از درددل با آمریکاییها تا درخواست شفاعت از اروپاییها
یزد رسا به نقل از عصرسیاست؛ محمد جواد ظریف که دو سال قبل در جمع شورای روابط خارجی آمریکا به دردلهای انتخاباتی پرداخته و عنوان کرده بود اگر غربیها با ایران توافق نکنند، مردم در انتخابات آینده به جریانی رقیب دولت حاکم رای میدهند؛ امسال نیز در نشست یاد شده پیرامون توافق هستهای ایران با غرب و شرایط بعد از برجام سخن گفت و این بار هم دردلهای خود را به شکلی دیگر با دشمنان ملت ایران در میان گذاشت. این بار جناب ظریف به گلایه از آمریکاییها پرداخت که چرا در حالی که ماهها از اجرایی شدن برجام میگذرد، اجازه همکاری به بانکهای اروپایی با بانکهای ایران را نمیدهید و در مسیر آنها سنگاندازی میکنید. این سخنان وزیر امور خارجه در حالی است که حسن روحانی نیز در نشست مجمع عمومی سازمان ملل از بدعهدی آمریکاییها گلایه کرد و بعد از آن از قول آنها جهت عمل به تعهداتشان سخن گفت! روحانی در شرایطی از قول آمریکا برای انجام تعهداتش سخن گفت که آمریکاییها نشان دادند به توافق کتبی و رسمی چون برجام پایبند نیستند چه برسد به قول شفاهی!
این ادبیات دولتمردان هرچند چیز عجیب و تازهای نیست و رویهی دولت یازدهم بر دیپلماسی التماسی مبتنی بوده، اما نکتهی قابل توجه این است که در شرایطی بعد از گذشت هشت ماه از اجرایی شدن برجام، وزیر امور خارجه و رئیسجمهور با چنین ادبیاتی از دشمن درخواست همکاری با بانکهای کشورمان را دارند که قبل از این از رفع یکباره تحریمها بعد از روز توافق سخن میگفتند و روحانی از باز گشایی هزار ال سی در همان روز توافق سخن گفته بود.
نکتهی قابل توجه اینکه این ادبیات ظریف و روحانی را جناب سیف رئیس کل بانک مرکزی نیز تکرار کرده؛ با این تفاوت که اینبار او از اروپاییها خواسته تا با توجه به نفوذی که بر روی آمریکا دارند، از آنها بخواهند که به بانکهای اروپایی اجازه همکاری با ایران را بدهند! وی در مصاحبه با روزنامه اتریشی ایپیای گفت: «بانکها و شرکتهای اروپایی باید از نفود خود بر آمریکا بهمنظور سرعت بخشیدن به اجرای پروژههای تأمین مالی در ایران استفاده کنند. ما از بانکها و شرکتهای اروپایی انتظار داریم به ما کمک کنند که به مقامات آمریکا توضیح دهیم باید به توافق هستهای پایبند بمانند».
سیف در شرایطی از اروپاییها درخواست کرده تا آمریکاییها را راضی به صدور مجوز جهت همکاری با ایران کنند، که تئوری جناب روحانی و دولت یازدهم این بوده که باید دم «کدخدا» را دید. حسن روحانی در اردیبهشت ماه سال 92 و یک ماه قبل از انتخابات با حضور در دانشگاه صنعتی شریف گفته بود: «هنر این است که ما تهدید را به آسیب و آسیب را به فرصت تبدیل کنیم از این رو مذاکره با آمریکا امکانپذیر و شدنی است اما سخت است هرچند بنده معتقدم مذاکره با آمریکا راحتتر از مذاکره با اروپاست چرا که اروپاییها به دنبال آقا اجازه از آمریکا هستند. از این رو دولت آینده باید بتواند رابطه ایران و آمریکا را از حالت تخاصم به مرحله تنش که یک مرحله پایینتر است برساند. آمریکاییها کدخدای ده هستند، با کدخدا بستن راحتتر است.»
نویسنده: وحید سالار