آيا «بوشها» براي بازگشت به قدرت، دوباره دست به تقلب انتخاباتي ميزنند
به گزارش یزدرسا ،آيا بوش سوم به كاخ سفيد ميرود؟ جواب مثبت يا منفي به اين سوال كار سادهاي نيست. اول به اين دليل كه تا زمان انتخابات رياست جمهوري آمريكا دو سال ديگر مانده و هنوز زود است از گزينه قابل اطمينان براي ورود به كاخ سفيد بعد آن انتخابات گفت. دليل دوم در تعيين نامزدههاي انتخاباتي است كه براي اين كار سيستمي به نام انتخابات درونحزبي در آمريكا هست و هر دو حزب جمهوريخواه و دموكرات از چند ماه ديگر اين سيستم را به راه مياندازند تا قبل از انتخابات در اواخر دو سال بعد نامزد خود را تعيين كرده باشند.
بنابراين، نميتوان از حالا در مورد نامزدهاي انتخاباتي هر دو حزب گفت و بايد منتظر فرايند طولاني انتخابات درونحزبي در هر دو حزب بود. با وجود اين، دلايلي وجود دارد كه ميتوان جب بوش را يكي از گزينههاي جدي دانست كه ميتواند از خانواده بوش به كاخ سفيد برود.
تجربه سياسي
اولين دليل در تجربه سياسي جب بوش است كه گذشته از تجربيات خانوادگي، خود او هم در طول سالهاي گذشته تجاربي به دست آورده است. او دو دوره تجربه فرمانداري ايالت فلوريدا را در كارنامه خود دارد و زمامداري او بر همين ايالت باعث شد تا برادر بزرگترش ملقب به چهل و سومين رييس جمهور آمريكا بشود. قضيه به انتخابات رياست جمهوري سال 2000 مربوط ميشود كه كار دو طرف جمهوريخواه و دموكرات در اين ايالت گره خورده بود چرا كه رقابت سختي بين جورج بوش، نامزد جمهوريخواهان، و ال گور، نامزد دموكراتها، به وجود آمده بود و ايالت فلوريدا در اين انتخابات تعيين كننده بود.
شايد جمهوريخواهان در آن انتخابات قصد تلافي انتخابات 1960 را داشتند كه دموكراتها با تكيه بر نفوذ و ثروت جو كندي از هر شيوهاي براي فرستادن جان اف كندي به كاخ سفيد استفاده كردند و اين بار، برادر كوچكتر بود كه نقش برجستهاي در بازي انتخاباتي جمهوريخواهان داشت.
كميسيون انتخابات فدرال دو سال بعد اعلام كرد كه تقلبهاي گسترده انتخاباتي در ايالت فدرال انجام شد كه يك نمونه آن در تصميم جب براي ممانعت از مشاركت حداقل 60 هزار سياهپوست آمريكايي در انتخابات بود كه به طور سنتي از حاميان دموكراتها شمرده ميشوند.
مفقود شدن چندين صندوق راي از جمله ديگر تقلبهاي اين فرماندار جمهوريخواه و سيستم تحت امر او بود كه اين صندوقها بعد و در مكانهايي دور از حوزههاي رايگيري پيدا شدند. بنابراين، جب به اندازه كافي از ساز و كار قدرت در سيستم آمريكايي باخبر است و تجربه دارد كه ميداند چگونه از نظام لابيگري و اعمال نفوذ يا ديگر اهرمهاي قدرت در اين سيستم استفاده كند تا آن كه مثل انتخابات آن سال جريان مسير آمريكا را تغيير دهد.
خانواده جمهوريخواه
به طور كلي ميتوان خانواده بوش را يك نمونه مشخص از نوع خانوادههاي جمهوريخواه دانست هر چند كه جورج بوش با گرويدن به جناح محافظهكار وجه تندرو اين نمونه را به نمايش گذاشت. معيار مهم در نمونه يك خانواده جمهوريخواه بودن به شاخصههاي سنتي مورد قبول جمهوريخواهان است كه به نظر ميرسد خانواده بوش از اين جهت قابل توجه است. براي مثال، وابستگي خانوادگي از شاخصههاي سنتي جمهوريخواهان است و جورج بوش با نوشتن كتابي در مورد پدرش، جورج هربرد واکر بوش چهل و يكمين رييس جمهور، اين شاخصه را به خوبي نشان داده و خدمت برادر به برادر هم در همين مقوله قرار داد كه جب در حق جورج انجام داد هر چند كه به هزينه آن موارد از تقلبهاي انتخاباتي تمام شد.
به هر حال، خانواده بوش ميتواند از اين جهت نفوذ عاطفي را بر نفوذ سياسي خود در ميان جمهوريخواهان اضافه كند و شايد بتوانند با اين كار معادلي در جمهوريخواهان در برابر خانواده كندي در دموكراتها ايجاد كنند با اين تفاوت كه توفيق سياسي اين خانواده جمهوريخواه بسيار بيشتر از آن خانواده دموكرات است.
