ID : 37940673
بررسی راهکارهای تحقق شعار سال در گفتگو با یک کارشناس رسانه

الزامات مهم در جهش تولید چیست؟


مصطفی گل محمدی گفت: در جهش تولید، ما نباید به دنبال ایجاد اشتغال باشیم بلکه باید به دنبال اصلاح اشتغال بوده چراکه انقدر زیرساخت‌های صنعتی کشور فراوان است که ما دیگر نیازمند ایجاد اشتغال نیستیم.

به گزارش یزدرسا، با نزدیک شدن به لحظه تحویل سال، همگان منتظرند ضمن استماع فرمایشات مقام معظم رهبری، نسبت به نام‌گذاری سال جدید توسط معظم له آگاهی یابند؛ نام‌گذاری‌هایی که به‌طور رسمی از سال ۱۳۷۸ به فراخور شرایط زمانی و با توجه به اقتضائات سیاسی، فرهنگی و اقتصادی انجام می‌گیرد.

رهبر معظم انقلاب سال 1399 را سال جهش تولید نام‌گذاری کردند به همین مناسبت درراستای پی بردن به ماهیت این نام‌گذاری‌ها به سراغ مصطفی گل محمدی کارشناس رسانه در استان یزد رفتیم و نظر وی را در این رابطه جویا شدیم

گفتگوی جذاب این کارشناس رسانه با خبرنگار یزدرسا؛  را از دست ندهید

به چه دلایلی مقام معظم رهبری سال‌ها را نام‌گذاری می‌کنند و در مسیر این نام‌گذاری آیا ایشان اهدافی را دنبال می‌کنند؟

همان‌طور که مستحضرید اگر ما در فرایند نام‌گذاری سال‌ها توسط مقام معظم رهبری یک آنالیز و تجزیه‌وتحلیلی داشته باشیم متوجه می‌شویم اکثر قریب به‌اتفاق موضوعاتی که معظم له در خصوص نام‌گذاری سال‌ها مطرح کرده‌اند در حوزه اقتصادی است.

امسال را سال جهش تولید، سال 98 را سال رونق تولید، سال 97 را سال حمایت از کالای ایرانی، سال 96 را اقتصاد مقاومتی، تولید و اشتغال، سال 95 سال اقتصاد مقاومتی، اقدام و عمل، سال 94 سال دولت و ملت، همدلی و هم‌زبانی، سال 93 سال اقتصاد فرهنگ با عزم ملی و مدیریت جهادی، سال 92 سال حماسه سیاسی و حماسه‌ی اقتصادی، سال 91 سال تولید ملی، حمایت از کار و سرمایه ایرانی، سال 90 سال جهاد اقتصادی و علی‌هذا...بی‌شک با تجزیه‌وتحلیل این موضوعات متوجه می‌شویم در منظومه فکری معظم له مباحثی نظیر اقتصاد، اشتغال، تولید و معیشت از جایگاه ویژه‌ای برخوردارند.

اصولاً مقام معظم رهبری در نام‌گذاری سال‌ها اهداف خاصی را دنبال می‌کنند که شاید مهم‌ترین آن‌ها عبارتند از:

1. جهت‌دهی به مسئولین دولتی و حکومتی در تعیین نقشه راه سال جهت فائق آمدن بر مشکلات کشور

2. توجیه و تنویر افکار عمومی به مسئله مورد اولویت نظام جهت حرکت دهی مردم در مسیر پیشرفت و تعالی کشور

3. تعیین سیاست‌های کلی نظام که از شئون و اختیارات ولی‌فقیه در قانون اساسی است.

4. حرکت پیش‌دستانه در خنثی‌سازی وضعیت نامطلوب جامعه براثر فشارهای اقتصادی نظیر گرانی، رکود، تورم و ...

امادر این میان نکته‌ای که باید مدنظر داشت این است که معظم له، اقتصاد مقاومتی را به‌عنوان راهبرد کلان نظام مشخص کرده و هرساله بخشی از آن را در قالب شعار سال و در حقیقت به‌عنوان نقشه راه نظام مطرح می‌کنند.

جهش تولید کاهش بیکاری و افزایش ارزش پول ملی را در پی دارد

چرا مقام معظم رهبری امسال را به نام «جهش تولید» نام‌گذاری کردند؟

همان‌طور که بیان شد رهبر معظم انقلاب اقتصاد مقاومتی را به‌عنوان راهبرد کلان مشخص نموده و هرساله بخشی از این سیاست را که متناسب با اوضاع زمان و مشکلات نظام است جهت برون‌رفت از آن‌ها بیان می‌کند بالطبع امسال نیز با توجه به تلاطم‌هایی که در اقتصاد جهانی واقع شد و اوضاع اقتصادی نظام که ناشی از اپیدمی ویروس کوئید 19 جامعه را تحت تأثیرات خود قرارداد برای بیرون رفتن از این مشکلات موضوع جهش تولید را مطرح کردند.

جهش تولید در حقیقت موجب افزایش عرضه کالا و طبیعتاً کاهش تورم و افزایش ارزش پول ملی می‌شود همچنین جهش تولید موجب افزایش به‌کارگیری نیروی انسانی و طبیعتاً کاهش نرخ بیکاری می‌گردد چراکه تولید تنها مقوله‌ای است که مستقیماً بر روی تورم، اشتغال، رشد اقتصادی، رشد صادرات، ارزش پول ملی و ...تأثیر مثبت دارد.

