آسیب پذیری بافت تاریخی یزد در برابر زلزله های خفیف/ بيش از 50 درصد ساختمانهاي استان غير مقاومند
به گزارش یزد رسا، به گفته یک دكتراي مهندسي عمران در گرايش سازه و زلزله بيش از 50 درصد ساختمانهاي استان غير مقاوم هستند و در صورت وقوع زلزله شاهد خرابيها و مشكلات جدي در استان خواهيم بود.
دكتر محمدرضا جواهري در گفتگو با ایسنا، در رابطه با وضعیت استقامتی ساختمانهای یزد در مقابله با زلزله، معتقد است که قطعاً اگر اتفاقي در حوزهي لرزش زمين اتفاق بیافتد شاهد خرابيها و مشكلات جدي در استان خواهيم بود چرا که ساختمانهاي غير مقاوم زیادی در يزد ساخته شده است و متاسفانه همچنان نیز روند این ساخت و سازها در استان ادامه داد.
وی میگوید: هرچند متاسفانه کار علمی و آماری در مورد میزان ساختمانهاي غير مقاوم در استان صورت نگرفته است ولی در مجموع میتوان گفت که بیش از نیمی از ساختمانهاي موجود در استان در برابر زلزله غيرمقاوم هستند.
جواهری عنوان میکند: حتي وقوع زلزلههايی با درجه متوسط هم ميتوانند برای یزد خسارتبار باشد، اما اين به معناي تخریب همه ساختمانها نیز نیست.
وجود قریب 80 درصد ساختمان دولتي يزد غيرمقاوم
اين متخصص سازه و زلزله در مورد مقاومت ساختمانهاي دولتي نیز عنوان میکند: نتایج مطالعات چند سال پیش مسكن و شهرسازي وقت، بیانگر این مطلب است که 70 تا 80 درصد ساختمانهاي دولتي در استان يزد نیز در برابر زلزله غيرمقاوم و در معرض آسيب جدي هستند.
جواهري همچنین با اشاره به وجود بافتهای تاریخی در استان، میگوید: متاسفانه ساختمانهاي قديمي خشتي و گلي موجود در استان به دنبال وقوع زلزلههاي خفيف نیز دچار تخریب میشوند و بارها این موضوع از سوی مجامع علمي به مسئولان امر گوشزد شده است.
وی ادامه میدهد: این هشدارها به ویژه در حوزهي ميراث فرهنگي بارها بیان شده است تا قبل از مرمت و زيباسازي يا نوسازي بناهای تاریخی، بحث استحكامبخشي و مقاومسازي آنها در برابر زلزله بخصوص در رابطه با ساختمانها و بناهای شاخص تاریخی استان مانند مسجد جامع يزد، ميدان اميرچخماق، انبار 6بادگيري يا باغ دولتآباد انجام شود.
وي معتقد است که با توجه به پهنه بیش از 600 هکتاری ساختمانهاي خشت و گلي معمولی در بافت شهر یزد مقاومسازی و بازسازی این بنا به هیچ وجه مقرون به صرفه نیست هر چند که به دلیل این گستردگی غیر قابل قیاس با شهری مانند بم، در صورت وقوع زلزله، وضعيت وخيمتري را نیز شاهد خواهیم بود.
ریيسِ سابقِ سازمان نظام مهندسي ساختمان استان یزد میگوید: این ساختمانها شاید هم در برابر زلزلههای خفیف پايدار بمانند و فقط دچار تركخوردگي شوند ولی در زلزلههاي متوسط، آسيبهای جدي خواهند دید و به طور كامل تخريب ميشوند.
مقاومسازي ساختمانها در يزد جدي گرفته نمیشود
جواهری میگوید: علی رغم هشدارهای زیاد کارشناسان ساختمان سازی در رابطه با مقاوم سازی در استان یزد، به نظر میرسد که با وقوع زلزله، آنتنهاي مسئولان و رسانهها به كار ميافتد و شاهد مصاحبه ها و سمينارها و نشستها خواهیم بود و پس از چند مدت دوباره موضوع از خاطر مردم و مسئولان میرود.
