«قندشکن» یزد محفلی بالنده و رو به رشد
به گزارش یزدرسا، 131اُمین نشست «دگرخند» با حضور تعدادی از طنزپردازان محفل «قندشکن» با موضوع «ایران ساخت» همراه با معرفی کتاب «قندچین» گلچین اشعار طنزپردازان یزدی چهارم دیماه، ساعت 16:30در سالن امیرخانی خانه هنرمندان تهران برگزار میشود.
محفل طنز قندشکن از دهه فجر 1395با حضور ناصر فیض مدیر دفتر طنز حوزه هنری و تعدادی از مسئولان، شاعران، طنزپردازان و هنرمندان فعالیت خود را در حوزه هنری یزد آغاز کرده و اکنون به ایستگاه هفدهم رسیده است.
مدیر دفتر طنز حوزه هنری کشور در آستانه دومین سال فعالیت محفل ادبی قندشکن، آن را محفلی رو به رشد و بالنده دانست و اظهار داشت: با توجه به افرادی که در این محفل حضور دارند که برخی آثارشان منتشر شده و گاهی شعرخوانی آنها را دیدهایم، به نظر من قندشکن جایگاه خوبی دارد ولی میتواند از این هم بهتر شود.
ناصر فیض افزود: این محفل باید روند رو به رشد خود را حفظ کند و بیشتر به دنبال کشف، پرورش و معرفی استعدادهای ادبی جوان، پویا و ناشناخته باشد.
وی پرداختن به شعرهای بومی و محلی را از محاسن محافل طنز شهرستانها عنوان کرد و با تأکید بر لزوم توجه جدی به این موضوع گفت: شعر محلی ظرفیت عجیبی است که نمیشود آن را با شعر فارسی مقایسه کرد. وقتی شما شعر طنز محلی را نادیده بگیری یک بخش مهمی از ظرافتها و هوشمندیها را نادیده گرفتهای. مخاطبان باید بیایند و ببنند در زبان محلی چه شیرین زبانیهایی وجود دارد.
خالق مجموعه شعر طنز «املت دستهدار» با اشاره به اهمیت طنز محلی خاطرنشان کرد: طنز محلی سبب حفظ و احیای اصطلاحات و ضربالمثلهای قدیمی میشود و نسل جدید نیز از این که خودش این تعابیر را به کار میبرد متعجب و شگفتزده نخواهد شد و آن را به تمسخر نمیگیرد؛ اینها نشاندهنده ظرفیت زبان است و خرده فرهنگهای مناطق مختلف کشور را نیز معرفی میکند.
فیض خواندن اشعار محلی با گویش یزدی توسط تعدادی از طنزپردازان در محفل طنز قندشکن را حرکتی مثبت و ارزشمند دانست و ادامه داد: علاوه بر این باید آثار پیشکسوتان و پیشینیان که شعر محلی داشتهاند نیز جمع آوری، چاپ و معرفی شود.
مدیر دفتر طنز حوزه هنری تصریح کرد: اگر این اتفاق در یزد بیفتد خیلی خوب و اثرگذار خواهد بود؛ زیرا هم به شعر فارسی و هم به زنده نگهداشتن لهجه یزدی کمک میکند و آیندگان نیز میتوانند از این منبع برای پژوهش و بررسی این گویش و لهجه و زبان در مناطق مختلف کشور استفاده کنند.
وی ادامه داد: هرچند حضور طنزپردازان جوان در این محافل میتواند به آنها کمک کند تا شعرشان را بخوانند و آثارشان را پنهان نکنند ولی باید از این نشستها بیشترین استفاده را ببرند، بپرسند و تحلیل کنند و از اهل فن و کارشناسان برای ارتقای آثارشان کمک بگیرند.
این مقام مسئول بیان داشت: محفل قندشکن اغلب با حضور طنزپردازان مطرح کشوری برگزار شده و در کنار آن گاهی با کارگاههای آموزشی همراه بوده است.
