ID : 38801957
یک کارشناس اقتصادی مطرح کرد

از آینده فروشی تا وابستگی شدید به نفت در بودجه 1400/ آمارهای بی سابقه که دولت در لایحه بودجه ثبت کرد


علوی راد گفت: اینکه در کشوری که ۳۰ درصد تورم را خود مسئولان عنوان می کنند درآمد مالیاتی تنها ۱۰ درصد افزایش داشته باشد نشان می دهد دولت در پی نگاه پوپولیستی و سیاسی است.

به گزارش یزدرسا؛ شب گذشته نشست بررسی "رد کلیات بودجه 1400" به همت دانشگاه آزاد اسلامی یزد به صورت مجازی برگزار شد.

دکتر عباس علوی راد در این جلسه  عنوان کرد: باید دانست با وجود اینکه بودجه شرکت‌های دولتی 15619 هزار میلیارد تومان است خیلی  باز نمی شود و فقط در مورد بودجه خود دولت که 9298 هزار میلیارد تومان است صحبت می کنیم.

 وی اظهار کرد:  بودجه و بودجه ریزی ما از قبل یک سری اشکالات داشت و به خاطر همین مشکلات بود که رهبر انقلاب سال ۹۸ از دولت خواستند مشکلات را اصلاح کنند. اما مساله این است که روند ها حرکت به سوی اصلاح را نشان نمی دهد. به عنوان مثال هزینه های جاری نسبت به سال قبل ۴۶ درصد رشد داشته است که حدود ۲ برابر متوسط هزینه های جاری سال های قبل است.

عضو انجمن اقتصاددانان ایران بیان داشت: در تمام دنیا دولت‌هایی که استقراض می کنند و سررسید را به دوره‌های بعد منتقل می کنند برای نسل های آینده برنامه دارند. اما علاوه بر استقراض دولت فعلی شاهد هستیم سهم هزینه‌های عمرانی کاهش یافته که باز هم بی سابقه است. لذا معتقدم این بودجه باری  به هرجهت بوده و توسعه ای نیست.

 وی گفت: در بودجه 1400 مجموع درآمد ها نسبت به سال  گذشته ۱۰ درصد افزایش یافته است. اینکه در کشوری که ۳۰ درصد تورم را خود مسئولان عنوان می کنند درآمد مالیاتی  تنها ۱۰ درصد افزایش داشته باشد نشان می دهد دولت در پی نگاه پوپولیستی و سیاسی است.

وی اضافه کرد: چرا در سال پایانی دولت درآمد مالیاتی که پایدارترین درآمد بوده کاهش داشته است. زیرا دولت به دنبال یک رای و اقبال عمومی است.

این کارشناس اقتصادی  بیان داشت: قرار بود سهم درآمد مالیاتی دولت به ۵۰ درصد برسد اما الان ۲۵ درصد پیش‌بینی شده است. اینکه فروش نفت نیست که قابل اجرا نبوده باشد.

علوی راد ادامه داد: همچنین درآمد نفتی نسبت به سال گذشته ۱۱۰ درصد رشد داشته است. چرا چون یک فرش قرمز برای بایدن پهن کرده اند و انتظار دارند که حتماً بایدن به برجام برگردد و در واقع کشور را در عمل انجام شده قرار داده اند. از این موضوعات سیاسی هم که بگذریم این همه شعار عدم وابستگی به نفت دادیم اما متاسفانه این اتفاق نیفتاده است.

 وی تاکید کرد: واگذاری دارایی‌های مالی نیز ۷۰ درصد رشد داشته که این همان آینده فروشی است.

علوی راد گفت: به نظر می رسد دولت در سال آخر خواسته با حرکت های پوپولیستی  بهره برداری سیاسی کند و تبعات آن را روی دوش شخص یا دولت دیگری بیندازد.

 

درآمدهای نفتی دولت خیلی خوشبینانه مطرح شده است

جلیل توتونچی نیز در این نشست عنوان کرد: بنده با بحث‌های مطرح شده تا حدودی موافق هستند. بودجه ریزی به صورت صحیح انجام نمی‌شود. بحث قطع وابستگی به نفت نیز موضوع درستی است.

 وی ادامه داد: با این وجود بنده با رد کلیات بودجه موافق نیستم. بلکه به نظر من بودجه باید شود زیرا رد کلیات باعث کشمکش سیاسی بین دولت و مجلس می‌شود. اتفاقاً با این کار دولت بعدی به زحمت بیشتری می افتد چون در اول فعالیت بودجه مشخصی ندارد.

 وی اظهار کرد: قطعاً این دولت برگ برنده برای بازگشت به برجام ندارد. اگر هم مذاکرات پشت پرده ای باشد ماه ها به طول می انجامد و به این آسانی مسائل مد نظر دولت اتفاق نمی افتد، لذا درآمدهای نفتی دولت خیلی خوشبینانه مطرح شده است.

 توتونچی اظهار داشت: برچسب آینده فروشی زدن به بودجه سیاسی است، چون شرایط، شرایطِ معمولی نیست. ضمناً آینده فروشی هم خیلی اتفاق نمی‌افتد زیرا دولت در خصوصی‌سازی و واگذاری ها خیلی موفق نبوده است. 

وی ادامه داد: همسان سازی حقوق بازنشستگان کشوری و لشکری و تامین اجتماعی کار خوبی بوده که نباید از آن بگذریم. از طرفی هر ساله حقوق کارمندان دولت ۱۵ درصد رشد داشته که دولت این میزان را به ۲۵ درصد رسانده و افزایش بودجه جاری نیز به همین دلیل است.

 وی اظهار کرد: ناکامی دولت و تحریم در ارتباط با یکدیگر همدیگر را تشدید کرده اند. البته این ناکارآمدی فقط محدود به دولت کنونی نیست و در دولت بعدی نیز اتفاق می افتد.

توتونچی در مورد علل افزایش 10 درصدی درآمدهای مالیاتی نیز گفت: به دلیل ناکارآمدی ها و همچنین از آنجا که شیوع کرونا فضای کسب و کارها را دچار رکود کرده بنابراین فضای کسب و کارها فضایی نیست که بتوان افزایش مالیات را انتظار داشته باشیم.

این کارشناس اقتصادی اظهار داشت: کشمکش‌های سیاسی به نفع ما نیست. باید کارشناسان دولت و مجلس به یک درک مشترک کارشناسی به دور از حواشی سیاسی برسند.

انتهای پیام/

 



summary-address :
Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.