ID : 3536155
پیروز مجتهدزاده

ایران در روابطش با روسیه بازنگری کند/ سیاست عرصه عشق و نفرت نیست


یک کارشناس مسائل بین الملل با تاکید بر اینکه انتقال انرژی به اروپا توسط ایران یک امتیاز ژئوپلتیک است و نباید به سادگی از کنار آن گذشت گفت: ایالات متحده آمریکا از زمان فروپاشی شوروی حداکثر تلاش خود را کرده است که ایران وارد بازار انرژی خزر و اروپا نشود.

به گزارش یزدرسا ، پیروز مجتهدزاده استاد ژئوپلیتیک دانشگاه تربیت مدرس در گفتگو با فرارو ضمن بیان این مطلب با انتقاد از منتقدان طرح انتقال احتمالی انرژی ایران به اروپا در اوج بحران روسیه گفت: آمریکایی ها توانستند این هدف خود را با کمک روس ها تحقق بخشند و جمهوری اسلامی ایران را در منطقه خزر به طور کلی منزوی کرده و دست ایران از بازار منطقه اوراسیا که دروازه ورود به بازار اروپا است را کوتاه کند و بالطلبع ایران از ورود به بازار اروپا هم محروم شد.


وی با تاکید بر اینکه ما نباید امکان وارد شدن به بازار رقابت انرژی اروپا را یک بار دیگر البته این بار به واسطه نابخردی و نادانی خود از دست بدهیم، گفت: وقتی گردش زمانه این امکان را برای ما فراهم کرده است تا وارد بازار ژئواستراتژیک انرژی اروپا شویم، ما چگونه آدم هایی می توانیم باشیم که از این فرصت استفاده نکنیم و خود را در اندیشه های قرون وسطی محبوس کنیم.


این کارشناس مسائل بین الملل، با بیان اینکه خروج خود خواسته از امکان نقش آفرینی در بازار انرژی قاره سبز به نوعی کمک به روسیه برای حفظ برگ های برنده در قبال اروپا در اوج بحران اوکراین خواهد بود گفت: چگونه ما می توانیم از یاد ببریم که تحریم هی که ایالات متحده آمریکا و متحدانش علیه جمهوری اسلامی ایران در شورای امنیت سازمان ملل متحد به تصویب رساندند با تایید روسیه بوده است و اگر این موافقت نبود هیچگاه این تحریم ها علیه ایران اعمال نمی شد.


استاد ژئوپلیتیک دانشگاه تربیت مدرس افزود: درباره امکان صادرات انرژی ایران به اروپا گفت: بر خلاف برخی کارشناسان بنده معتقدم که در صورت رفع موانع سیاسی امکان عملی صادرات انرژی ایران به اروپا وجود دارد.


وی ادامه داد: ایالات متحده آمریکا در بحران اوکراین می کوشد وانمود کند که اگر روسیه صادرات انرژی خود به اروپا را با بالا گرفتن بحران اوکراین متوقف کند، این کشور توان تامین نیاز انرژی اروپا از منابع تاز کشف شده در سوال اقیانوس آرام را دارد. این در حالی است که اولا برخی تخمین ها حکایت از آن دارد که برای انتقال گاز از سواحل اقیانوس آرام به اروپا، حداقل 5 سال زمان نیاز است.


مجتهدزاده با تاکید بر اینکه به چند دلیل امکان صادرات فوری انرژی به اروپا توسط ایران وجود دارد گفت: قبلا لوله های گازی از سواحل خلیج فارس تا جمهوری آذربایجان کشیده بود که فعال کردن این خط لوله چندان سخت نیست و بعد انتقال گاز به جمهوری آذربایجان امکان صادرات گاز به اروپا را به راحتی فراهم خواهد شد.


این کارشناس مسائل بین الملل افزود: دلیل دیگری که باعث می شود انتقال انرژی از ایران به اروپا به صرفه باشد این است که ایران در طول تاریخ ثابت کرده است که هرگز از بازرگانی انرژی استفاده سیاسی نکرده است.


وی با تاکید بر اینکه توقع روسیه از ایران برای همراهی با تحریم انرژی اروپا غیر منطقی است، گفت: وقتی چنین فرصت ارزشمندی ایجاد شده است که ایران هم قدرت سیاسی و چانه زنی خود را بالا ببرد و هم در حوزه انرژی و اقتصاد به قدرتی قابل اعتنا تبدیل شود، روسیه چه توقعی می تواند از ایران داشته باشد که از فرصت ایران چشم پوشی کند در حالی خود این کشور همواره پای ثابت تحریم های استعماری و ضد بشری علیه ما بوده است.


استاد ژئوپلیتیک دانشگاه تربیت مدرس افزود: روسیه اگر در این زمینه بخواهد کوچکترین کلامی به گله مطرح کند باید پاسخ گوی ملت ایران باشد که چرا تاثیرگذارترین رای شورای امنیت سازمان ملل به تحریم ایران را داده است.


مجتهدزاده با تاکید بر اینکه بدیهی است برای حفظ منافع ملی مانند هر ملت زنده دیگری باید بکوشیم میان قدرت های بزرگ روابطمان را به حالت توازن در آوریم، گفت: ایران از توازن یک جانبه ای20 ،30 سال گذشته با روسیه هیچ سودی نبرده است بر همین اساس ضروری است که روابطمان با روسیه را با حفظ منافع ملی بازنگری کنیم.


وی با تاکید بر اینکه آیا رویکردها و نگاه های ایدئولوژیک می تواند تامین کننده منافع ایران باشد، گفت: اول آنکه ایدئولوژی هیچ وقت در تاریخ تامین کننده منافع کشورها نبوده است که اگر غیر از این بود حکومت های کمونیستی همچنان به حکومت داری می پرداختند. اساسا ایدئولوژی یعنی همه چیز فدای ایده ها. در حالی که هیچ دولتی در کره زمین وجود ندارد که توانسته باشد منافع ملی خود را از طریق اندیشه های ایدئولوژیک تامین کند.


این کارشناس مسائل بین الملل افزود: دوم آنکه آنچه که مطرح می شود که ایران نباید به اروپا گاز صادر کند به این دلیل که اروپا باید در این مقطع تنبیه شود ناشی از اندیشه های ایدئولوژیک نیست بلکه ناشی از حس انتقام جویی است.


وی تصریح کرد: وقتی ژاپن در جنگ جهانی دوم شکست خورد، تسلیم آمریکا شد اما نه برای همیشه. این کشور اندک اندک توانست با تلاش و توسعه همه جانبه در اقتصاد و تجارت همه بازارهای آمریکا را فتح کند. اگر قرار بود ژاپن بر اساس دوست داشتن ها و نداشتن ها، عشق و نفرت وارد تعامل با آمریکا شد اکنون نمی توانست هیچ جایگاهی در جهان داشته باشد. اما این کشور روابط خود را با آمریکا بر اساس احترام و منافع متقابل تنظیم کرد و توانست خود را به جایگاه بالای در جهان برساند.


مجتهدزاده با تاکید بر اینکه در عالم سیاست عشق و نفرت نداریم، گفت: باید همه انرژی خود را به کار گیریم برای حفظ هویت و وقار ملی، تمامیت ارضی و منافع مشخص شده ملی.




summary-address :
Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.