«دارالعباده» ی غمگین؟!
انسان همواره در پی آن است که زندگی خود را با نشاط و شادابی سپری کند . لذا دین مبین اسلام نیز بر این نکته تأکید فراوان دارد ؛ به گونه ای که رسول گرامی اسلام(ص) نیز شوخ و شاد بودن را از « صفات مومن» دانسته و حضرت امیر(ع) نیز شادمانی را «گشایش خاطر» و اوقات شادی را غنیمت دانسته اند .
از طرفی شادابی ، نشاط و شاد زیستن در جامعه دارای ابعاد مختلفی است و به همین دلیل است که مدیران شهری بایستی به گونه ای برنامه ریزی کنند تا باایجاد فضاهای شاد و مفرح موجبات رضایت شهروندان را جهت تداوم نشاط مردم در اجتماع فراهم کنند ؛ که اگر شادي هاي جمعي و غيرمضر انجام شوند، تقويت كننده بعضي از روابط اجتماعي هستند.
ولی مدتی پیش،سایت تازه کار و تندروی یزدی که حیات خود و سایت های زنجیره ای «... نیوز » را از برکت سرمایه های کلان شرکت سرمایه دار و برخی موسسات به ظاهر فرهنگی و غفلت برخی مسئولان فرهنگی استان دارد، مصاحبه ای را با جناب مهندس میرمحمدی ،استاندار متدین یزد ترتیب داده بود که جدای از تنظیم غیرحرفه ای آن ، ایرادات فنی بسیاری بر آن مترتب است که از جمله آنها القاء افکار و عقاید خود و دوستان تندروی خود با سوء استفاده از تازه منصوب بودن استاندار محترم به مردم فهیم و متدین دارالعباده در آن مشهود بود .
در بخشی از این مصاحبه ای که منتشر کننده آن را « چالشی» !! خوانده، به بحث نشاط اجتماعی در یزد پرداخته شده که نحوه سئوال های شیطنت آمیز مصاحبه کننده و پاسخ های مهندس میرمحمدی برای مردمی که سالها با عشق حسینی و اهل بیت(ع) در یزد دارالعباده زندگی کرده اند ، قابل تأمل است .
البته قطعاً نظر استاندار محترم و متدین یزد این نیست که عزاداری موجب عدم نشاط در یزد است و اظهارات وی در راستای تضعیف مجلس امام حسین(ع) نیست . به نظر می رسد منظور مهندس میرمحمدی این است که می بایست در کنار برپایی محافل مذهبی و پرداختن به این مهم ، برای شهروندانمان برنامه هایی نیز برای شادی و شادبی جامعه متدین یزد داشته باشیم .
نکته ای که باید بر آن تأکید کرد این است که کارشناسان امر معتقدند، شادی و نشاط در جوامع مختلف ، تعابیر مختلف دارد . به همین دلیل در جوامع غربی گرایش به فیلم های مبتذل ،اختلاط نامشروع زن و مرد، مجالس لهو و لعب و رذایل اخلاقی را معیار شادی می دانند که جامعه اسلامی، آن هم یزد دارالعباده پذیرای این نشاط که به معنای غربی آن است نمی باشد .
بر اساس نظر سنجی سال گذشته موسسه گالوپ،غمگینترین و ناراحتترین مردم دنیا در سنگاپور ـ که یکی از مرفهترین و منظمترین کشورهای دنیا که از توسعهیافتهترین کشورهای دنیا نیز هست ـ زندگی میکنند. بعضی از دیگر کشورهای ثروتمند نیز در انتهای جدول شادمانی قرار گرفتهاند. جالب این که در این جدول،آلمان و فرانسه با کشور آفریقایی سومالی در رتبه چهل و هفتم شریک هستند!
پس اگر شادی به مفهوم غربی آن ـ که ترویج موسیقی و ابتذال و ... است ـ قرار بود نشاط را به جوامع تزریق کند، چرا آلمان و فرانسه در این رتبه بندی در انتهای جدول شادمانی قرارگرفته اند؟!!
به نظر اغلب جامعه شناسان،جامعه با نشاط ،جامعه ای پویا و سر زنده است و مردم این جامعه هیچ گاه سعی بر تخریب،بی نظمی،درگیری و ... نداشته ،همواره سعی بر آرامش نموده و برای آسایش خود و دیگران تلاش می نمایند.
بر اساس آمارهای رسمی ،هم اکنون52% کودکان متولد شده در فرانسه ، پدر ندارند و شناسنامه به نام مادر آنها صادر می شود!
در همان کشور فرانسه،دولت خانواده هایی که تا پنج سال نتوانند به زندگی مشترک ادامه دهند را به رسمیت نمی شناسد و حتی به آنها وام تعلق نمی گیرد!
در کشور آلمان،نسبت طلاق به ازدواج 30% است !
ایالات متحده آمریکا، بیشترین آمار زندانی دنیا را داشته و طی20 سال اخیر آمار طلاق در آمریکا دو برابر شده است!
این در حالی است که بر اساس آمارهای رسمی، استان یزد همواره جزو چهار استان کشور بوده که کمترین آمارهای طلاق را به خود اختصاص داده و حتی در سال گذشته كاهش 4.5 درصدي داشته ، بیشترین آمار مهاجرپذیری،کمترین آمار بیکاری(به نسبت استانها) ، کمترین میزان چک های برگشتی ،پایین ترین آمار شرارت و دعواهای خیابانی و... همه و همه بیانگر نشاط و سرزندگی در یزد بوده و درصد بالایی از این نشاط را مدیون«سبک زندگی دارالعباده» مردم که برگرفته از سیره زندگی حسینی و حضور پای منابر است می باشد.
پس نشاط در جوامع مختلف،مفاهیم مختلف دارد ؛ حتی گریه بر حسین(ع) و اهل بیت(ع) نیز ـ که در روایات مختلف از معصومین(ع) نقل شده ـ برای اهل دل و مردمانی که حتی سالیان سال با بی آبی و کویر نشینی و دیگر مشکلات بزرگ ،حسینی زیسته اند ، فرح واقعی و انبساط خاطر به ارمغان می آورد؛به ویژه این که علم به آن که گریه بر مصائب اهل بیت(ع) «ثواب» و «حسنه» را نیز در پی دارد ، این نشاط معنوی را دوچندان خواهد کرد .
البته نقش استفاده از رنگ ها و طرح های شاد در جداول و دیوارهای شهر ، استفاده بجا و درست از نور در شب ، ایجاد اماکن ورزشی عمومی و ... از بدیهیات مدیریت کلان استان است که در جای خود قابل بحث است .
اما باید اذعان کرد ،افرادی که آمار بی پایه و اساس« غمگین بودن استان یزد» را ساخته و به آن دامن می زنند ،همچنان که مدتی پیش در رسانه های غربی با جعل یک نظریه و آمار،ارتباط «چادر» با بیماری «ام اس» را منتشر کردند! ـ خواسته یا ناخواسته ـ در تلاشند تا به مطامع مادی و بستر سازی برای اهداف شهوانی خود برسند و باید در محضر مدعی العموم پاسخگو باشند .
مرصاد بصیر