ID : 8577785
سرپرست موسسات دانش بنیان کشور:

اساسی ترین کار در مقوله اقتصاد مقاومتی، تأسیس و توسعه شرکت های دانش بنیان است


سرپرست امور شرکت ها و موسسات دانش بنیان در جمع اعضای هیأت علمی دانشگاه یزد با تبیین مسایل اجرایی و قوانین شرکت های دانش بنیان، بر نقش محوری دانشگاه ها در توسعه این شرکت ها تأکیدکرد.

 یزد رسا، دکتر سیدمحمد صاحبکارخراسانی در خصوص نقش دانشگاه ها در توسعه شرکت های دانش بنیان گفت: برای اعضای هیات علمی یک سری قوانین  و مقررات خاصی برای تعامل با شرکت های دانش بنیان در نظر گرفته شده است.مهمترین نقش دانشگاه تربیت نیروهای انسانی متخصص و فناور است که بتوانند در شرکت های دانش بنیان مشغول به کار شوند و این بسیار مهم است و جهت گیری دانشگاه باید به این سمت باشد.وی افزود: دانشگاه می تواند برای تربیت این نیروها علاوه بر دروسی که دانشجو می گذراند یک سری دروس تکمیلی مثل کارآفرینی یا نوشتن طرح تجاری و آشنایی با قوانین مالیاتی و بیمه ای ارائه شود.

وی با اشاره به بیانات مقام معظم رهبری در خصوص شرکت های دانش بنیان گفت: تعریفی که مقام معظم رهبری دارند این است که یکی از اساسی ترین کارها در مقوله اقتصاد مقاومتی، تأسیس و توسعه شرکت های دانش بنیان است. وی افزود: بنا بر نظر مقام معظم رهبری باید در تشخیص شرکت های دانش بنیان دقت شود و شاخص های آن باید استاندارد سازی شود. وی تصریح کرد: یکی از مهمترین سیاست های اقتصاد مقاومتی بحث توجه به اقتصاد دانش بنیان است و  باید به مساله اقتصاد و علم توجه داشت.

وی در ادامه به تشریح قانون حمایت از شرکت ها و موسسات دانش بنیان پرداخت و در خصوص آیین نامه ها و قوانین شرکت های دانش بنیان گفت: باید اقتصاد کشور دانش بنیان شود و شرکت ها به سمت فناوری شدن و تولید ثروت از فناوری سوق داده شود. وی خاطرنشان کرد: شرکت های دانش بنیان محور اصلی همه فعالیت های معاونت علم و فناوری است.

دکتر صاحبکار در تشریح قانون حمایت از موسسات و شرکت های دانش بنیان گفت: دراین قانون 13 نوع حمایت قانونی از شرکت های دانش بنیان پیش بینی شده است که یکی از آنها صندوق نوآوری و شکوفایی است.

وی در ادامه گفت: منطقی که برای شرکت های دانش بنیان مد نظر بوده است این است که شرکت های برتر را در حوزه فناوری جدا کنیم و مورد حمایت قرار دهیم تا بقیه شرکت ها انگیزه برای ارتقا داشته باشند. در ماده یک قانون می گوید شرکت های دانش بنیان به منظور هم افزایی علم و ثروت، توسعه اقتصاد دانش بنیان و گسترش و کاربرد اختراع و نوآوری و تجاری سازی نتایج تحقیق و توسعه در حوزه فناوری های برتر و با ارزش افزوده فراوان است. یک تبصره هم وجود دارد که شرکت هایی که بالاتراز 50درصد سهامشان مربوط به بخش دولتی است این ها نمی توانند از مزایای مالی استفاده کنند.

وی شرکت های دانش بنیان را در سه رده  معرفی کرد: رده اول مربوط به شرکت های نوپاست که معیارهای ارزیابی آنها ساده تر است که یک سری از افراد چه عضو هیات علمی چه غیر هیات علمی یک ایده ای را پیگیری می کنند البته حمایت هایی هم که از این شرکت ها صورت می گیرد در سطح پایین است. بدون مالیات و بیمه هستند و بیشتر از دوسال نمی توانند در حالت نوپا بمانند، رده دیگر شرکت های تولیدکننده کالا و خدمات دانش بنیان هستند که به اینها بیمه و مالیات تخصیص داده می شود ولی در عین حال از حمایت های گسترده تری برخوردارند، رده سوم شرکتهای بسیار بزرگ هستند که فروش بسیار بالایی دارند ومعیارهای خاصی دارند و حمایت های خاصی از آنها می شود این ها در اقتصاد کشور تحرک جدی ایجاد می کنند.

وی در خصوص کالاهای خدمات دانش بنیان گفت: کالاهایی که در حوزه فناوری بالا یا متوسط به بالا باشد یا نیاز به تحقیق و توسعه داشته باشد و یا ارزش افزوده بالایی ناشی از فناوری داشته باشد وهمچنین کالاهایی که تحریم هستند مورد حمایت ویژه قرار می گیرند. وی افزود :در سایت www.daneshbonyan.ir تمام آیین نامه ها و قوانین و مصوبات کارگروه ارزیابی شرکت های دانش بنیان به روز اعلام شده است و این سایت به عنوان بانک اطلاعاتی کامل در دسترس عموم است.

