ID : 8630037
مدیر کل دامپزشکی استان یزد:

انتقال 60 درصد بیماری‎‎های عفونی انسان از دام/ واردات سالانه 90 هزار دام به استان یزد


مدیر کل دامپزشکی استان یزد با اشاره به مشکلات بودجه‎‎ای و عدم تعهد پرداخت غرامت از سوی دولت در سال‎‎های 91 و 92 برای کشتار دام‎‎های آلوده مبتلا به تب مالت، از افزایش آلودگی دام‏‏های استان به این بیماری در این سال‎‎ها خبر داد و تاکید کرد: خوشبختانه این آلودگی در شش ماهه اول امسال به 0.18 درصد کاهش یافته است.

به گزارش یزد رسا، "علی اکبر حدادزاده" امروز چهاردهم مهرماه روز ملی دامپزشکی در جمع خبرنگاران، موضوع دامپزشکی را به لحاظ تامین سلامت غذایی افراد جامعه که از شاخص‎‎های مهم توسعه یافتگی در جوامع و کشورهاست، حائز اهمیت خواند.

 

واردات سالانه 90 هزار دام به استان یزد

وی عنوان کرد: استان یزد طی سال‌های اخیر به دلیل بروز خشکسالی نیاز به واردات گوشت قرمز داشته به همین دلیل دام‌های سبک و سنگین بسیاری به استان وارد شده‌اند به نحوی که سالانه به طور متوسط 90 هزار راس دام به این استان وارد می‌شود.

وی افزود: علاوه بر تامین غذای سالم، اعتقاد ما مبنای اصول فقهی و شرع اسلام، حلال بودن غذا را نیز مورد توجه قرار داده که تاثیر این موضوع نیز از اصول علمی ثابت شده حتی در کشورهای توسعه یافته‎‎ای مانند ژاپن است.

به گفته این مسئول، پاکیزگی غذا نیز به لحاظ توجه به عاری بودن غذا از بیماری‎‎های دامی و عناصر سنگین و سموم نیز مورد توجه دامپزشکی است که این امر با نظارت مستمر این دستگاه دست‎‎یافتنی خواهد بود.

فعالیت 15 کشتارگاه دام و طیور در استان

حدادزاده با اشاره به فعالیت چهار کشتارگاه صنعتی طیور در استان، از کشتار سالیانه بیش از 10 میلیون قطعه طیور در استان یزد خبر داد و گفت: البته یک واحد صنتی دیگر نیز در دستور کار است که علاوه بر کشتار مرغ، در زمینه کشتار بوقلمون نیز قادر به فعالیت است و با رفع این مشکل استان در صنعت تولید بوقلمون در استان تاثیر گذار خواهد بود.

وی همچنین از فعالیت دو کشتارگاه صنعتی بلدرچین در استان که یزد را در این زمینه در کشور منحصر به فرد کرده است خبر داد و افزود: به زودی یک واحد صنعتی دیگر که دارای پیشرفت 50 تا 60 درصدی است نیز به این تعداد افزوده خواهد شد.

حدادزاده اظهار کرد: در سال گذشته و به دنبال نظارت‎‎های کارشناسان دامپزشکی استان در مجموع 65 هزار و 984 قطعه طیور فاسد و غیرقابل مصرف از چرخه عرضه به  بازار در این کشتارگاه‎‎ها خارج شده است.

وی به فعالیت 9 کشتارگاه دام سبک و سنگین در استان اشاره کرد و با بیان این که تنها یک کشتارگاه استان به صورت صنعتی فعالیت دارد، اظهار کرد: متاسفانه کشتارگاه‎‎های سنتی استان یزد یک معضل هستند که در نظارت بر عرضه گوشت قرمز در استان تاثیر سوء دارند.

وی با بیان این که سالانه بالغ بر  269 هزار دام سبک و سنگین در کشتارگاه‎‎های دام استان ذبح می‎‎شوند، از خروج 136 لاشه دام این کشتارگاه به دلیل غیرقابل مصرف بودن از طریق نظارت ناظران دامپزشکی خبر داد.

معدوم‎‎سازی 18 تن فرآورده‎‎های خام دامی در استان

مدیر کل دامپزشکی استان اضافه کرد: دامپزشکی استان همچنین بر فعالیت 31 واحد بسته‎‎بندی فراورده‎‎های خام دامی استان، 623 خودروی حمل دام و فرآورده‎‎های خام دامی و سلامت رانندگان آنان و نیز مراکز عرضه فرآو‎‎رده‎‎های خام دامی استان که تعداد آنها بالغ بر سه هزار واحد است، نظارت دارد.

