95درصد از صنایع استان یزد را «صنایع کوچک» تشکیل میدهند
به گزارش یزد رسا، معاون صنایع کوچک شرکت شهرکهای صنعتی استان یزد با اشاره به لزوم حمایت از صنایع کوچک و تقویت بنیههای تولید و تجارت در استان اظهار داشت: حل مشکل اشتغال منطقه در گرو حمایت از صنایع کوچک است چرا که با تکمیل پروژههای نیمه تمام، موضوع ایجاد اشتغال استان و استانهای همجوار نیز حل خواهد شد.
به گزارش فارس، ذبیحالله زارع بیان کرد: صنایع کوچک دارای تعریف و شاخص متفاوتی در هر کشور و منطقه هستند که بر اساس میزان تولید، صادرات، ایجاد اشتغال و کارآفرینی و ... دستهبندی میشوند و در کشور ما نیز، ظرفیت اشتغال، مبنای معرفی صنایع کوچک است.
وی با بیان اینکه واحدهای زیر 50 نفر نیروی کار در ردیف صنایع کوچک قرار میگیرند، عنوان کرد: بنابراین 95 درصد از صنایع استان نیز در ردیف صنایع کوچک هستند که استخوانبندی اقتصاد و صنعت استان را تشکیل میدهند.
945 واحد صنعتی کوچک در یزد
معاون صنایع کوچک شرکت شهرکهای صنعتی استان یزد ادامه داد: استان یزد دارای 3 هزار و 500 واحد صنعتی فعال است که 945 واحد از صنایع کوچک استان در حال حاضر در شهرکهای صنعتی و نواحی صنعتی زیر مجموعه شرکت شهرکها مستقر شدهاند.
وی با بیان اینکه عمده صنایع کوچک استان در زمینه صنایع نساجی، شیمیایی، فلزی و سلولزی فعالیت دارند، گفت: ایجاد اشتغال واحدهای دارای پروانه در سطح استان به طور مستقیم 32 هزار نفر است که برابر با همین مقدار نیز به صورت غیرمستقیم ایجاد اشتغال شده است.
زارع با بیان اینکه صنایع کوچک و متوسط در کل کشور میزان 40 درصد از تولید ناخالص داخلی را به خود اختصاص داده است، افزود: استان یزد نیز با وجود مشکلات متعددی که بر سر راه صنعت و تولید دارد، خوشبختانه در این زمینه عملکرد خوبی داشته و موفق بوده است.
وی، تعداد واحدهای غیرفعال از صنایع کوچک در استان را 93 واحد برشمرد و تصریح کرد: متاسفانه 10 درصد از واحدهای استان یزد که پروانه بهرهبرداری و مجوز فعالیت گرفتند و حتی تولید هم داشتند به دلیل بروز برخی مشکلات به تعطیلی کشیده شدند و از ادامه کار بازماندند که این میزان در سطح کشور 18 درصد است.
زارع ادامه داد: در کل، 2 هزار و 500 قرارداد با متقاضیان منعقد شده که از این میزان تنها 945 واحد فعال شده و موفق به دریافت پروانه شدهاند و بقیه واحدها در مرحله سولهسازی، دیوارکشی و نصب ماشین آلات هستند یا تنها به دریافت زمین اکتفا کرده و کار را نیمه تمام گذاشتهاند.
زارع با بیان اینکه اگر تمامی این واحدها به هر شکلی فعال شوند، کل اشتغال منطقه حل خواهد شد، عنوان کرد: با راهاندازی این واحدها مشکل بیکاری در سطح منطقه ریشهکن میشود.
وی ادامه داد: برای تکمیل و راهاندازی یک هزار و 555 واحد باقیمانده به بیش از 7 میلیارد تومان اعتبار نیاز است.
گرچه این واحدهای صنعتی نیز به نوبه خود از مشکلات کوچک و بزرگ بسیاری رنج میبرند اما در مجموع به نظر میرسد با برخی بستههای حمایتی بتوان این واحدها را همچنان سر پا نگاه داشت و آمار قابل توجهی از متقاضیان کار را در آنها مشغول کرد.
* کمبود نقدینگی مهمترین مشکل صنایع کوچک استان یزد
کمبود نقدینگی، تامین مواد اولیه، تامین وثیقه برای استفاده از تسهیلات بانکی و عدم بهرهمندی از واحدهای تحقیق و توسعه از مشکلاتی است که صنایع کوچک استان با آن دست و پنجه نرم میکنند.
