اقتصاد؛ ضروریترین و دمدستترین عرصه تحول در شروع دهه پنجم
روحالله ایزدخواه در گفتگو با خبرنگار یزدرسا در تحلیل بیانیه گام دوم انقلاب گفت: رهبر انقلاب در این بیانیه اینطور دارند میفرمایند که در این چهل سال زیربناهای تحقق آرمانهای انقلاب تا حد خوبی پیش رفته و به لحاظ زیرساختی گامهای بلندی برداشته شده است و میخواهند بگویند در شروع دهه پنجم باید به سمت تحول نرمافزاری انقلاب و نظام برویم.
وی ادامه داد: ایشان ابعاد این تحول نرمافزاری را باز کردهاند که بحث علم، اخلاق، تمدنسازی، امید و ... از جملهی آن است؛ مطلبی که به صورت صریح بیان کردهاند این است که فرمان این تحول نرم پیشرو به دست جوانان است؛ یعنی اگر بخواهیم برداشت آزاد از این بیانیه کنیم این است که نسلهای اول و دوم انقلاب آمدند و به تعبیری جاده را صاف کردند و حال نوبت نسلهای سوم و چهارم است.
چلهی دوم انقلاب زمان یک تحول بزرگ نرمافزاری است
این کارشناس مسائل اقتصادی افزود: در حال حاضر اگر این هواپیمای انقلاب را تصور کنیم بخواهد پرواز کند نیاز به یک سری پیشرانها دارد که اغلب این پیشرانها نرمافزاری هستند یعنی اجتماعی و انسانمحور هستند و از این به بعد ما باید تحولات انسانی-اجتماعی داشته باشیم؛ این کار نسل اول و دوم دیگر نیست و به دست نسل سوم و چهارم که همان جوانها هستند، باید رخ بدهد.
ایزدخواه تأکید کرد: این برداشت آزاد کلی از این بیانیه میشود کرد که ما در آستانه یک تحول بزرگ نرمافزاری قرار داریم و این از گذشته متفاوت است، در این چهل سال گذشته بیشتر داشتیم در کشور و انقلاب کار سختافزاری و زیربنایی میکردیم، اما از امروز کار نرمافزاری و انسانی-اجتماعی باید شروع شود که این هم به دست جوانان اتفاق میافتد و محورش جوانان هستند.
وی عنوان کرد: در حوزه اقتصاد از نظر زیرساختی و سختافزاری تجربه و عملکرد کشور قابل دفاع است. رهبر انقلاب هم در این بیانیه خدمات صورت گرفته در این حوزه را بیان میکنند؛ ساخت انواع راهها، سدها، شهرکهای صنعتی، بازسازی کشور بعد از جنگ و ... اینها اتفاقاتی است که افتاده و کشور از نظر زیرساختهای اقتصادی ضعف فاحشی ندارد.
مشکلات اقتصادی کشور ناشی از انحراف از آرمانها است
این کارشناس مسائل اقتصادی یادآور شد: اگر مشکلات و عقب ماندگیهای اقتصادی داریم که داریم، این ناشی از کمبود زیرساختها نبوده، بلکه این ناشی از انحرافهایی است که از مسیر انقلاب رخ داد؛ انحراف از اهداف و آرمانها که رهبر انقلاب هم در بیانیه به آن اشاره میکنند که خسارت بار هم بود، اما این نافی پیشرفت زیرساختی کشور نیست.
ایزدخواه خاطرنشان کرد: کشور پیشرفت زیرساختی داشته اما به خاطر اینکه در سیاستهای اقتصادی و در برنامهها و فرهنگ اقتصادی -که بحثهای نرمافزاری محسوب میشود- از آرمانها و اهداف انقلاب دچار انحراف شدیم، خسارتهای جدی وارد شده، اما این خسارتها و آسیبها قابل جبران است.
وی تصریح کرد: زمانی که ما یک تحول نرمافزاری در اقتصاد شروع کنیم، باید جهتگیریها و سیاستها و تدابیر و فرهنگ و ساز و کارها را به سمت آرمانهای انقلاب ببریم و در آرمانهای انقلاب ممترکز کنیم که در رأسش مردمی شدن اقتصاد، عدلت محور شدن اقتصاد، اتکا به تولید ملی و محوریت دادن به تولید ملی در اقتصاد و بحث دانش بنیان شدن اقتصاد است که اینها در واقع همان رئوس اقتصاد مقاومتی است و در یک کلمه امروز به آن اقتصاد مقاومتی میگویند.
