استفاده از کولر گازی در کاهش مصرف آب یزد اثری ندارد
به گزارش خبرنگار یزدرسا آب یکی از مهمترین نیازهای بشری و بدون هیچ جایگزینی است که نقش اساسی در فعالیتهای اجتماعی، اقتصادی ،کشاورزی ، صنعت و محیطزیست دارد.
مسائل مربوط به بحران و مدیریت آب دومین مسئله اصلی جهان شناخته شده و در این میان استان یزد با اقلیمی خشک و بیابانی یکی از بحرانیترین استانهای کشور ازنظر منابع آب در دسترس است.
استان یزد با بیش از یکمیلیون نفر جمعیت و مزیتها و قابلیتهای فراوان در حوضه آبریز مرکزی ایران از تنگنا و محدودیت شدید منابع آب ازلحاظ کمی و کیفی رنج میبرد که مدیریت مصرف در آن مهمتر از مدیریت تقاضا بوده و در صورت عدم استفاده از روشهای صحیح مصرف آب در هر بخش، هر مقدار آب که استحصال گردد بیرویه مصرفشده و کمبود همچنان ادامه خواهد داشت.
کولرهای آبی یکی از معضلات استان درزمینهٔ مصرف آب به شمار رفته و گریزی هم از آن وجود ندارد چراکه نمیتوان در دمای بالای هوای یزد از این وسیله برای کاهش گرمای هوای خشک و گرم استان استفاده نکرد.
راهکاریهای کاهش مصرف آب در کولرهای آبی
علی اسلامی مدیرعامل آبفای استان یزد بابیان این مطلب که کولرهای آبی بهاندازه 20 درصد مصرف سالانه آب در استان؛ آب مصرف میکنند گفت: در استان یزد درمجموع 400 هزار کولرآبی وجود داردکه مصرف آن در دوران چهارماهه گرم سال بین 18 تا 20 میلیون مترمکعب است.
اسلامی در خصوص جایگزینی کولرهای گازی بهجای کولرهای آبی هم تصریح کرد: البته به دلیل خشکی هوای استان کولرهای آبی نقش مهمی در تأمین رطوبت هوادارند و حذف آنها میتواند مشکلات بهداشتی را برای مردم به وجود بیاورد.
وی در خصوص راهکارهای کاهش مصرف آب کولرها نیز گفت : میتوان با اقدامات سادهای نظیر تعویض سالانه پوشالها و نصب سایهبان بر روی کولرهای آبی تا حدود 35 درصد از مصرف آب آنها را کاهش داد.
با جایگزینی کولرهای گازی کاهش مصرف آب رخ نمیدهد
مدیرعامل شرکت توزیع برق استان یزد هم با اشاره به کاهش طرحهای حمایتی دولت به دلیل مشکلات مالی گفت: دولت نمیتواند درزمینهٔ پرداخت تسهیلات برای تأمین کولرهای گازی با مردم مشارکت داشته باشد.
محمدرضا صحتی افزود: با توجه به خشکی هوا استفاده از کولرهای گازی در یزد نسبت به کولرهای آبی جوابگو نبوده ضمن اینکه ازنظر هزینه برق هم مقرونبهصرفه نیست چراکه هزینه برق کولرهای گازی نسبت به آبی 4 تا 5 برابر است.
وی خاطرنشان کرد: با حذف کولرهای گازی عملاً درزمینهٔ مصرف آب هم صرفهجویی رخ نخواهد داد چراکه آب مصرفی کولرها باید به نیروگاههای آبی برای تولید برق بیشتر هدایت شود و این روش نمیتواند اقدام مناسبی درزمینهٔ کاهش مصرف آب باشد.
صحتی در ادامه در خصوص برنامههای دولت برای بهرهمندی از انرژیهای تجدیدپذیرهم گفت: یکی از سیاستهای دولت درزمینهٔ مدیریت برق، مدیریت در بخش تولید و عرضه و تقاضاست بنابراین با توجه به پتانسیلی که در استان یزد درزمینهٔ تولید انرژی الکتریکی از طریق پنل های خورشیدی وجود دارد دولت بسته تشویقی در این زمینه در نظر گرفته و برق تولیدی نیروگاههای خانگی را به قیمت 8هزار ریال به ازای هر کیلووات ساعت خریداری میکند تا برای سرمایهگذار این بخش، صرفه اقتصادی داشته باشد.
وی بابیان اینکه دولت برق خریداریشده را تنها به قیمت 650 ریال به مشترکان عرضه میکند اظهار داشت: بنابراین دولت بهجای اجرای طرح ارائه تسهیلات که درگذشته با شکست روبرو شده طرح انگیزشی سرمایهگذاری را جایگزین کرده و با پرداخت یارانه 7350 ریالی به ازای هر کیلووات ساعت برق تولیدی در این طرح، با استقبال خوبی نیز روبرو شده است.
مزایا و معایب بهداشتی استفاده از کولرهای آبی
محمدرضا دهقانی معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی یزد هم در خصوص مباحث بهداشتی استفاده از کولرهای آبی گفت: در خصوص استفاده از کولرهای آبی و مسائل بهداشتی آن نقلقولهایی وجود داردکه ما نمیتوانیم نسبت به تائید یا رد آنها نظر بدهیم اما مطلبی که میتوان در این زمینه گفت این است که معمولاً استفاده از کولرهای گازی در مناطق مرطوب صورت میگیرد و برای مناطق گرم و خشک بیشتر از کولرهای آبی استفاده میشود.
دهقانی اظهار داشت: البته استفاده از کولرهای آبی به دلیل مکانیسم خاصی که دارند و استفاده از پوشال برای انتقال جریان هوا دارای مزایا و معایبی هستند که ازیکطرف تلطیف هوا و مرطوب ساختن آن میتواند به بیمارانی که دچار خشکی مخاطات بینی و مجاری تنفسی هستند کمک کند و از طرف دیگرمیتواند برای بیمارانی که دچار مشکلات ریوی هستند به دلیل احتمال انتقال ذرات گردوغبار یا رطوبت مضر باشد.
گفتنی است موضوع جایگزینی کولرهای گازی دردستور کار کارگروه تخصصی سازگاری باکم آبی قرارگرفته و مسئولان در حال بررسی آن هستند که در این خصوص تلاشهای خبرنگارما برای پیگیری موضوع و گفتگو با معاون عمرانی استاندار نتیجهبخش نبود.
انتهای پیام/ح