ID : 10000347
شما هم یک بار امتحان کنید

«قُرمه زَردک» ؛ غذای پائیزی و محلی مردم ابرکوه + طرز تهیه


«قُرمه زَردک» غذایی است که با استفاده از میوه زردک یا بارزمین و بیشتر در فصل پاییز طبخ می شود...

به گزارش یزد رسا به نقل از سرو ابرکوه، حامد اکرمی محقق و پژوهشگر ابرکوهی در لابلای تحقیقات خود در زمینه آدب و سنت های قدیمی شهرستان ابرکوه، این بار ما و شما مخاطبین فهیم سرو ابرکوه، را با غذای سنتی « قٌرمه زَردٌک» آشنا می کند.

اکرمی در رابطه ویژگی های این غذای محلی می گوید: تقریبا در اواخر فصل پاییز میوه "زردک" یا "بارزمین" در بازار مصرف دیده می شود و به همین خاطر غذای قٌرمه زَردٌک، بیشتر در پاییز و زمستان رایج بوده است. این غذا از نظر مزاجی متعادل بوده و به همه افراد (چه سرد مزاج و چه گرم مزاج) توصیه می شود که برای آن جایی در رژیم غذایی خود باز کنند.

مواد لازم و طرز تهیه قٌرمه زَردٌک برای تعداد 4 نفر:

1- 50 درهم (750 گرم) گوشت سرخ شده (قرمه شده)
2- پیاز متوسط 2 عدد
3- بارزمین (زردک) یک کیلو
4- چغندر نیم کیلو
5- لپه  50 درهم (750 گرم)
6- شمبلیله به میزان لازم
7- نمک
8- زردچوبه و فلفل
9- پیه یا دنبه گوسفند آب شده به میزان لازم
10- آلو قیصی
11- سرکه

طرز تهیه :

ابتدا پیاز ها را خرد کرده و در روغن دنبه و پیه گوسفند سرخ کرده و بعد از سرخ شدن آن کمی نمک و زردچوبه و فلفل اضافه می شود و با هم مقداری تف داده می شود. بعد از آن بارزمین یا زردک خرد شده را با مواد قبلی تف داده و سپس چغندر، لپه، شمبلیله، آلو قیصی و قٌرمه را به آن اضافه می کنیم.

قدیمی ها پس از انجام مراحل فوق، مواد آماده شده را درون یک قابلمه ریخته، درب آن را محکم می بستند و آن را در میان شعله های آتشی که از هیزم تهیه شده بود قرار داده و روی آن را نیز با هیزم هایی که در حال سوختن بود می پوشانیدند. این غذا پس از گذشتن 3 ساعت کاملا جا افتاده می شد و پس از باز کردن درب آن مقداری سرکه به آن اضافه و باز حدود نیم ساعت روی آتش قرار داده می شد تا با سرکه نیز پخته شود و سرانجام به همراه نان مصرف می شد.

گفتنی است امروزه برای پختن این غذا با استفاده از زودپز و اجاق گاز حدود 90 دقیقه زمان کافی است.

این محقق ابرکوهی تأکید داشت: مادربزرگ های امروز و کد بانوهای دیروز ابرکوه، این غذا را بیشتر در شب های سرد پائیزی که اهل خانه و فامیل دور هم جمع می شدند تهیه می کردند و اعتقاد دارند خوشمزگی آن تنها بخاطر طعمش نیست، بلکه افزودنی هایی همچون محبت، همدلی، صفا، صمیمیت و سپری کردن ساعت های شاد در کنار هم بودن، به این غذا طعم ویژه ای می دهد.




summary-address :
Your Rating
Average (1 Vote)
The average rating is 3.0 stars out of 5.