دکتر صاحبکار با اشاره به روند تأسیس یک شرکت دانش بنیان، اظهار کرد: دو دسته کارگزاران تخصصی و کارگزاران منطقه ای برای ارزیابی شرکت ها وجود دارند و در هر منطقه از کشور که توانایی فناوری وجود داشته باشد یک شبکه ایجاد می شود. وی افزود:ما در کشور 12منطقه جغرافیایی تشکیل داده ایم که در هرکدام از منطقه جغرافیایی برترین نهادی که تعامل بیشتری برای ارزیابی شرکت دانش بنیان داشته است آن را به عنوان کارگزار انتخاب می کنند در حال حاضر در منطقه جغرافیایی یزد، کرمان و سیستان و بلوچستان پارک علم و فناوری یزد مسؤول این کار است.

وی تصریح کرد: کسانی می توانند تجارت دانش بنیان را انجام دهند که هم از مباحث فنی و هم مباحث اقتصادی و مالی آگاهی داشته باشند. صاحبکار افزود: در دانشگاه باید یک سری مکانیزم های تشویقی وجود داشته باشد تا نقش اعضای هیأت علمی ایجاد و توسعه شرکت های دانش بنیان تقویت شود. وی یادآورشد: اعضای هیات علمی همچنین می توانند به عنوان مشاور به شرکت های دانش بنیان وارد شوند. تسهیل تاسیس شرکت جدید از سوی دانش آموختگان نکته دیگری بود که دکتر صاحبکار بیان کرد و افزود: مراکز کارآفرینی در دانشگاه ها نقش بسیار موثری دارند و باید به صورت ویژه تقویت شوند. وی افزود: ایجاد نمایشگاه هایی از سوی دانش آموختگان دانشگاه ها برای دانشجوها و اساتید، بسیار موثر است و ما باید شرکت را از خارج دانشگاه به داخل بیاوریم. وی مراکز رشد را مکانیزم دیگری برای تقویت و توسعه شرکت های دانش بنیان ذکر کرد.

وی با بیان اینکه عضو هیات علمی نیروی تمام وقت دانشگاه است، توضیح داد: درقانون برنامه پنجم توسعه ماده 17 تبصره 4 اعضای هیات علمی می توانند با موافقت هیات امنای دانشگاه نسبت به تشکیل موسسات شرکت های صددرصد خصوصی دانش بنیان اقدام و یا در این موسسات شرکت نمایند.

وی در خصوص لایحه الحاق موادی به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت گفت: دانشگاه ها و موسسات عالی و پژوهشی  دولتی و غیردولتی مجاز هستند با ایجاد و مشارکت در شرکت های دانش بنیان که حداکثر 49 درصد سهام آنها متعلق به دانشگاه ها و موسسات پژوهشی و دیگر واحدهای دولتی و بقیه سهام متعلق به اعضای هیات علمی و دانشجویان و سایر سهامداران بخش خصوصی است نتایج تحقیقات اعضای هیات علمی و دانشجویان خود را تجاری سازی نماید.ایجاد شرکت و درصدهای سهام و دیگر شرایط مربوط به تصویب هیات امنای موسسه مربوط خواهد بود و این شرکت ها مشمول قانون منع مداخله نیستند.

وی افزود: در قانون های قبلی این مطرح بود که یک عضو هیات علمی می توانست سهام دار یک شرکت شود ولی در این لایحه مطرح است که خود دانشگاه می تواند سهام دار یک شرکت شود.

وی در  پایان دانشگاه یزد را به عنوان یک نمونه خوب عنوان کرد و ابراز امیدواری کرد در آینده نزدیک به عنوان دانشگاه کارآفرین در کشور مطرح شود.

رییس دانشگاه یزد نیز در این نشست با اشاره به اینکه جهت گیری دانشگاه یزد باید تغییر کند و از این به بعد همه کارهای پژوهشی باید در قالب شرکت های دانش بنیان انجام شود گفت: در آینده دانشگاه ها نمی توانند صرفا به آموزش متکی باشند و اساتید باید درگیر اقتصاد دانش بنیان شوند. دکتر محمد صالح اولیا افزود: سیاست های اقتصاد مقاومتی به تقویت نقش دانشگاه ها در اقتصاد کشور کمک کرده است و عملا دانشگاه باید وارد این حوزه شود و فعالیت هایش باید به گونه ای تنظیم شود که به اقتصاد دانش بنیان کمک کنند. وی تصریح کرد: دانشگاه یزد هم به لحاظ ساختار سازمانی و هم به لحاظ فیزیکی و زیرساختی با  همکاری پارک علم و فناوری زمینه حمایت از شرکت های دانش بنیان را فراهم کرده است و اساتید می توانند در کنار کار علمی وارد کار اقتصادی  حساب شده مبتنی بر دانش شوند و این به نفع دانشگاه خواهد بود.

دکتر سید محمد تقی المدرسی معاون پژوهش و فنآوری دانشگاه نیز در سخنان کوتاهی در این نشست از تاسیس مرکز نوآوری و رشد و ایجاد مکانی برای شرکت های دانش بنیان در دانشگاه یزد در آینده نزدیک خبر داد.

در پایان این نشست سرپرست امور شرکت ها و موسسات دانش بنیان معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری به سؤالات تعدادی از حاضران پاسخ گفت.

خبرنگار: الهام میرفخرائی

تصاویر: فاطمه تیو

انتهای پیام/ ع ب




summary-address :
Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.