فیض در ادامه از دعوت دوباره طنزپردازان شهرستانی به محفل طنز «در حلقه رندان» خبر داد و گفت: این زمینه فراهم شده و فقط به هماهنگی نیاز دارد تا هر ماه میزبان یکی دو طنزپرداز شهرستانی در تهران باشیم.
خالق مجموعه طنز «فیض بوک» در همین رابطه افزود: در این محفل شاعران و طنزپردازان همدیگر را میبینند، گفتوگو و تبادل نظر میکنند و اتفاقات خوبی در زمینه طنز صورت میگیرد.
مدیر دفتر طنز حوزه هنری با بیان اینکه تعداد محافل طنز ما در کشور به تعداد انگشتان دو دست هم نمیرسد، گفت: این محافل در استانهای کرمان، اصفهان، مشهد، قزوین، قم، ارومیه و یزد برگزار میشود اما تعداد جلسات طنز در کل کشور خیلی زیاد است.
فیض افزود: طبیعی است وقتی این گونه محافل زیاد شد ضرر و زیان و آفتهای آن هم زیاد میشود از رو این نشستها برای رشد و پیشرفت به راهنمایی و هدایت متخصصان و کارشناسان خبره نیاز دارد تا به مشکلات برخورد نکند یا به سلامت از آن عبور کند.
وی خاطرنشان کرد: امروز هرکس به خودش اجازه میدهد در هر فرهنگسرایی جلسه شعر بگذارد. متخصص و کارشناس این برنامه یا نشست چگونه انتخاب شده؟ چقدر توانمند است؟ جایگاهاش کجاست؟ برای انتخاب او با چند نفر مشورت شده است؟ اگر چنین شود اصل ماجرا زیر سؤال میرود و طنز را به شوخی میگیرند. لازمهاش این است که آسیبشناسی شود و از مخاطبان نیز نظرسنجی کنند که برگزاری این محفل یا نشست و مهمانان و شعرخوانیها چقدر مؤثر بوده و موجب ارتقای آنها شده است.
این شاعر اضافه کرد: میتوان با هدایت این جریان و صرف انرژی و وقت کمتر، بازدهی بیشتر و نتیجه بهتری از این محافل و نشستها گرفت.
مدیر دفتر طنز حوزه هنری با بیان اینکه جلسات طنز هم از این قاعده جدا نیست گفت: کسی که در دفتر طنز شهرستانها فعالیت میکند باید علاوه بر شناخت طنز در این عرصه هم دارای جایگاه مناسبی باشد.
فیض ارتباط خوب با شاعران و استعدادهای ادبی جوان، شناخت طنزپردازان مطرح کشور و آثار بزرگان طنز، شناخت منابع مفید حوزه طنز و معرفی آنها به جوانان را از دیگر ویژگیهای مسئول دفتر طنز مراکز استانی برشمرد و افزود: اگر اینچنین شد طبیعی است که دیگران به خصوص جوانان میآیند و از تجارب وی استفاده میکنند و آثار خوبی تولید میشود.
شایان ذکر است محافل ماهانه طنز «قندشکن» معمولا چهارشنبههای اول هر ماه در نارنجستان هنر حوزه هنری یزد واقع در ابتدای خیابان آیت الله کاشانی، کوچه آزادی برگزار میشود و حضور علاقهمندان در آن آزاد است.
Related Assets:
- ازدواج آسان در قندشکن
- برگزاری محفل طنز قندشکن در یزد
- 18 نشست «والعصر» باهدف تبیین گام دوم انقلاب در یزد برگزار شد
- چاپ هفت عنوان کتاب توسط حوزه هنری یزد در سال گذشته
- چاپ کتاب های متعدد با موضوع دفاع مقدس در حوزه هنری یزد
- انتشار کتاب شعر عاشورایی تا صبح بسوزد در یزد
- این شعر هیچ ارتباطی به رئیسجمهور منتخب ندارد
- داوران جشنواره طنز «قندشکن» یزد معرفی شدند
- چهرهگشایی «یار مهربان» از نیمه آبان در حوزه هنری یزد
- گوشهای از واقعه کربلا در «گفتگو با آب» روایت می شود
- حوزه هنری یزد با «لَیلَی» به جشنواره عمار می رود