وی معتقد است که خود مردم با توجه به مشاهده حوادث باید برای مقاومسازي ساختمانهایشان اقدام کنند چرا که دولت نیز با ارائه تسهیلات مقاومسازي و بهسازي به مردم در این باره کمک خواهد کرد.
این کارشناس سازه با اشاره به ورود تكنولوژيهای جديد ساختمانسازی در استان، اعلام میکند: به عنوان نمونه در حال حاضر تكنولوژي ساختمانهاي سبُك فولادي در استان در حال استفاده است و این امکان را به مالکان میدهد که به جای استفاده از مصالح سنگین ساختمان سازی از مصالح سبک اما مقاوم در برابر زلزله بهره بگیرند.
تضمينی برای حفظ جان ساکنان بناهای غیرايمن نیست
جواهری در رابطه با احتمال وقوع زلزلههای شدید، اظهار میکند: در مورد آثار چنین زلزلههایي فقط میتوان در مورد ساختمانهاي مهندسيساز بحث کرد چرا که در این رابطه نیز انتظار داريم كه اين ساختمانها فقط فرو نريزند و گرنه آنها هم آسيب جدي خواهند دید.
وی تصریح میکند: با عنایت به این که ماهيت زلزله، احتمالي است، هيچ موقع ساختمان 100 درصد بر مبناي وقوع زلزلههاي شديد اتفاق نميافتد و پيشبيني احتمال وقوع چنین زلزلههایی در بحث ساختمانسازی فقط 10 درصد است.
جواهري بیان میکند: در ساختمانهاي مهندسيساز و ساختمانهايي كه ايمن طراحي شدهاند، اين تضمين وجود دارد كه جان افراد در هنگام وقوع زلزله حفظ شود، اما در ساختمانهاي قديمي، آجري و با مصالح بنايي، اصلاً تضميني وجود ندارد.
وي اضافه میکند: خوشبختانه در 10 سال گذشته، ساختمانهاي خوبي هم در يزد با ضوابط فني و نظارت کارشناسان نظام مهندسی ساختمان، طراحي و ساخته شده است كه درحال حاضر ساختمانهايي از هر جهت قابل قبول هستند.
البته به گفته اين عضوِ هيات علمي دانشگاه آزاد يزد، مشكل ساختمانهاي ساخته شده قبل از سال 1366 رعایت نشدن آیيننامه 2800 به دلیل نبود چنین قوانین در ساختمانسازی بوده است ولی پس از آن نیز ويرايشهاي دوم و سوم این آییننامه نیز نشان داد که ویرایش اول آییننامه 2800 نیز اشكالات زيادي داشته و چه بسا ساختمانهايي بر مبناي آیيننامه ساخته شده نیز مجدداً نياز به مقاومسازي و مرمت و بازسازيهاي فني داشته باشند، که با اضافه شدن اين ساختمانها به موارد قبلی، میتوان گفت که وضعيت خوبي در این رابطه نداریم.
Related Assets:
- قنات و کوه مانع از وقوع زلزله در یزد نمیشود/ احتمال وقوع زلزلهاي مخربتر از بم در يزد!
- احتمال وقوع یک زلزله نسبتاً بزرگ در 48 ساعت آینده در ایران/ پاسخ مرکز زلزله نگاری تهران: پیش بینی زلزله غیر ممکن است
- 8 اکیپ در حال بررسی میزان خسارات زلزله هستند/آخرین آمار مجروحین 250 نفر است/آبدانانیها دیشب به خانه نرفتند
- تخریب و برخورد ناعادلانه،ارمغان یورش مأموران میراث فرهنگی یزد/بغض بازار یزد شکست
- مانع جمعآوری زبالهها در بافت تاریخی یزد مشخص شد!
- مانور زلزله در مدرسه زینبیه رضوانشهر +تصاویر
- مانور زلزله در دبستان دخترانه شاهد شهرستان بهاباد +تصاویر