وی در مورد اخیر عنوان کرد: سالانه 25 تا 30 هزار بازدید از مراکز عرضه فرآورده‎‎های خامی در استا صورت می‎‎گیرد که در این راستا در یک سال اخیر بیش از 18 تن انواع فرآورده غیر بهداشتی شناسایی و معدودم شده و در این رابطه 157 پرونده قضایی نیز تشکیل شده است.

حدادزاده به تولید سالیانه  257 هزار تن شیر خام در استان که بخشی به مصرف داخل و بخش دیگر به خارج استان صادر می‎‎شود، اشاره کرد و گفت: متاسفانه علی رغم وجود 39 مرکز جمع‎‎آوری شیر در استان، به دلیل پاره‎‎ای از مشکلات ایجاد شده برای دامداران در چند سال اخیر شاهد عرضه شیر به صورت فله به سطح بازار هستیم که به شدت تاکید بر مصرف آن پس از جوشاندن حداقل به مدت 5 دقیقه داریم.

 

انتقال 60 درصد بیماری‎‎های عفونی انسان از دام

این مسئول با بیان این که 60 درصد از بیماری‎‎های عفونی از طریق دام به انسان منتقل می‎‎شود، تب مالت را یکی از بیماری‏‏های مشترک بین دام و انسان خواند و افزود: سالانه 10 تا 12 هزار دام استان بر علیه این بیماری تست و آزمایش می‎‎شوند.

وی خاطرنشان کرد: هرچند تعداد دام‎‎های استان بیش از این ارقام و در حدود یک میلیون راس است، ولی به دلیل محدودیت منابع اعتباری برای پرداخت غرامت کشتار دام‏‎‎های الوده، بخش عظیمی از دام‎‎های استان که به صورت سنتی پرورش داده می‎‎شوند، مورد خون‎‎گیری و آزمایش قرار نمی‎‎گیرند.

وی گفت: متاسفانه به رغم کاهش چشم‎‎گیر میزان آلودگی دام‎‎های استان از سال 88 تا پایان سال 90 که به میزان 0.67 درصد رسیده بود، مشکلات بودجه‎‎ای دولت در سال‎‎های 91 و 92 و عدم تعهد پرداخت غرامت از سوی دولت، این آلودگی در استان به رقم 1.05 درصد در پایان سال 1392 افزایش یافت.

این مسئول با اشاره به کاهش این درصد به 0.18 درصد در شش ماهه اول امسال با آزمایش 5637 راس دام سنگین در استان، ابراز امیدواری کرد که دولت تدبیر و امید در حوزه سلامت بخشی از بودجه یارانه‏‏ها را در زمینه پیشگیری از بو زبیماری‎‎های مشترک دام و انسان تخصیص دهد.

 

دامپزشکی دستگاه‎ پیشتاز در بحث خصوصی‎‎سازی

حدادزاده، دامپزشکی را یکی از دستگاه‎‎های پیش رو در زمینه خصوصی‌سازی دانست و تصریح کرد: این دستگاه هم اکنون 100 خدمات دامپزشکی در بخش طیور و 60 تا 70 درصد خدمات در بخش دام را به بخش خصوصی واگذار کرده است.

وی افزود: این خدمات از طریق 76 مرکز خدمات دامپزشکی بخش خصوصی در استان به متقاضیان ارائه می‎‎شود و دامپزشکی استان علاوه بر پرداختن به امر سیاست‎‎گذاری در این حوزه، تنها در حوزه دام بخشی از خدمات را در مناطق محروم که صرفه اقتصادی برای بخش خصوصی ندارد را برعهده گرفته است.

مدیر کل دامپزشکی استان در پایان نیز اعلام کرد: خوشبختانه استان یزد سالیانه در ازای ورود سه هزار و 162 تن ورودی دام به استان، شش هزار و 577  تن محموله فراورده‎‎های خام دامی را به خارج از استان صادر می‎‎کند و به عبارتی دو برابر ورودی این بخش به خارج از استان ارسال می‎‎گذرد که این موضوع بیانگر سختکوشی مردم این دیار کویری و خشک است.

منابع: ایسنا و فارس

انتهای پیام/ع






summary-address :
Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.