ایجاد بنگاه های عرضه محصولات کشاورزی، راهکار قطع دست دلالان/ تشویق کشاورزان ابرکوه به کشت زعفران
به گزارش یزدرسا، مهدی غیب الهی رئیس اداره جهاد کشاورزی ابرکوه در خصوص وضعیت بخش کشاورزی و مشکلات کشاورزان شهرستان، در گفتگو با خبرنگار سرو ابرکوه، اظهار کرد: بیش از 14 هزار هکتار سطح زیرکشت سبز در ابرکوه، وجود دارد. حدود 7 هزار و 500 هکتار آن مربوط به باغات و 6 هزار و 500 هکتار سطح زیرکشت زراعت است. بیشتر باغات محصول زردآلو، پسته و انار تولید می کنند و بیشترین زراعت در رابطه با گندم و جو است.
غیب الهی افزود: شهرستان ابرکوه از بحران کم آبی که در سراسر کشور مطرح می باشد، بی نصیب نمانده و بیش از 30 سال است که در لیست شهرهای کم آب قرار دارد. مشکل کم آبی به علت خشکسالی های پی در پی، برداشت بی رویه از سفره های زیر زمینی، متوسط بارندگی 64 میلیمتر در سال های اخیر و کمبود نزولات جوی بر سفره های زیر زمینی شهرستان تأثیر بسزایی گذاشته است.
مشکل عمیق کردن چاههای آب کشاورزی و مجوز جابجایی آن
وی عنوان کرد: به همین علت بیشتر چاه های نیمه عمیق به سمت عمیق شدن رفته، که خود زمینه ساز بی کیفیتی آب ها شده است. چاه های آب کشاورزی، چندین بار مجوز جابه جایی گرفته اند و آب با دبی کم برداشت می شود. حداقل برداشت آب کمتر از 10 لیتر در ثانیه است، در حالی که مجوز برداشت، بیش از این می باشد.
هزینه های سنگین آبرسانی به دام های عشایر
رئیس اداره جهاد کشاورزی شهرستان تصریح کرد: ابرکوه یکی از دو شهرستانی است که دارای عشایری با دامپروری کوچ رو می باشد که و ابسته به مراتع هستند. ضمن اینکه آب رسانی برای شرب دام های این قشر، هزینه های سنگینی در بر دارد. لذا این نوع دامپروری نیز تحت الشعاع شرایط قرار گرفته و رو به نابودی است.
این مقام مسئول در ادامه گفت: یکی دیگر از معضلات بخش کشاورزی و افرادی که با کشاورزی امرار معاش می کنند، وجود دلالان در خرید و فروش محصولات کشاورزی و دامپروری است، که بیشترین سود را نصیب خود می کنند.
ایجاد بنگاه های عرضه محصولات کشاورزی توسط دولت، راهکار قطع دست دلالان
غیب الهی بیان کرد: دولت می تواند با ایجاد بنگاه های عرضه محصولات کشاورزی، در ابرکوه و شهرستان هایی که به عنوان قطب کشاورزی استان ها، محسوب می شوند، خرید محصولات کشاورزی را تضمین کرده و تا حد زیادی این مشکل را مرتفع کند.
وی گفت: در صورتی که دولت به جز گندم، در محصولات دیگر هم ورود پیدا کند و مصرف کننده بتواند، مستقیما به بنگاه ها مراجعه کرده و با یک نرخ ثابت محصولات مورد نظر را خریداری کند، سود بیشتری عاید کشاورزان شده و حضور واسطه گران کم رنگ می شود.
نصب کنتورهای هوشمند راه کنترل مصرف آب
کارشناس کشاورزی ادامه داد: یکی از راهکارهای حفظ وضعیت موجود کشاورزی بهینه کردن مصرف آب است؛ در کشاورزی پرت آب بسیار بالاست. لذا اجرایی کردن روش های نوین آبیاری که دولت تسهیلاتی برای آن مقرر کرده است و نصب کنتورهای هوشمند می تواند تا حد زیادی مانع هدر رفت آب و کنترل مصرف آن شود.
تشویق کشاورزان به کشت زعفران در ابرکوه
غیب الهی با اشاره به کشت محصولاتی همچون زردآلو که بیشترین سطح کشت را به خود اختصاص داده و نیازمند آب زیادی است، تاکید کرد: تغییر و اصلاح الگوی کشت از گیاهان پرآب به گیاهان کم آب خواه از جمله گیاهان دارویی و زعفران؛ یکی دیگر از اصولی است، که سود بیشتری برای کشاورزان خواهد داشت.
وی با توجه به این موضوع که در ابرکوه 25 هکتار از سطح زیرکشت به زعفران، تعلق گرفته است، متذکر شد: اما کاشت این محصول نیز با مشکلاتی مواجه می باشد، که نیازمند ارائه تسهیلات از سوی دولت است. به عنوان مثال تهیه پیاز زعفران نیازمند سرمایه گذاری زیادی است، که مانع جذب و تشویق کشاورزان به سمت کشت آن می شود.
اشتغال زایی از طریق راه اندازی صنایع تبدیلی و سردخانه
غیب الهی ابراز کرد: سطح تولید زردآلود، پسته، انار، بادمجان و محصولاتی از این قبیل، بیشتر از نیاز شهرستان است به همین علت بخش اعظمی از آن به شهرهای اطراف و حتی کشورهای خارجی صادر می شود. در این رابطه می توان با راه اندازی صنایع تبدیلی و سردخانه، برای برخی از محصولات کشاورزی و دامداری، مشاغل زیادی ایجاد کرد و درآمد حاصل از آن را در ابرکوه هزینه کرد.
رئیس اداره جهاد کشاورزی ابرکوه در پایان گفت: در مجموع باید کشاورزان را به سمت کشت محصولاتی، هدایت کرد که با وضعیت آب موجود، بتوانند بیشترین سود را از آن خودشان کنند، نه واسطه گران و این مهم نیازمند حمایت های مالی دولت می باشد.
انتهای پیام/ ف