در شروع دهه پنجم، اقتصاد دمدستترین عرصه تحول انقلاب است
این کارشناس مسائل اقتصادی عنوان کرد: اقتصاد مقاومتی اتفاقا سرلوحه یک تحول نرمافزاری در اقتصاد است و در شروع دهه پنجم، اقتصاد دمدستترین عرصه تحول انقلاب است؛ در این مسیر تحول نرمافزاری که باید از این به بعد روی آن تمرکز کنیم، اتفاقا اولین و شدنیترین و دمدستترین عرصه، اقتصاد است.
ایزدخواه اظهار داشت: اگر جوانان میخواهند یک تاریخ جدیدی از انقلاب را خلق کنند -که باید خلق بکنند و این مأموریتشان است-، اقتصاد اولویتدارترین عرصه است. در واقع در این بیانیه برای جوانان در شروع دهه پنجم و به عبارت بهتر در شروع چله دوم، تعریف و طراحی مأموریت شده و خطاب به جوانان میگوید شما باید کار را دست بگیرید و سرلوحه کارتان هم تحول نرمافزاری است حالا در این تحول نرمافزاری اقتصاد اولین و اولویتدارترین عرصه است.
وی در رابطه با اینکه چرا اقتصاد الویتدارترین عرصه تحول است، بیان کرد: چون اولا به تصریح رهبر انقلاب مسئله اول کشور اقتصاد است، ثانیا اگر شما میخواهید تحول نرمافزاری انسانی و اجتماعی انجام دهید، گام نخست این است که معیشت مردم را به سامان کنید؛ تا معیشت مردم به سامان نشود فرهنگ و دین و ... هم به سامان نمیشود، یعنی ابتدا باید معیشت مردم به سامان بشود تا بتوانیم فرهنگ مردم و فضای اجتماعی و معنویت را هم متحول کنیم.
هر کسی در هر عرصهای دغدغه دارد باید از اقتصاد شروع کند
این کارشناس مسائل اقتصادی تأکید کرد: در واقع باید گفت شروع تحول نرمافزاری کشور از حوزه اقتصاد است و این تصریح خود رهبر انقلاب هم است. همه جوانانی که در هر عرصه و حوزهای دغدغه دارند باید این را بدانند که کار از حوزه اقتصاد شروع میشود؛ اگر جای دیگری بروند کاری را شروع کنند و از اقتصاد غفلت کنند و یا اقتصاد را درجه دو و سه کنند و به آن نپردازند، جواب نخواهند گرفت، یعنی در عرصه خودشان مانند عرصه فرهنگی، اجتماعی و ... هم جواب نخواهند گرفت.
ایزدخواه اضافه کرد: در چلهی دوم انقلاب، ما باید از اقتصاد شروع کنیم، آن هم یک شروع نرمافزاری و نه سختافزای؛ سختافزار کافی است، الان باید به سمت نرمافزار کار برویم؛ از تفکرات اقتصادی گرفته تا آداب و رسوم اقتصادی یا همان فرهنگ عمومی اقتصاد تا ساز و کارهای نرم اقتصادی؛ یعنی از همین سخت افزار موجود -هرچند ممکن است صددرصدی نباشد- میشود برای تحول نرمافزار کمک گرفت.
نیاز به یک تشکیلات نوین مردمی در اقتصاد است که توسط جوانان اداره شود
وی ادامه داد: این کار البته ساده نیست و پیچیده است، در واقع بحث ارتباط دادن سختافزار موجود به تحولات نرمافزاری آینده کار سختی است و اینکه ما زمینه را فراهم کنیم که جوان بتواند بیاید در آن و فرمان کار را دست بگیرد این هم کار سادهای نیست.
این کارشناس مسائل اقتصادی یادآور شد: در حال حاضر به هر حال جوانان خارج از گود مدیریت انقلاب هستند و در بطن راهبری انقلاب نیستند، چون در مدیریت نیستند به هر ترتیب امکانات و اختیارات و میدان دستشان نیست؛ حال اینکه چگونه جوانان با تکیه بر همین امکانات و زیرساختهای موجود سردمدار تحول نرمافزاری بشوند، این خودش یک معمایی است که باید روی آن کار شود و نیاز به طراحی و اقناع و اجماع دارد.
ایزدخواه گفت: یعنی ما باید یک نوع تشکیلات نوین مردمی جدیدی در اقتصاد داشته باشیم که توسط جوانان اداره شود که مأموریت این تشکیلات تحول نرمافزاری در سیستم اقتصادی کشور باشد؛ اینها چیزهایی است که باید خبرگان امر و نخبگان ساعتها بنشینند و تحلیل و اقدامپژوهی کنند تا بتوانند معما را حل کنند.
انتهای پیام/