به نظر شما تولید در شرایط فعلی با چه موانعی روبروست؟

با یک دقت نظر در شرایط و اوضاع اقتصادی جامعه می‌بینیم مهم‌ترین موانعی که امروز تولیدکنندگان در مسیر تولید با آن روبرو هستند عبارت‌اند از: کمبود نقدینگی، کمبود مواد اولیه، بی‌ثباتی نرخ ارز، معوقات بانکی، زنجیره ناقص تولید و بروکراسی پیچیده اداری که نتیجه همه این موارد عدم امنیت شغلی برای تولیدکنندگان را به دنبال دارد.

الزامات مهم در جهش تولید

با این توضیحاتی که دادید به نظر جنابعالی مهم‌ترین الزامات اجرایی در مسیر جهش تولید چه چیزهایی است؟

بی‌شک ثبات اقتصادی، تسهیل در قوانین سرمایه‌گذاری و بهبود فضای کسب‌وکار، اصلاحات اساسی در نظام بانکی، نظام مالیاتی، نظام بیمه‌ای و نظام گمرکی می‌تواند تأثیرات شگرفی در مسیر جهش تولید ایجاد کند.

در جهش تولید، ما نباید به دنبال ایجاد اشتغال باشیم بلکه باید به دنبال اصلاح اشتغال بوده چراکه انقدر زیرساخت‌های صنعتی کشور فراوان است که ما دیگر نیازمند ایجاد اشتغال نیستیم اصلاح شغل، هزینه کمتری داشته و در عوض با سرمایه کمتر می‌توانیم بهره‌وری بیشتری داشته و عملاً جهش تولید ایجاد کنیم.

همان‌طور که مستحضرید درحال حاضر 43 هزار واحد صنعتی در شهرک‌های صنعتی کشور موجود است و بیش از 11 هزار از این واحدها راکد و تعطیل هستند حجم انبوهی از این واحدها با ظرفیت 50 درصد کار می‌کنند و مقدار اندکی با ظرفیت 70 درصد الحمدالله در سال گذشته به همت دولت و ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی اقدامات خوبی در حوزه اقتصادی انجام شد و در این مسیر اصلاحاتی صورت گرفت که نتیجه آن بازگشت بیش از هزار واحد صنعتی به چرخه تولید و درنتیجه رویش اشتغال بود.

اگر بتوانیم این نگاه اصلاح شغل را که در سال گذشته انجام شد امسال نیز در خصوص ظرفیت‌های خالی صنعتی انجام دهیم خیلی راحترمی‌توانیم به جهش تولید برسیم درحال حاضر بانک‌ها نگاه کمتری به اصلاح شغلی دارند و بیشتر در ایجاد شغل هزینه می‌کنند که اگر این مسیر اصلاح شود بی‌شک با جهش تولید روبرو خواهیم شد.

از دیگر الزامات جهش تولید نهادینه‌سازی باور توانستن در جامعه است باید در گام اول تولیدکننده به این باور برسد که کالای تولیدی او توانایی رقابت با جنس خارجی را دارد از آن‌طرف مصرف‌کننده داخلی هم باید نسبت به تولیدات داخلی به این باور برسد که این تولیدات می‌تواند نیازهای او را مرتفع کند مصرف‌کننده داخلی باید بداند برند بودن بسیاری از کالاهای خارجی به معنای کیفیت برتر نیست و با این نگاه بر روی تولیدات داخلی تعصب داشته باشد.

از دیگر الزامات جهش تولید ارتقاء روحیه مدیریت جهادی در میان مسئولان و تولیدکنندگان است البته کاهش هزینه تولید نیز می‌تواند در جهش تولید نقش به سزایی داشته باشد برخی از کشورها با اختصاص یارانه به بخش تولید یا اصلاحات در مالیات شرکت‌های تولیدی یا اختصاص یکسری کمک‌ها به شهرک‌های صنعتی تلاش می‌کنند هزینه تمام‌شده تولید را کاهش دهند.

یکی دیگر از الزامات مهم در جهش تولید رویکرد دانش‌بنیانی به اقتصاد و بالطبع در امر تولید است. الحمدالله چون فضای علمی کشور بهبودیافته می‌توان به‌صراحت گفت رویکرد دانش‌بنیانی به اقتصاد می‌تواند درآمدهای حاصل از تولید را 5 برابر کند.

مبارزه با قاچاق کالا و انبوه واردات بی‌رویه از دیگر الزامات جهش تولید است که باید موردتوجه خاص مسئولین نظام باشد.

با توجه به اینکه در آینده نزدیک مجلس جدید آغاز به کار می‌کند به نظر جنابعالی این مجلس چگونه می‌تواند مسیر جهش تولید را هموار سازد؟

مجلس آینده چند اقدام با فوریت را می‌تواند انجام دهد که مسیر جهش تولید هموار شود

اولاً باید موانع تولید که بخش عمده‌ای از آن قوانین معارض با تولید است شناسایی، تبدیل یا حذف نماید.

ثانیاً می‌بایست با تصویب قوانین مرتبط با جهش تولید و افزایش نظارت بر قوانین حمایتی و پیگیری آن‌که چرا قوانین حمایتی اجرا نمی‌شود! مسیر جهش تولید را هموار سازد.

ثالثاً با تصویب قوانینی که نتیجه آن کوچک‌سازی دولت و بالطبع چابک سازی آن است صنایع را به واحدهای تولیدی تبدیل کند.

ضمن اینکه مجلس می‌تواند مراکز متعدد در تصمیم‌گیری را حذف و تولید را از این سردرگمی نجات دهد همچنین مجلس می‌تواند با حمایت از صنایع کوچک و تصویب بسته‌های حمایت از تولید و بازنگری در قوانین بانکی، پولی مالیاتی، گمرکی و.... مسیر جهش تولید را هموار سازد.

انتهای پیام/ح




summary-address :
Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.