اپیدمی تحصیل در مدارس غیرانتفاعی/فعالیت 443 مدرسه غیرانتفاعی در استان یزد
به گزارش یزد رسا، تحصیل در مدارس غیرانتفاعی در استان به یک اپیدمی تبدیل شده است به طوری که 13درصد دانشآموزان در مدارس غیرانتفاعی استان تحصیل میکنند.
همشهری نوشت: بیشتر خانوادهها حاضرند به هر ترتیب که شده است، هزینههای سنگین تحصیل در این مدارس را برای فرزندانشان تامین کنند تا شاهد موفقیت تحصیلی و به دنبال آن کسب رتبههای برتر کنکور از سوی فرزندانشان باشند.
با این حال، هزینههای تحصیل در مدارس غیرانتفاعی به حدی بالاست که زبان بیشتر والدین را به گلایه باز کرده است به طوری که خواستار نظارت بر عملکرد این مدارس و آموزشهایی هستند که در قبال هزینههای دریافتی به دانشآموزان ارائه میکنند.
طرح گلایه از مدارس غیرانتفاعی در شبکههای اجتماعی
برخی از والدین یزدی عقیده دارند که مسئولان مدارس غیرانتفاعی با بی اعتنایی به قوانین، عرصه را بر متقاضیان ثبتنام فرزندان در این مدارس تنگ کردهاند، در حالی که در برخی موارد این هزینهها با خدمات و امکانات آموزشی بعضی از این مدارس، همخوانی ندارد.
یکی از والدین دانشآموزان با انتشار مطلبی در شبکههای اجتماعی عنوان کرده است که یکی از این مدارس خاص و مشهور استان، با نقض قوانین و مقرارت مدارس غیردولتی عرصه را بر خانوادهها تنگ کرده است.
وی ادامه داده است: این مدرسه برای ثبت نام هر دانشآموز، مبلغ 935هزار تومان تحت عنوان مشارکتهای مردمی از والدین دریافت کرده است و 70درصد خانوادهها با تصور اجباری بودن این هزینه، آن را پرداخت کردهاند.
وی گفته است: به این ترتیب این مدرسه تحت عنوان مشارکتهای مردمی در سال جاری 140میلیون تومان پول بیحساب و کتاب دریافت کرده اما برخی از والدین با مقاومت در برابر پرداخت این مبلغ، خواهان رسیدگی اداره کل آموزش و پرورش استان بر روال ثبتنام و تعرفههای آموزشی مدارس غیردولتی و غیرانتفاعی هستند.
فعالیت 443 مدرسه غیرانتفاعی در استان
رئیس اداره مشارکتهای مردمی و مدارس غیرانتفاعی اداره کل آموزش و پرورش استان میگوید: 13درصد از دانشآموزان استان یعنی 36 هزار و 301نفر در مدارس غیرانتفاعی با 1578 کلاس درس تحصیل میکنند.
«محمدعلی نژادحسینیان» میافزاید: 68 باب از این مدارس در مقطع ابتدایی، 29مدرسه در مقطع متوسطه اول، 25مدرسه در مقطع متوسطه دوم و 2هنرستان فنی نیز فعالیت میکنند.
وی ادامه میدهد: فلسفه وجودی مدارس غیرانتفاعی، کمک به مدارس دولتی است چرا که با تحصیل جمعیتی از دانشآموزان استان در این مدارس، تراکم کلاسهای آموزشی مدارس دولتی کمتر شده و در نتیجه کیفیت آموزش در این مدارس ارتقا مییابد.
این مسئول اضافه میکند: با تصویب صدور مجوز مدارس غیرانتفاعی از سوی وزارت آموزش و پرورش از سال 87 جلب مشارکتهای مردمی برای راهاندازی این مدارس آغاز شد و اکنون بیشتر این مدارس از سوی پیشکسوتان و بازنشستگان آموزش و پرورش در حال ارائه خدمات آموزشی به متقاضیان هستند.
وی میگوید: وزارت آموزش و پرورش موظف به تدوین الگوی شهریه متناسب با مشخصههای هر مدرسه غیرانتفاعی است اما با توجه به اینکه تاکنون نظام خاصی برای تعیین تعرفهها وجود نداشته، سالانه درصدی افزایش برای دریافت هزینههای آموزش به این مدارس اعلام میشد.
طراحی الگوی تعیین شهریه مدارس غیرانتفاعی
به گفته نژادحسینیان، سال گذشته طرحی در وزارتخانه پیگیری شد تا با استفاده از یک نرمافزار، الگوی مشخص تعیین شهریه مدارس غیرانتفاعی بر مبنای کیفیت آموزش و پرورش با آیتمهای مشخصی برای هر مدرسه غیرانتفاعی تعیین شود.