اين وجه از خانواده بوش امكان جذب حمايت قشر قابل توجهي از جمهوريخواهان سنتي تا جناحها محافظهكارتر مثل نومحافظهكاران يا تي پارتي به جب بوش را در پي ميآورد كه ميتواند عامل تعيينكنندهاي براي او در رقابت درونحزبي باشد. وجه ديگر اين خانواده در جنگسالار بودن آن است كه به خصوص در شرايط فعلي قابل توجه است.
بوش پدر در جريان اشغال كويت به دست صدام حسين جنگ اول خليج فارس در 1991 را به راه انداخت و پسر او هم در 2001 و بعد 11 سپتامبر دو جنگ در افغانستان و عراق. بنابراين، خانواده بوش بر اساس كارنامه خود خانوادهاي جنگسالار به شمار ميآيد كه اين يكي از شاخصههاي مهم در ميان جمهوريخواهان است.
استفاده جب بوش از اين وجهه ميتواند عامل تعيينكنندهاي براي رفتن او به كاخ سفيد باشد به خصوص با توجه به انتقاداتي كه از سياست خارجي باراك اوباما، رييس جمهور آمريكا، و عدم اراده نظامي او در جهان عرب و شرق اروپا ميشود. نكته مهم در استفاده جب از اين وجه و ديگر وجوه خانوادگي است تا آن كه به غير از رقباي درونحزبي بر رقيب اصلي دموكرات خود هم پيروز شود.
رقابتهاي خانوادگي
جب براي پيروزي درونحزبي بايد با افراد مطرح جمهوريخواه مثل پل رايان، رند پاول، ماركو روبيو و اسكات واكر مبارزه كند كه در صورت پيروزي بر اين افراد و تعيين او به عنوان نامزد اصلي جمهوريخواهان در انتخابات رياست جمهوري 2016، بايد با رقيب دموكرات خود مبارزه كند كه به نظر ميرسد كسي نباشد جز هيلاري كلينتون. نظرسنجيها از هم اكنون پيروزي هيلاري كلينتون در مبارزه درونحزبي دموكراتها را محتمل ميدانند.
هيلاري از حمايت اكثريت دموكراتها برخوردار است و نظرسنجي اخير توسط شبكه تلويزيوني اي بي سي نشان ميدهد كه او برخوردار از حمايت 73 درصدي دموكراتها است. اگر همه شرايط براي جب فراهم باشد و اين نظرسنجي در مورد هيلاري درست از كار دربيايد، بايد اين دو را در انتخابات 2016 ديد.
رقابت بين جب و هيلاري به نوعي خاطره انتخابات رياست جمهوري 1992 را زنده ميكند كه در آن انتخابات، بوش پدر با بيل كلينتون رقابت ميكرد و بازنده شد. جب در 2000 به پدر خود گفته بود كه انتقام آن انتخابات را ميگيرد و توانست برادرش را به كاخ سفيد بفرستد و او ميتواند در 2016 انتقام خود را از همسر بيل كلينتون بگيرد تا به اين ترتيب، دو بار انتقام آن تجربه تلخ را گرفته باشد. رسيدن جب و هيلاري به دور نهايي انتخابات 2016 از اين جهت معنايي خاص دارد و بيشتر رنگ و بوي رقابت خانوداگي دارد و نكته جالب توجه اين است كه به احتمال زياد محور مشترك هر دو در فاصله گرفتن از سياستهاي رييس جمهوري فعلي است.
با وجود آن كه هيلاري در دور اول رياست جمهوري اوباما پست وزارت خارجه را داشت اما از ابتداي دور دوم سعي به فاصله گرفتن از اوباما داشته و انتخابات مياندورهاي اخير نشان داد كه فاصله گرفتن از اوباما و حتي ابراز انتقادهايي در مورد او جزو دستورالعمل سياست انتخاباتي دموكراتها شده كه اين دستورالعمل را براي هيلاري هم قابل تصور است.
به هر جهت، رقابت خانوداگي با وجود مشتركاتي بين دو طرف از جمله محورهاي قابل ذكر براي انتخابات دو سال بعد آمريكا است. اگر جب بوش بتواند در اين رقابت پيروز شود، به گونه اي ديگر به آن نگاه خواهد شد. چون در اين صورت، خانواده بوش تنها خانوادهاي است كه سه رييس جمهور آمريكا از آن بودهاند. او ميتواند از جهت جنگسالاري هم خانواده خود را ماندگار كند و با به راه انداختن جنگي ديگر، سومين فردي از اين خانواده باشد كه شعلههاي جنگ را در جهان برميافروزد.
منبع : جوان آنلاين
انتهای پیام/ص