ID : 16983882
کارشناس مسائل اقتصادی تشریح کرد

امحای سیب زمینی! نشان از عدم وجود زیرساخت‌های مناسب در بخش کشاورزی است


کارشناس مسائل اقتصادی اظهار تنها راه جلوگیری از وقوع این اتفاقات را تسهیل کسب و کار دانست و ادامه داد: برای این که نه فقط برای محصول سیب‌زمینی بلکه برای همه محصولات در همه دوره‌ها دیگر چنین مشکلاتی پیش نیاید لازم است زیرساخت‌ها را فراهم کرده و مسیر کسب و کار را تسهیل کنیم تا مردم و بخش خصوص بتوانند وارد فرآیند تولید و کسب و کار شوند.

به گزارش یزد رسا، کارشناس مسائل اقتصادی در گفتگو با خبرنگار آوای‌ اقتصاد در خصوص دفن بیش از 1700 تن سیب‌زمینی در استان فارس گفت: در مورد این اتفاق خیلی‌ها صحبت کرده‌اند اما باید بدانیم این یک موضوع بلندمدت است و نتیجه یک سری ویژگی‌هایی که در دراز مدت ما را به اینجا رسانده است و نمی‌توان فقط یک مدیر را مقصر دانست.

دکتر حبیب انصاری سامانی با بیان این که برنامه کشت کشاورزان یک ساله است اظهار داشت: این محصولات چندین ماه به امید عرضه در بازار انباشت و نگه‌داری شده بودند اما برای جلوگیری از کاهش شدید قیمت از عرضه آن به بازار خودداری کرده‌اند. در صورت کاهش شدید قیمت این محصول، کشاورزان انگیزه خود را برای کشت دوباره آن در دوره بعد از دست می‌دادند و برنامه خود برای تولید را تغییر می‌دادند و این اتفاقی است که در سال‌های قبل برای سایر محصولات کشاورزی نیز افتاده است.

وی با اشاره به عدم تعادل در بازار محصولات کشاورزی گفت: در اقتصاد یک پدیده به نام تعادل تار عنکبوتی داریم که ویژگی‌های بازار باعث می‌شود که نیروهای بازار وضعیت متغیرهای مقدار و قیمت محصول را به یک حالت تعادل نرساند. و تعادل زمانی اتفاق می افتد که مازاد عرضه یا تقاضا نداشته باشیم بازار محصولات کشاورزی این ویژگی را به صورت ذاتی در خود دارند.

پدیده تار عنکبوتی و بازار محصولات کشاورزی

انصاری در خصوص راه حل پدیده تار عنکبوتی گفت: این پدیده نیازمند یک مدیریت قوی است که این مدیریت برای به تعادل رساندن بازار به یک سری از ابزارها نیاز دارد. یکی از این ابزارها دسترسی به بازارهای خارج از کشور است که متاسفانه زیرساخت‌های ما در صادرات محصولات کشاورزی دچار مشکلات ریشه‌ای است.

وی با اشاره به عدم زیر ساخت‌های مناسب در داخل کشورگفت: روش دیگر برای بهره بردن از مازاد محصولات کشاورزی نگه‌داری این محصولات در داخل کشور است که این موضوع هم نیازمند سردخانه‌های با ظرفیت‌های بسیار بالا است که متاسفانه تمهیداتش اندیشیده نشده است.
انصاری با اشاره به امکان فرآوری محصولات کشاورزی گفت: تبدیل این محصولات به تولیدات دیگر و فراوری آن‌ها راه دیگری بود که اگر این امکان وجود داشته این حجم از سیب‌زمینی انباشت نمی‌شده است.

وی با بیان این که در خصوص بسیاری از محصولات کشاورزی با مشکل مشابه محصول سیب‌زمینی مواجه هستیم ادامه داد: چنان چه میزان تولید محصولات کشاورزی به بالاتر از مصرف داخل برسد امکانات لازم برای به تعویق انداختن مصرف این محصولات را از دوره فعلی به دوره بعد از آن را نداریم و از طرف دیگر نمی‌توانیم این مازاد تولید را در بازارهای خارج از کشور عرضه کنیم.

انصاری گفت: برای بهره‌برداری کامل از محصولات کشاورزی امکاناتی می‌طلبد که یک روزه فراهم نمی‌شود و نیازمند یک برنامه‌ریزی بلند مدت است.

