ID : 40979802
دستاورد جهانی‌شدن یزد چه بود؟!

آمار گردشگران خارجی یزد هر سال دریغ از پارسال


با ثبت جهانی یزد انتظار می‌رفت تحولی بزرگ در صنعت گردشگری کشور و استان یزد ایجاد شود و یزد به‌عنوان دومین شهر تاریخی جهان مقصد بسیاری از گردشگران خارجی باشد اما این مهم تاکنون محقق نشده است.

به گزارش یزدرسا، استان یزد دو هزار و ۲۷۰ هکتار بافت تاریخی و ۶ هزار و ۵۰۰ اثر تاریخی، فرهنگی و طبیعی دارد که از این تعداد تاکنون، حدود یک‌هزار و ۹۰۰  اثر آن به ثبت ملی و پنج اثر هم در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسید که نام این استان تاریخی را بیش‌ازپیش در جهان پرآوازه کرد.
 
بافت تاریخی یزد به دلیل وسعت، یکپارچگی، پویایی و زنده‌بودن و بسیاری دیگر از شاخصه‌ها در تیرماه ۱۳۹۶ موردتوجه قرار گرفت و ثبت جهانی شد و بعد ونیز ایتالیا، دومین شهر تاریخی جهان است که بافت قدیم آن که ۷۵۰ هکتار وسعت دارد و  حدود ۲۰۰ هکتار آن به دلیل ارزش تاریخی در یونسکو ثبت جهانی شد.
 
با ثبت جهانی یزد مسئولان استانی و کشوری این رویداد را فرصتی بسیار خوب برای توسعه گردشگری در استان و کشور دانستند و انتظار می‌رفت تحولی بزرگ در صنعت گردشگری کشور و استان یزد ایجاد شود و یزد به‌عنوان دومین شهر تاریخی جهان مقصد بسیاری از گردشگران داخلی و خارجی باشد؛ اما این مهم تاکنون محقق نشده  است.
 
 
بنا به اعلام استاندار وقت یزد در سال ۱۳۹۵ و پیش از ثبت جهانی یزد تعداد بیش از ۱۱۳ هزار گردشگر خارجی به استان یزد سفر کردند که  درآمد حاصل از حضور این گردشگران در استان یزد ۳۶ میلیون دلار بوده است.
 
این آمار در سال ۱۳۹۶ که در تیرماه آن بافت تاریخی یزد به ثبت جهانی رسید با افزایش مواجه بود و میثم کوچک‌زاده سرپرست معاونت گردشگری اداره كل میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری وقت یزد گفته بود در سال ۱۳۹۶، ۱۲۶ هزار و ۳۶۶ گردشگر خارجی به این استان سفر كردند كه این تعداد در مقایسه با سال ۱۳۹۵، حدود ۱۱ درصد افزایش دارد.
 
در طول سال‌های ۹۷ و ۹۸ آمار گردشگران خارجی یزد از ۱۲۵ هزار نفر فراتر نرفت و پس از آن شیوع ویروس کرونا، بخش گردشگری را با چالشی جدی مواجه کرد.
 
سال ۱۳۹۷ تقریباً یک سال پس از ثبت جهانی یزد، استان یزد با افت آمار گردشگر خارجی نسبت به سال ۹۶ مواجه بود و  سید مصطفی فاطمی مدیرکل میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری یزد در اسفندماه سال ۹۷ گفته بود از ابتدای سال ۹۷ تا پایان بهمن‌ماه، ۱۰۰ هزار گردشگر خارجی به استان یزد سفر کرده‌اند و پیش‌بینی کرده بود تا پایان این سال تعداد بازدید گردشگران خارجی در مجموع به ۱۱۰ تا ۱۱۵ هزار نفر برسد.
 
باوجوداینکه آمار گردشگران در سال ۹۸ نسبت به سال ۹۷ با افزایش تقریباً ۱۲ درصدی مواجه بود؛ اما در اواخر سال ۹۸، شیوع ویروس کرونا، بخش گردشگری جهان و از جمله ایران و استان یزد را، با چالشی اساسی مواجه کرد و به‌واسطه این ویروس مبادی ورودی کشور به روی گردشگران بسته شد.
 
هما خورشیدی سرپرست معاونت گردشگری اداره کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان یزد در گفتگو با یزدرسا، در خصوص آمار گردشگران در سال‌های ۱۳۹۸ تا ۱۴۰۰ گفت: در سال ۹۸، ۹۵۲ هزار و ۳۲۳ گردشگر شامل ۸۲۷ هزار و ۸۱۵  گردشگر داخلی و ۱۲۴ هزار و ۵۰۸ گردشگر داخلی در استان یزد اسکان یافتند.
 