مشکل نقدینگی یک مشکل فراگیر و گسترده است که امروز بیشتر واحدهای کوچک و بزرگ با آن درگیر هستند به طوری که میتوان گفت بیش از نیمی از واحدهای استان با این مشکل دست و پنجه نرم میکنند.
تامین مواد اولیه نیز یکی دیگر از مشکلات صاحبان صنایع کوچک در استان یزد است و اعمال تحریمهای سخت و ناروا علیه کشور، دلالیها و واسطه گریها که قیمت مواد را افزایش میدهد، همچنین سایر هزینهها، موجب میشود تا تامین مواد اولیه دشوار شود.
یکی دیگر از مشکلات این صنایع در استان یزد، پایین بودن سطح فناوری و تکنولوژی است که موجب شده تا قیمت نهایی محصول نیز افزایش یابد زیرا بیشتر واحدها که از تکنیکهای تولید قدیمی بهره میبرند، از قیمت تمام شده تولید بالاتری نیز برخوردار هستند.
معاون صنایع کوچک شرکت شهرکهای صنعتی استان در این زمینه اظهار داشت: متاسفانه مدیران واحدهای صنعتی استان تنها به فکر سود و کسب درآمد بوده و اصلا توجهی به استهلاک و فرسودگی ماشینآلات خود ندارند که این موضوع نیز موجب شده تا توان رقابت از آنها سلب شود.
* ماشینآلات سنتی برخی واحدهای قدیمی را از چرخه رقابت خارج کرده است
زارع عنوان کرد: با توجه به اینکه قیمت تمام شده محصولات این صنایع به مراتب بالاتر از سایر رقبا است، توان رقابت از آنها سلب شده و گاهی از چرخه رقابت خارج میشوند.
معاون صنایع کوچک شرکت شهرکهای صنعتی استان یزد با تاکید بر ضرورت حمایت از صنایع کوچک استان، گفت: البته راهکارهای حمایتی زیاد است اما اینکه تا چه میزان عملی شود مهم است که دولت باید با حمایت جدی خود و برنامه مناسب به گونهای اقدام کند تا فشار کمتری به این واحدها وارد شود.
وی در مورد برنامههای حمایتی شرکت شهرکهای صنعتی استان یزد از صنایع کوچک در سطح استان نیز عنوان کرد: برگزاری دورههای آموزشی در قالب آموزشهای مدیریتی، فنی و مهارتی، برگزاری تورهای داخلی و خارجی برای کسب تجربه، تبادل اطلاعات و بازاریابی همچنین ارائه مشاوره از سوی مرکز خدمات فنی کسب و کار استان از دیگر حمایتهای شرکت شهرکهای صنعتی از صنایع کوچک استان است.
زارع اضافه کرد: بر اساس سیاست شرکت شهرکهای صنعتی، مبنی بر ایجاد نهادهای واسطهای مورد نیاز برای رشد صنعت، به ویژه در رابطه با بنگاههای کوچک و متوسط، مطالعات ایجاد مرکز خدمات فناوری و کسب و کار یزد، از سال 1385، در شرکت شهرکهای صنعتی استان یزد آغاز شده است.
وی با بیان اینکه به زودی مرکز مشاوره خدمات کسب و کار در استان به طور رسمی کار خود را آغاز میکند، گفت: در حال حاضر بیش از 9 مشاور در زمینههای مدیریت استراتژیک، آموزشهای حرفهای، بازاریابی، حسابداری، فناوری اطلاعات همچنین خوشههای کسب و کار استان به طور موقت خدمات تخصصی خود را به صاحبان صنایع ارائه میکنند اما با راهاندازی این مرکز از حضور 60 مشاور بهره خواهیم برد.
این مسئول همچنین طرح کمکهای فنی و اعتباری و صندوق ضمانت سرمایهگذاری صنایع کوچک را از مهمترین ابزارهای معاونت صنایع کوچک در راستای حمایت مالی از ایجاد و حفظ بقای واحدهای صنعتی عنوان کرد.
زارع ادامه داد: از منابع این طرح که بر اساس ابلاغ و تخصیص سالانه سهمیه استان از سوی سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران اجرا میشود، تاکنون بالغ بر 150 میلیارد ریال اعتبار در قالب طرحهای جدید، توسعهای و سرمایه در گردش به واحدهای صنعتی استان پرداخت شده است.