60درصد زلزلههای استان؛ بر سر بافق و بهاباد آوار می شود
به گزارش یزد رسا، بر اساس آمارهــای ارائـه شــده از سـوی مسئولان از مجموع زمین لرزههایی که در استان رخ میدهد 60درصد مربوط به شهرستانهای بافق و بهاباد است.
زمین لرزه یا زلزله، لرزش و جنبش زمین است که به دلیل آزاد شدن انرژی ناشی از گسیختگی سریع در گسلهای پوسته زمین، طی مدت کوتاهی روی میدهد. برخی از مناطق زمین روی این گسلها قرار گرفتهاند که مرتبا شاهد زمین لرزه هستند. یزد نیز از استانهای زلزلهخیز و دارای 16گسل لرزهخیز است.
با توجه به شرایط گسلهای موجود، ممکن است زلزلهای بزرگ در انتظار استان باشد. برهمین اساس ایجاد ایستگاههای لرزهنگاری جدید بهویژه در نقاط زلزلهخیز استان ضروری است. اهمیت وجود این ایستگاهها به اندازهای است که با اخذ اطلاعات از سوی این ایستگاهها و نیز سنجش امواج میتوان عکسالعمل زمین لرزه در استان را محک زده و از مجموع اطلاعات کسب شده در زمینه پیشگیری و کاهش خسارات احتمالی زلزلهها اقدامات لازم را انجام داد.
این ایستگاهها همچنین قدرت تحلیل زلزلههای رخ داده را به کارشناسان و مسئولان شبکه لرزهنگاری استان میدهد.
به گفته بسیاری از کارشناسان، زلزلهخیز بودن استان گاهی زمینلرزه به دنبال ندارد بلکه تنها منجر به لرزش زمین میشود که ممکن است موجب ایجاد شکاف در زمین شود و خسارتهایی را به بناها و سازهها وارد کند.
بافق و بهاباد از نقاط زلزلهخیز استان
مدیر مرکز شبکه لرزه نگاری استان به همشهری گفت: 60 درصد مجموع زمین لرزههایی که در استان رخ میدهد، مربوط به شهرستانهای بافق و بهاباد است و مابقی در دیگر شهرستانها مانند یزد، مهریز، تفت، میبد و اردکان رخ میدهد.
«جعفر زارعزاده مهریزی» با اعلام این خبر، اظهار کرد: شدت این زمین لرزهها که به صورت هفتگی شاهد آن هستیم از یک تا 3 ریشتر است و به صورت سالانه4 تا 5 زمین لرزه با شدت بیش از 4 ریشتر در این مناطق اتفاق میافتد که تاکنون تلفاتی نداشته است.
105 گسل اصلی و فرعی در استان
زارع زاده مهریزی با اعلام اینکه گسلهای اطراف یزد به دو نوع اصلی و فرعی تقسیمبندی میشوند، گفت: مجموع گسلهای اصلی و فرعی شامل 105گسل هستند که البته تعداد کمی از آنها فعالند. به گفته وی، فاصله گسلهای فرعی به یزد 10کیلومتر و گسلهای اصلی به یزد80تا180کیلومتر است.
زارع زاده مهریزی در مصاحبه با همشهری گسل دهشیر- بافت (کرمان) را طولانیترین گسل استان عنوان کرد و گفت: این گسل طولی حدود 400کیلومتر دارد اما تاکنون موجب رخداد زلزلهای نشده است.
مدیر شبکه لرزهنگاری استان در ادامه به وقوع روزانه 2تا3زمینلرزه به طور متوسط در استان اشاره و تصریح کرد: بزرگی زمین لرزههای رخ داده بین 2تا3ریشتر است که تاکنون موجب بروز خسارت نشده است.
وی افزود: روزانه علاوه بر زلزلههای داخل استان، موج زمین لرزههایی که در دیگر استانها و حتی خارج از کشور است نیز به نوعی ثبت میشود.
زارع زاده مهریزی ادامه داد: بیشتر زلزلههایی که در استان به ثبت میرسد در عمق 10 کیلومتر پایینتر از زمین رخ میدهد. بر همین اساس ایستگاههای لرزهنگاری استان روی سنگ بستر شهرستانهایی ساخته شده است که مشمول چنین شرایطی هستند.
ایستگاههای لرزهنگاری قادر به تشخیص بزرگی زلزله و میزان انرژی آزاد شده زمین هستند و میتوان براساس آنها خسارتهای ناشی از زلزله را تخمین زد.
انتهای پیام/س*