 
وی ادامه داد: باتوجه‌به شیوع کرونا و عدم صدور ویزای توریستی تا مهر ۱۴۰۰ آمار گردشگران خارجی در سال‌های ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ مربوط به اتباعی است که در کشور حضور داشته‌اند یا در قالب گردشگری سلامت به استان سفر کرده‌اند، این آمار برای سال ۹۹، یک هزار و ۱۳۶ نفر و برای سال ۱۴۰۰، پنج هزار و ۳۸۳ گردشگر خارجی بوده است.
 
خورشیدی با بیان اینکه پیش از شیوع کرونا کشورهای اروپایی در صدر گردشگران ورودی استان بوده‌اند، اضافه کرد: گردشگران اسکان‌یافته در استان یزد در سال‌های ۹۹ و ۱۴۰۰ و هم‌زمان با فراگیری کرونا در جهان و ایران، بیشترین ملیت‌های این گردشگران به ترتیب از کشورهای افغانستان، عراق، ترکیه، عمان و پاکستان و برخی میهمانان سفارتخانه‌ها بوده‌اند.
 
وی ادامه داد: با بازگشایی مبادی کشور از آبان ۱۴۰۰ حضور گردشگران خارجی در استان بیشتر شد و ملیت‌های گردشگران به ترتیب از کشورهای ترکیه، عراق، افغانستان، روسیه و اسپانیا بود.
 
پس از شیوع کرونا و برداشته‌شدن محدودیت‌های مرتبط با آن انتظار می‌رفت آمار گردشگران خارجی در یزد باتوجه‌به گذشت بیش از پنج سال از جهانی‌شدن یزد افزایش قابل‌توجهی یابد؛ اما این آمار در سال ۱۴۰۱ به بیش از ۲۵ هزار نفر رسید و مسئولان گردشگری استان همچنان آمار پایین گردشگر در یزد نسبت به قبل از جهانی‌شدن یزد را از پیامدهای کرونا می‌دانند.
 
سرپرست معاونت گردشگری اداره کل میراث‌فرهنگی استان یزد عنوان کرد: خوشبختانه در سال ۱۴۰۱ نیز حضور  گردشگران خارجی در استان افزایش قابل‌توجهی داشت و به ۲۵ هزار  و ۵۶۶ نفر رسید که بیشترین ملیت‌ها مربوط به کشورهای روسیه، اسپانیا، ترکیه، چین و عراق بود.
 
 
وی ادامه داد: سه‌ماهه اول امسال (۱۴۰۲) در مجموع ۴۱۶ هزار و ۴۰۸ نفر گردشگر خارجی و داخلی در واحدهای اقامتی استان یزد اسکان یافتند که از این تعداد ۴۰۳ هزار و ۵۱۷ نفر آن گردشگر ایرانی هستند.
 
خورشیدی با بیان اینکه درصد رشد گردشگران خارجی به مدت مشابه سال قبل ۸۸ درصد بوده، افزود: در این سه ماه، ۱۲ هزار و ۸۹۱ نفر گردشگر خارجی از کشورهای چین، روسیه، ترکیه، عراق و بلغارستان در واحدهای اقامتی استان اسکان داشتند.
 
وی با بیان اینکه گردشگران کشور چین در سه ماه ابتدایی سال جاری به تعداد ۷ هزار و ۶۸۹ نفر بیش‌ترین ملیت گردشگران خارجی استان را دارا هستند، افزود: گردشگران کشور روسیه با یک هزار و ۵۹۹ نفر، ترکیه ۴۳۹ نفر، عراق ۱۹۰ نفر و بلغارستان با ۱۵۱ نفر به ترتیب بعد از چین بیشترین ملیت گردشگران ورودی به استان را دارند.
 
آمار گردشگران خارجی سه ماه نخست سال ۱۴۰۲ در استان یزد و پس از شش سال از جهانی‌شدن یزد در حالی نزدیک به ۱۳ هزار نفر اعلام شد که این آمار به گفته فاطمی معاون گردشگری وقت اداره کل میراث‌فرهنگی استان یزد برای سه‌ماهه نخست سال ۱۳۹۵، نزدیک به ۳۷ هزار نفر و نزدیک به سه برابر آمار گردشگران بهار امسال بوده است.
 
درست است که شیوع کرونا وقفه‌ای دو‌ساله در گردشگری انداخت و صنعت گردشگری نه‌تنها استان یزد و ایران بلکه جهان دچار چالش جدی شد، اما پس از این مدت بدنه گردشگری مجدد به راه افتاد و رونق گرفت و انتظار می‌رفت آمار گردشگران ورودی به استان یزد با برند جهانی یزد همخوانی داشته باشد؛ بنابراین با توجه به آمار کنونی گردشگری یزد باید این وضعیت مورد بررسی قرار گیرد و اقدامات لازم برای استفاده از ظرفیت جهانی یزد و رونق‌گرفتن صنعت گردشگری صورت گیرد.
 
انتهای پیام/ع



summary-address :
Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.