40 درصد از سرطانها ناشی از مواد غذايي است/ ایمنی غذایی متفاوت از امنیت غذایی است
به گزارش یزد رسا، مدير نظارت بر مواد غذايي و بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی یزد عنوان كرد: امنيت غذايي موضوعي است كه برخي از جوامع را تهديد ميكند، ولي ايمني مواد غذايي مقولهاي ديگر است كه كل جوامع را درگیر خود ساخته است.
"محمدرضا موركيان" در گفتگو با ایسنا، تصریح کرد: موضوع ایمنی غذا مقولهای است حتي كشورهاي پيشرفته دنيا که از امنيت غذايي برخوردارند را نیز میتواند تهديد كند لذا اهميت ایمنی غذا کمتر از امنيت غذايي نيست.
وی در این باره افزود: ممكن است افراد مواد غذايي را به اندازه كافي دريافت كنند، ولي به دليل ناسالم بودن و ناايمن بودن آن، دچار يك سري عوارض و مشکلات شوند به نحوی که حتی برخي محققان 30 تا 40 درصد عوامل منجر به سرطانها را ناشي از تركيبات موجود در موادغذايي مورد استفاده مردم میدانند.
مورکیان با اشاره به شعار ملی امسال با عنوان «یک عمر سلامت با خود مراقبتی» بر سرمایهگذاری در امر پیشگیری از بروز بیماریها تاکید کرد و گفت: هزينههاي درمان هرگز قابل مقايسه با هزینههای پيشگيري نيست به طوری که به مراتب بسیار بالاتر از هزینههای پیشگیری است.
وی تاکید کرد: رعایت سبك تغذيه سالم و مصرف مواد غذایی دارای افزودنيهاي طبيعيتر، سالمتر و ايمنتر، انسان را از گزند بیماریهای مختلف در امان میدارد.
فعالیت 420 تولیدکننده مواد غذایی، آشامیدنی و بهداشتی
این مسئول با اشاره به فعالیت 420 واحد توليدي بزرگ و كوچك شامل صنايع غذايي، آشاميدني و بهداشتي در استان، اظهار کرد: این واحدها دارای مجوزهاي بهداشتي لازم از جمله پروانه بهداشتي برای امر تولید هستند و به طور مداوم نیز بر روند تولید در این واحدها نظارت صورت میگیرد.
وی خاطرنشان کرد: البته برخي از این واحدها به صورت صنعتی و برخی نیز به شکل سنتی فعالیت دارند ولی با توجه به اهمیت مسئله سلامت و بهداشت در این رابطه در هر دو روش، کنترل و نظارت بر تولیدات را شاهد هستیم.
وي متذکر شد: البته برخي از محصولات سنتی با وجود تولید بهداشتي مورد تایید و تحت پوشش معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی نیست و موجب بروز برخي مشكلات براي مصرفكنندگان میشود که از آن جمله میتوان به تولید قندهاي سنتي(قند کله) اشاره کرد که به لحاظ استفاده از جوهر قند میتواند در بروز دیابت یا تشدید بيماري قند موثر باشد.
موركيان همچنین به رونق یافتن مصرف لبنیات سنتی در بین مردم اشاره کرد و گفت: متاسفانه در برخی موارد به دلیل انجام نگرفتن فرآيند حرارتي مناسب روی این فرآوردههای لبنی به ویژه پنيرهاي محلي، بستنيهاي سنتي و خامه و غیره، احتمال آلودگي این مواد به بيماريهاي خطرناكي مثل تب مالت وجود دارد.
وی تنها محصولاتی را سالم دانست که دارای پروانه بهداشتي ساخت از وزارت بهداشت باشند.
این مسئول در مورد محصولات سنتي نیز اظهار کرد: این محصولات تنها در صورتی مورد تأييد هستند که از شناسه نظارت از وزارت بهداشت برخوردار باشند و در غير اين صورت مسئولیتی در قبال ناسالم بودن آنها از سوی وزارت بهداشت تقبل نخواهد شد.
وي یادآور شد: محصولات وارداتی نیز در صورتی مورد تأييد وزارت بهداشت است كه دارای برچسب اصالت و سلامت باشند.
خیار سبز گلخانهای را پوستکنده مصرف کنید
مدير نظارت بر مواد غذايي و بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي یزد در پایان نیز سلامت محصولات گلخانهای را تحت نظارت جهادكشاورزي دانست و گفت: قطعاً سازمان مذکور بر نحوه بهينه توليد فرآوردههاي كشاورزي با حداقل نياز به سموم دفع آفات نباتي، نظارت و کنترل دارد.
وی با تاکید بر رعایت مدت زمان ماندگاری سموم در محصولات کشاورزی، اظهار کرد: سموم مورد استفاده باید كمترين خطر را براي مصرفكنندگان ايجاد كند و از كمترين مدت زمان ماندگاري يا نيمهعمر برخوردار باشد.
وی در این باره به مصرفكنندگان محصولات گلخانهاي توصیه کرد: علاوه بر شستوشوی این فراوردههای گیاهی، در موادری مانند خيارسبز، حتماً آنها را پوستگيري کنند.
مورکیان همچنین گفت: مصرفكنندگان در نظر داشته باشند كه هر چه از زمان برداشت محصول تا زمان مصرف آن بگذرد، با وجود کاسته شدن از تازگی محصول ولی ميزان فعاليت سموم آن نیز و عوارض ناشی از مصرف آن نیز كاهش خواهد یافت.