ID : 13544105
جشن های مذهبی چگونه اند؟

«الگوی مناسب»؛ حلقه گمشده جشن های مذهبی یزد


شاد زیستن، یکی از بزرگ‏ترین دستاوردهایِ اجرای رهنمودهای اسلام است که نتیجه اولیه آن سلامت اجتماعی جامعه است و هیات های مذهبی، دستگاه های فرهنگی تبلیغی و سایر اقشار مردم باید در برگزاری جشن ها به این موارد توجه لازم را داشته باشند.

یزد رسا؛ شاد زیستن، یکی از بزرگ‏ترین دستاوردهایِ اجرای رهنمودهای اسلام است که نتیجه اولیه آن سلامت اجتماعی جامعه است و هیات های مذهبی، دستگاه های فرهنگی تبلیغی و سایر اقشار مردم باید در برگزاری جشن ها به این موارد توجه لازم را داشته باشند.

 
بسیاری از آیین ها و مراسم مهم کشور مربوط به مناسبت ها و مناسک دینی است. میلاد و عزاداری ها از جمله آئین هایی است که در کشور با شور خاصی برگزار می شوند و از آنجا که سفارشات دینی هم درباره این موارد وجود دارد، علاوه بر هیات های مذهبی دستگاه های دولتی نیز به کمک برگزاری این رسوم می آیند.


اما آن چه باعث برخی انتقادات شده توجه بیش از حد برخی هیات ها و مساجد به مراسم عزاداری ائمه است تا جایی که از هفته ها قبل بسیاری از نقاط شهر را سیاه پوش می کنند. لذا به عقیده کارشناسان نیاز است که به جشن در ولادت ائمه مانند برپایی مراسم عزاداری در وفات و شهادت آن بزرگواران توجه شود.

اما این همه ی مساله ما در اعیاد مذهبی و جشن های ولادت ائمه اطهار نیست. به این پرسش ها دقت کنید:

چرا بعضی مداحان ما نمی توانند مجالس شاد و بدون گناه برگزار کنند؟

ایا احکام دین مانع است یا ما نیافته ایم چگونه  اسلامی شادی کنیم؟

آیا گفتن الفاظ رکیک ودشنام دادن باعث شادی اهل بیت است؟

شادیم به شادی اهل بیت یا شادیم به سرگرمی و لهو؟

نقش دشمنان در بوجود اوردن ریشه های جهل و خرافه گرایی در عقاید مردم چیست؟

نقش عالمان دین در ازبین بردن این جهل چیست؟

مولفه های شادی و سرور مذهبی مباح چیست

شادی و سرور مذهبی مباح چگونه است؟

مدل و الگو مراسم های مولودی خوانی و جشن مذهبی چیست؟

شاهدیم مراسمات شادی و جشن ائمه اطهار و اعیاد مذهبی بیشتر منبع درآمدی برای هنرمندان، بازیگران و خواننده های معروف شده است.


تا جایی که در اعیاد شعبانیه بیشتر بنرهایی با عکس های هنرمندان و در مراسمات هم الگو سازی از این افراد که بعضا هم شئونات اسلامی را به درستی رعایت نمی کنند در سطح شهر دارالعباده یزد خود نمایی می کند تا مدح و الگو سازی از ائمه اطهار.


تا حتی استفاده از موسیقی های حرام، رقص و پایکوبی مختلط دختر و پسر در همین میدان شهید بهشتی و دیگر نقاط شهر یزد در شب میلاد امام زمان(عج) دل هر عاشق ظهوری را به درد می آورد و افسوس که جوانان دیارمان با اصول انتظار و وظایف منتظران آشنا نیستند و اینگونه به بی راهه می روند.


از آنجایی که جشن و سرور باید همراه با شعور باشد رقص و پایکوبی، صرف شدن و توجه کامل به برنامه های طنز، موسیقی حرام ، منبع درآمد شدن برای برخی افراد که نان مشهوری خود را می خورند، ایجاد ترافیک های سنگین در خیابان ها با دادن شربت و شیرینی در خور شان شیعیان و منتظران ظهور و عاشقان ائمه اطهار نمی باشد.

می طلبد مسئولان و متولیان فرهنگی مذهبی تبلیغی با استفاده از ظرفیت های اعیاد و مناسبت، برای معرفی ائمه اطهار و سبک زندگی آنها در قالب های شاد و متنوع به نسل جوان استفاده کنند و نهایت تلاش خود را برای ارتقا نگرش دینی و مذهبی افراد جامعه به کار گیرند.
همچنین هیئات مذهبی و سازمان های فرهنگی تبلیغی باید الگو های مناسبی که در شان ائمه اطهار و مراسمات مذهبی باشد ارائه دهند.


درنگی برای مردم و مسئولان
از آنجایی که عموما جشن ها و مولودی های مذهبی ما در محورهای زیر  برگزار می شوند پاسخ به سوالات طرح شده در بالا، ایجاد نشست های هم اندیشی با جوانان و اقشار مختلف مردم می تواند گره گشای کار باشد و زمینه را برای ارائه الگو های مناسبی اعیاد و جشن ها فراهم کند و حتی برخی از مراسمات باید به صورت سنت های زیبایی که از قدیم بوده ادامه یابد.
محور های برگزاری جشن ها
جشن های زنان:
1.مضمون: مدح اهل بیت که بانوعی موسیقی(عموما دف)انجام می گیردویالعن دشمنان اهل بیت که دربرخی مواردبا الفاظی رکیک همراه است البته بعضی مجالس به دوراز موسیقی و لهو لعب برگزار می شود.
2.تاثیرمعنوی روی افراد:به دلیل اینکه غنا اثرمعنوی مدح اهل بیت را می کاهد در این مجالس کمتراثری می توان یافت و فقط شادی کاذب بوجود می اورند اما مجالسی که برپایه اصول دینی است قطعا نشاط معنوی درپی خواهد داشت.
3.پیامد مثبت: صله رحم و زنده نگه داشتن نام اهل بیت وشادبودن باشادی اهل بیت.
4.پیامد منفی: ترویج غناوسبک شمردن نام ائمه،بکاربردن الفاظی که بدور ازشخصیت یک شیعه است.
5.تجمل گرایی: این مجالس دراکثرموارد ازقبیل دکوراسیون ،پوشش پذیرایی وزیورالات به تجمل گرایی وچشم وهم چشمی دامن میزند.


جشن های مردان:
1.مضمون:مدح اهل بیت و لعن دشمنان اهل بیت ودرمواردی دشنام اشکارا به مقدسات مذاهب دیگر.
2. تاثیرمعنوی روی افراد: در برخی ایجاد نشاط معنوی می کند وبرای برخی کسل آور و بدون نشاط است.
3. پیامدمثبت: شادبودن باشادی اهل بیت به سبک اسلامی.


جهالت و نداشتن بصیرت دینی باعث به وجود امدن پیامدهای منفی می شود.


4. پیامدمنفی: دشنام دادن به مقدسات مذاهب دیگر باعث ازبین بردن وحدت جامعه مسلمین می شودو نکته دیگر اینکه شبیه بودن برخی ازمجالس شادی به مجلس عزاداری برای برخی افراد جذابیت خاصی ندارد.


پی نوشت ها: سایت مهران
 




summary-address :
Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.