یک مدیر مقصر نیست

این مدرس دانشگاه با بیان این که زیرساخت های لازم برای جلوگیری از این مشکلات زیرساخت‌های بلندمدت است بیان کرد: در حال حاضر با محل کانون حمله قرار دادن یک نفر نمی‌توان مشکل کشاورزی کشور را حل کرد. مشکلات موجود نتیجه فعالیت و عدم برنامه‌ریزی چندین ساله عده‌ای مدیر در این حوزه است.

انصاری با اشاره به جایگاه کشاورزی در فرآیند توسعه‌یافتگی تصریح کرد: دیدی که نسبت به فرآیند توسعه در کشور وجود دارد به این گونه است که کشاورزی کنار گذاشته شود و توسعه از مسیر صنعت آن هم به شکل خاصی که هست طی شود. این در حالی است که روند توسعه‌یافتگی در بسیاری از کشورها با توسعه کشاورزی و صنعت همراه بوده و فقط صنعت با سرعت بیشتری نسبت به کشاورزی توسعه پیدا کرده است، اما با ادامه این روند کشاورزی در ایران از بین خواهد رفت.

وی در خصوص اعطای این سیب‌زمینی‌ها به فقراء گفت: این یک راه حل کوتاه مدت است که این اقدام نیز باعث کاهش شدید قیمت سیب‌زمیینی می‌شد و تبعات خاص خود را داشت. باید به دنبال راه حل درست و اساسی باشیم تا چنین اتفاقاتی تکرار نشود و برای این که این محصول از بین نرود باید این محصول فرآوری می‌شد و ایجاد ارزش افزوده می‌کرد و به پول تبدیل می‌شد و به چرخه اقتصاد باز می‌گشت.

انصاری با تاکید بر لزوم برنامه‌ریزی دقیق و علمی در کشاورزی اظهار داشت: دولت و نهادهای درگیر با این موضوع باید خیلی قوی‌تر و توسعه یافته تر عمل کنند؛ اصلا نباید چنین مشکلی در برنامه‌ریزی کشاورزی داشته باشیم که این میزان محصول انباشت شود.

عضو هیئت علمی دانشگاه یزد با بیان این که مسئله فقر باید در کشور ریشه کن شود و درمان مقطعی کاری به جایی نمی‌برد افزود: زمانی که به یک سطح از توسعه‌یافتگی برسیم و در کنار آن الگوی رشد و پیشرفت کشور الگوی حمایت از فقراء باشد دیگر نیازی به اهدای سیب‌زمینی به فقراء نداریم زیرا فقیران ما وضعیت اقتصادی بهتری دارند و نیازی به این چنین کمک هایی ندارند.

انصاری با بیان این که یکی از دلایل فقر در جامعه بیکاری است ادامه داد: بسیاری از محصولات ما به صورت خام و بدون ارزش افزوده به فروش می‌رسند و این موضوع یکی از دلایل بیکاری در کشور است زیرا که اگر این محصولات به چرخه تولید وارد شوند و ارزش افزوده ایجاد کنند می‌توانند اشتغال بوجود آورده و به مرور فقر را از بین ببرند.

پیامبر و فرد فقیر/ تسهیل کسب و کار

وی با اشاره به داستان فرد فقیری که برای کمک به نزد پیامبر آمده بود گفت: پیامبر اسباب شغل را برای او فراهم کرد و نه این که به او کمک مالی کند. از دید اقتصاد اسلامی اگر بخواهیم به این موضوع نگاه کنیم پاسخ این نیست که سیب زمینی‌هایی که میخاهیم دور بریزیم را به فقرا بدهیم؛ این توهینی است به شخصیت مردمی که توانایی کار کردن را دارند.

انصاری گفت: حلقه بزرگ تکمیل کننده تولیدات کشاورزی در کشور مفقوده است که این حلقه هم ارزش افزوده و هم اشتغال ایجاد می‌کند و در نتیجه به رفع فقر و کاهش نابرابری کمک می‌کند.

این کارشناس مسائل اقتصادی اظهار تنها راه جلوگیری از وقوع این اتفاقات را تسهیل کسب و کار دانست و ادامه داد: برای این که نه فقط برای محصول سیب‌زمینی بلکه برای همه محصولات در همه دوره‌ها دیگر چنین مشکلاتی پیش نیاید لازم است زیرساخت‌ها را فراهم کرده و مسیر کسب و کار را تسهیل کنیم تا مردم و بخش خصوص بتوانند وارد فرآیند تولید و کسب و کار شوند.

انتهای پیام/س*
 




summary-address :
Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.