رئیس اداره مشارکتهای مردمی و مدارس غیرانتفاعی اداره کل آموزش و پرورش استان با تاکید بر اینکه شهریه مدارس غیرانتفاعی با یکدیگر متفاوت است، میافزاید: به این ترتیب شهریه تحصیل در هر مدرسه غیردولتی از سوی این نرمافزار مشخص میشود و مدیران موظف به دریافت شهریه تعیین شده هستند.
وی تاکید میکند: مسئولان مدارس غیرانتفاعی موظف هستند که شهریه تعیین شده برای ثبت نام در مدرسه را در تابلویی مشخص در معرض دید متقاضیان ثبت نام قرار دهند و در کنار آن شماره حساب، نام بانک و شعبه را نیز اعلام کنند.
این مسئول از بررسی 13 آیتم مهم برای تعیین شهریه مدارس غیرانتفاعی خبر داده و میگوید: تعداد دانشآموزان، مساحت مرکز آموزشی، ملکیت یا اجارهای بودن آن، ساعات آموزشی در هفته، کیفیت فعالیتهای آموزشی و پرورشی، میانگین پرداختی به معلمان و تعداد نیروهای آموزشی و غیرآموزشی این مدارس از جمله این آیتمهاست.
شهریه مدارس مختلف، متفاوت است
نژادحسینیان با تاکید بر اینکه از سال گذشته تاکنون، هزینه تحصیل در مدارس غیردولتی بر اساس الگوی شهریه دریافت میشود، افزود: میزان شهریه مدارس در سال تحصیلی 94 - 93 بر اساس الگوی تعیین شده به طور متوسط بین 17 تا 17/5درصد افزایش یافته است.
وی با اشاره به دریافت هزینههای آموزشی برای ارائه فعالیتهای فوق برنامه نیز میگوید: هر مدرسه غیرانتفاعی موظف است که در مقطع ابتدایی 6 ساعت در هفته و در سایر مقاطع 8ساعت در هفته فعالیت فوق برنامه تعریف و اجرا کند.
رئیس اداره مشارکتهای مردمی و مدارس غیرانتفاعی اداره کل آموزش و پرورش استان میافزاید: باید توجه داشت که هزینه ارائه فعالیتهای فوق برنامه در شهریه تعیین شده از سوی نرمافزار تعیین شهریه لحاظ شده است.
وی اضافه میکند: بعضی از مدارس بر اساس پیشنهاد معلمان و به فراخور نیاز دانشآموزان، برنامههای فوق برنامه دیگری نیز در برنامه آموزش لحاظ و به دانشآموزان ارائه میکنند که متناسب با آن، میتوانند هزینه بیشتری را در قبال آن دریافت کنند.
نژادحسینیان ادامه میدهد: هزینه ارائه این برنامهها باید در انجمن اولیا و مربیان مطرح و مصوب شود و ضمن شفافسازی برای والدین، مصوبه انجمن اولیا و مربیان باید در آموزش و پرورش ناحیه و شهرستان نیز تصویب شود و بعد از ابلاغ به مدرسه، قابلیت اجرا دارد.
وی تاکید میکند: به هیچ عنوان هیچ مدرسهای حق ندارد در هنگام ثبتنام وجه اضافهتری را در ازای فعالیتهای فوق برنامه از والدین دانشآموزان دریافت کند.
نحوه اطلاع از شهریه مدارس غیرانتفاعی
رئیس اداره مشارکتهای مردمی و مدارس غیرانتفاعی اداره کل آموزش و پرورش استان میگوید: والدین میتوانند برای اطلاع از شهریه تحصیل فرزندانشان در هر یک از مدارس غیرانتفاعی استان به سایت www.dmgh.medu.ir مراجعه و با انتخاب نام استان و مدرسه، جدول شهریه را مشاهده کنند. «محمدعلی نژادحسینیان» میافزاید: کارشناسان آموزش و پرورش استان پاسخگوی تماسهای مردمی با شماره تلفنهای 37262990 و 37252052 برای دریافت شکایات و انتقادات از نحوه ثبتنام مدارس غیرانتفاعی هستند. وی اضافه میکند: همچنین واحد ارزیابی و نظارت بر مدارس غیردولتی آموزش و پرورش استان نیز با شماره تماس 37240241 آماده دریافت انتقادات مردم درباره عملکرد مدارس غیرانتفاعی است. این مسئول همچنین از نظارتهای محسوس و غیرمحسوس بر عملکرد این مدارس خبر میدهد و میافزاید: اگر در اثر این نظارتها، مواردی از تخلف مشاهده شود، پیگیری و برخورد خواهد شد.