30‌به‌70 جمعیت شهری و جمعیت روستایی اکنون کاملا برعکس شده است یعنی 70درصد جمعیت در شهرها و 30درصد در روستاها ساکن هستند.


برای حفظ و افزایش جمعیت روستایی استان، ایجاد انگیزه در روستاییان بسیار مهم است و باید کاری کرد که بستر اقتصادی شدن روستاها مهیا شود تا مشکلات اقتصادی، روستاییان را شهرنشین نکند.


مدیرکل دفتر امور روستایی استانداری گفت: 17 درصد از جمعیت استان با 2944 آبادی و روستا، روستانشین هستند که البته این جمعیت در 1157 روستای دارای سکنه زندگی می‌کنند.


«هادی مقیمی» ‌افزود: استان یزد دارای 356 دهیاری، 368 شورای روستایی و 19 شرکت تعاونی همیاری دهیاری است که همگی برای عمران و آبادانی روستاها در تلاش هستند.


وی ادامه داد: دلیل اصلی مهاجرت روستاییان به شهر، مشکل کمبود آب، نبود فرصت اشتغال و کمبود امکانات و خدمات آموزشی است از این رو لازم است که روستاهای استان از این حیث، برخوردار شوند.


وی افزود: با رشد شهرها، رغبت و تمایل روستاییان به مهاجرت افزایش یافته است و هرچند اقدامات عمرانی خوبی در روستاها انجام شده اما نبود نیازهای اساسی از جمله اشتغال، مهاجرت روستاییان به شهرها را به دنبال داشته است.

 



تدوین بسته‌های مشارکت روستایی
این مسئول با اشاره به لزوم جلوگیری از مهاجرت روستاییان به شهرها، افزود: دفتر امور روستایی استانداری یزد برای حمایت از روستاییان، بسته‌های توسعه مشارکت روستایی را تدوین کرده است.


به گفته مقیمی‌، این طرح از سوی معاونت توسعه مناطق محروم کشور و با هدف جلوگیری از مهاجرت و افزایش اشتغال‌زایی برای ثابت کردن جمعیت روستاها و حتی مهاجرت معکوس از شهر به روستا، پیشنهاد داده شده است.


مدیرکل دفتر امور روستایی و شوراهای استانداری گفت: استان یزد روستاهای زیادی دارد که برخی از آنها دارای ظرفیت‌های بالقوه ای هستند که می‌تواند جمعیت روستایی استان را افزایش دهد.


وی از جمله این ظرفیت‌ها را 45 روستای نمونه گردشگری در استان عنوان كرد و افزود: در برخی دیگر از مناطق استان، مانند شهرستان تفت به دلیل وضعیت مطلوب آب و هوا و موقعیت مناسب، مهاجرت معکوس اتفاق افتاده و شهرنشینان در روستاها ساکن شده اند.

 



به هم خوردن ترکیب جمعیتی روستاهای خوش آب و هوا
مقیمی ادامه داد: ترکیب جمعیتی و ساختار فرهنگی و اجتماعی روستاهای خوش آب‌وهوا به هم خورده است و با ترکیب فرهنگ‌ها، ساختار جامعه روستایی نیز با تغییرات اساسی مواجه شده است.


وی ‌با تاکید بر مخالفت شدید با تخریب محیط طبیعی و فضای سبز روستاهای استان، افزود: با تأكید بر لازم‌الاجرا بودن قوانین موجود، بخشداری‌ها، دهیاری‌ها و شرکت تعاونی‌های دهیاری‌های هر منطقه، سعی جدی بر جلوگیری از تخریب عرصه‌های طبیعی دارند و مواردی از تخلفات نیز در کمیسیون ماده 99 در حال پیگیری است.


این مسئول از جمله طرح های ابتکاری دفتر امور روستایی استانداری یزد را تشکیل شورای مشورتی برای توسعه روستاها اعلام و بیان کرد: تجارب کشورهای پیشرفته دنیا نشان داده است که هر گاه خواسته‌ها و نیازها از بطن جامعه شکل بگیرد، این خواسته ها به عنوان موتور محرک توسعه و پیشرفت، جامعه را به حرکت در می‌آورد و این بدنه به ارتباط مستمر با بخش های مختلف سیاستگذاری در كشور نیاز دارد.


                                                             امار.jpg


تدوین شیوه‌نامه شورای مشورتی توسعه روستاهای استان
مدیرکل دفتر امور روستایی استانداری گفت: حفظ جمعیت روستاها با توجه ویژه به این مناطق ممكن خواهد بود و دفتر امور روستایی و شوراهای استانداری یزد در حال تدوین شیوه نامه شورای مشورتی توسعه روستاست که نمایندگانی از بانوان، دانشجویان، كشاورزان، فرهنگیان، دهیاران، اعضای شوراهای اسلامی و سایر اقشار جامعه در آن عضویت دارند.

 

به گفته وی، این شورا با هدف سهیم کردن روستاییان در امر آبادانی و رونق روستاها با  اعتماد سازی و مشارکت حداکثری و تقویت شوراهای اسلامی ‌روستاها و دهیاری‌ها شکل می‌گیرد.

انتهای پیام/ع



summary-address :
Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.