65 درصد یزدیها یا چاقند یا اضافه وزن دارند/ تغییر فرهنگ از دلایل چاقی مردم یزد
حسن مظفری در گفتگو با خبرنگار یزدرسا، با بیان اینکه چاقی یک معضلی است که منحصر به یک منطقه خاص یا کشور خاص نیست افزود: با توجه به این شرایط، یزد هم از این قائله مستثنا نیست ولی نکته جالب این است که میزان شیوع چاقی بر عکس دهههای گذشته که در کشورهای مرفه بالا بود الان در کشورهای در حال توسعه روند و شتاب بیشتری نسبت به کشورهای توسعه یافته به خود گرفته است.
65 درصد یزدیها یا چاقند یا اضافه وزن دارند
مدیر گروه تغذیه دانشگاه علوم پزشکی یزد با اشاره به اینکه در استان یزد چاقی نسبت به دهههای گذشته شیوع فزایندهای پیدا کرده است اظهار داشت: طبق بررسیهای که روی 10 هزار نفر از یزدیها انجام دادیم، بالغبر 65 درصد افراد یا اضافه وزن دارند و یا چاق هستند که یک رقم قابل توجه ای محسوب میشود.
متخصص تغذیه و رژیم درمانی به دلایل چاقی اشاره کرد و گفت: بخشی از دلایل چاقی عمومیت دارد و در برخی از موارد نیز یکسری علتها در مناطق مختلف سبب شده تا شاهد افزایش آمار چاقی در سطح کشور و جهان باشیم.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی یزد با بیان اینکه بشر همیشه به دنبال آورده بسیار و کار کم بوده است افزود: با توجه به انقلاب صنعتی که در جهان رخ داده کم کم بحث کار کم و آورده زیاد معنای واقعی را به خود رفت و عملیاتی شد به طوری که کارها را به ماشین سپردیم و تغذیه هم رنگ و لعاب قابل توجهی پیدا کرد.
وی اضافه کرد: در گذشته به این شکل نبود که انسان در رکاب ماشین باشد به این شکل که در درب منزل ماشین خود را سوار میشویم و در محل کار از آن خارج میشویم که این مسئله خود از دلایل بیتحرکی و زمینه ساز مسئله چاقی است.
خانمهای خانهدار شایعترین گروههای سنی چاق محسوب میشوند
مظفری با اشاره به اینکه امروزه فعالیت بدنی افراد به شدت کاهش پیدا کرده است اذعان داشت: با نگاهی به منازل میبینیم که یک خانم دار که از شایعترین گروههای سنی چاق محسوب میشوند، کارهای خود را ماشین آلات سپردند بهگونهای که ظرفهایشان را با ماشین ظرفشویی میشویند، لباسهایشان را با ماشین لباسشویی میشویند و حتی برخی از افراد از مسواکهای برقی هم استفاده میکنند که حتی از کوچکترین فعالیت بدنی هم خود را دریغ میکنند.
مدیر گروه تغذیه دانشگاه علوم پزشکی یزد مهمترین دلیل چاقی را دریافت انرژی زیاد از مواد غذایی و مصرف کم انرژی دانست و گفت: زمانی که بدن انسان انرژی زیادی از مواد غذایی دریافت میکند نیاز دارد تا این انرژی را مصرف کند تا از چاقی و بروز مشکلات دیگر در فرد جلوگیری کند.
عدهای چاقی را بیماری تلقی نمیکنند
متخصص تغذیه و رژیم درمانی با بیان اینکه بسیاری از افراد چاقی را یک بیماری تلقی نمیکنند افزود: در حال حاضر بسیاری از افراد هستند که چاقی را محور سلامت تلقی میکنند، مثلاً در گذشته برای اینکه بگویند شخصی سالم و سلامت است میگفتند که «چقدر این فرد چاق و سلامت است». در گذشته مردم فکر میکردند افراد چاق، سالم و سلامت نیز هستند اما امروزه به چاقی به عنوان یک معضل و بیماری نگاه میکنیم.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی یزد افزود: در گذشته تعداد فرزندان بیشتر بود اما امروزه به دلیل تعداد فرزندان کم، توجه به آنها افزایش یافته است. همچنین اینکه فرزندان کار و فعالیت کمتری انجام میدهند و بیشتر به سمت وسایل سمعی و بصری سوق پیدا کردند که این مسئله نیز سبب شیوع چاقی در سنین پایینتر شده است.
تغییر فرهنگ از دیگر دلایل چاقی مردم یزد
وی از دیگر دلایل چاقی و شیوع آن در استان یزد را تغییر فرهنگ دانست و گفت: یزدیها همیشه به افراد پرکار معروف بودهاند اما این فرهنگ به تحلیل رفته و باعث شده تا فرهنگ غربی در شئونات زندگی ما خود را نمایش بگذارد. یزدیهایی که همیشه غذاهای سنتی استفاده میکردند امروزه به سمت غذای فست فودی رفتهاند و طبق آمار وزارت بهداشت، یزد بیشترین فست فود را به خود اختصاص داده و چون این غذا انرژی بسیاری دارد نیاز به مصرف انرژی هم دارد تا چاقی و مشکلات بعدی را برای افراد نداشته باشد که این مسئله هم تحقق پیدا نکرده است.
مدیر گروه تغذیه دانشگاه علوم پزشکی یزد عنوان کرد: افزایش تعداد فست فودها با انرژی زیاد و کم تحرکی در سنین مختلف باعث شده که امروزه با یک آمار چاقی بالایی در کشور و استان یزد روبهرو باشیم که باید برای جلوگیری از مسائل و چالشها، خانوادهها به شکلی عمل کنند تا تغذیه فرزندانشان کنترل و تحرکی که در گذشته در کودکان بود با اجرای برنامهها و بازیهای جذاب برای آنها احیا شود تا در آینده شاهد افزایش آمار چاقی یا بیماریهای دیگر در استان نباشیم.
مظفری اضافه کرد: اصلاح تغذیه برای ارتقای حفظ سلامت از مسائلی است که امروزه بیش از پیش به آن نیازمندیم تا در کنترل بیماری مختلف بتواند به کمک خانوادهها بیاید.
وی در پایان اظهار داشت: دلایل محیطی، فرهنگی، سواد جامعه و بهداشتی، تغذیه بی مورد و توجه بیحد به تغذیه کودکان و استفاده از غذاهای پرانرژی و عدم وجود انرژی در افراد از جمله دلایل اصلی چاقی و شیوع آن در جهان، کشور و استان یزد است.
انتهای پیام/