با کاهش بودجه عمرانی کشور مردم باید منتظر رکود شدید تر باشند
به گزارش یزد رسا، دکتر سجاد کلانتر کارشناس برجسته مسائل اقتصادی در گفتگو با خبرنگار آوای اقتصاد در خصوص عوامل تأثیر گذار بر قیمت نفت گفت: عوامل تاثیر گذار بر قیمت نفت به دو دسته عوامل داخلی و خارجی تقسیم میشود؛ در یک دسته از این عوامل سیاستگذاریهای داخلی ایران نمی تواند در آن نقش ایفا کند اما بخش دیگری از این عوامل معلول سیاستگذاری هایی دولت در بخش داخلی و بینالمللی است.
وی کاهش قیمت شدید نفت در ماههای اخیر را متاثر از هر دو عامل دانست و افزود: در بخش بینالمللی شاهد ظهور و بروز گروهک داعش و سیطره آنها بر چاههای نفت و فروش بیرویه نفت آن هم به قیمت پایین بودیم و از سوی دیگر ایران نیز نتوانسته با رایزنیهای خود کشورهای منطقه را به کاهش تولید و صادرات متقاعد کند و به عبارتی نتوانسته به صورت قوی و جدی بر قیمت نفت تاثیر گذار باشد.
کلانتر با اشاره به رقابت شدید در بین کشورهای منطقه در استخراج نفت اظهار داشت: در حال حاضر عربستان در موضع متقابل ایران در امر سیاستگذاری برای فروش نفت قرار گرفته و این امر سبب شده یک رقابت باخت-باخت بین ایران و عربستان برای افزایش فروش و استخراج نفت ایجاد شود که نهایتاً نفع این رقابت به خریداران نفت میرسد.
کاهش قیمت نفت و قصه آب شور
وی با اشاره به چاههای مشترک نفتی بین ایران و کشورهای خلیجی و عربستان گفت: نفع هر کدام از کشورها در این است که بتوانند نفت بیشتری از این چاههای مشترک استخراج کنند. بنابراین شتاب ایجاد شده برای استخراج نفت از این چاه های مشترک نفت در منطقه از عوامل جدی افزایش استخراج نفت و کاهش قیمت جهانی نفت است.
کلانتر با اشاره به تولید مازاد نفت در کشورهای نفتی اظهار داشت: اکنون قصه کشورهای منطقه مانند آدمهای تشنهای است که آب شور میخورند و هیچ کدام سیراب نمیشوند. کشورهای منطقه با استخراج بیرویه خود از چاههای مشترک درصددند تا نفع کشورهای مجاورشان از منبع مشترک کمتر باشد اما همین موضوع باعث کاهش قیمت نفت شده و دقیقا حکم آب شور را دارد که هیچ کدام از کشورها را سیراب نمیکند و به نفع هیچ یک از کشورها نیست و این دور تسلسل به نفع کشورهای واردکنند و خریدار نفت شده است.
کارشناس مسائل اقتصادی با بیان ضرورت مدیریت قیمت نفت در اپک اذعان داشت: ایران باید رایزنیها و لابیهای لازم را در اپک برای کاهش تولید نفت انجام دهد و بتواند بسیار ماثر ظاهر شود و از کاهش قیمت نفت جلوگیری کند.
اثرات کاهش قیمت نفت بر بودجه کشور/ رکود شدیدتر می شود
کلانتر با بیان این که درآمدهای نفتی بخش عمدهای از بودجه کشور را هر ساله تشکیل میدهد افزود: در سالهای اخیر سعی شده تا درصد و سهم درآمدهای نفتی از بودجه کاهش یابد و تا حدودی نیز این کار انجام شده است اما همچنان درآمدهای نفتی سهم بالایی در درآمدهای کشور دارد که قاعدتاً با محقق نشدن درآمدهای نفتی بخش عمده بودجه کشور نیز محقق نمیشود.
وی با بیان این که در شرایط امروز اقتصاد کشور به هیچ وجه آمادگی لازم برای کاهش وابستگی اجباری به نفت را نداشته است افزود: در حال حاضر اقتصاد کشور بیش از هر چیزی به تزریق بودجه نیاز دارد و از این رو آمادگی برای کاهش قیمت نفت به هیچ وجه وجود ندارد.
کلانتر در خصوص تاثیر کاهش درآمدهای نفتی اظهار داشت: اولویت اول برای دولت در بودجه پرداخت حقوق کارمندان و بازنشستگان خواهد بود و بودجه عمرانی کشور در اولویت ثانی قرار دارد که ممکن است محقق نشود. با کاهش بودجه عمرانی کشور ادامه روند رکود در اقتصاد کشور را خواهیم داشت.
وی با اشاره به فرمایشات مقام معظم رهبری که شاه کلید تمام مشکلات اقتصادی کشور اقتصاد مقاومتی است گفت: دولت باید برای کاهش آسیبپذیری اقتصاد کشور به اقتصاد بدون اتکا به نفت، موکد بر مولفههای اقتصاد ملی و مقاومتی از جمله فرآوری معادن، جلوگیری از خامفروشی، افزایش تولید داخل و اهتمام به بحثهای تحقیق و توسعه روی آورد.
کلانتر با تاکید بر ریلگذاری صحیح اقتصاد کشور در مسیر اقتصاد مقاومتی افزود: در برنامه بلند مدت اقتصاد مقاومتی ممکن است در سال اول بخشی از ادهاف محقق شود قطعا این ریلگذاری و برنامهریزی باعث میشود اقتصاد کشور به مسیر صحیح شکوفایی بازگردد.
انتهای پیام/س*
Related Assets:
- باید وابستگی بودجه به فروش نفت را کاهش داد/لزوم توسعه صنایع نوین
- ایران هستهای: دولت تصمیم قطعی گرفته به تحریمهای موشکی آمریکا پاسخ ندهد
- وقتی وضعیت اقتصادی کار را به سانسور انتقادها کشاند/تداوم رکود پس از گذشت 483 روز از طرح یک ادعا
- ارسال پیام تسلیت برای اولاند و سکوت در برابر اعدام شیخ نمر
- دولت یازدهم بزرگترین ضربه را در 27 سال گذشته به رونق اقتصادی کشور وارد کرد/بی توجهی به رکود در مسیر کنترل تورم
- بانک مرکزی تحریم و کاهش قیمت نفت را ۲ دلیل بازگشت «رکود» اعلام کرد
- 20درصد مشکلات اقتصادی کشور به تحریم ها ارتباط داشت